Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Velký sobotní souhrn: Dostál se dočkal vytouženého zlata, Ogrodníková má bronz

Třetí zlatou medaili pro Česko vybojoval v předposlední den olympijských soutěží kajakář Josef Dostál, který ovládl kilometrovou trať. A bronz přidala oštěpařka Nikola Ogrodníková. Do finále moderního pětiboje postoupila ze šestého místa Lucie Hlaváčková. Dráhoví cyklisté Jan Voneš a Denis Rugovac nakonec obsadili sedmé místo v madisonu. Ve finálovém zápase basketbalu mužů uspěli Američané, kteří porazili Francii 98:87.

Josef Dostál
zdroj: Reuters autor: Yara Nardi

Dostál se na čtvrté olympiádě dočkal vytouženého zlata

Kajakář Josef Dostál ovládl závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jedenatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na Hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu.

V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal Dostál na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy. Za pětinásobným světovým šampionem skončil druhý Maďar Ádám Varga, třetí dojel jeho krajan a obhájce zlata z Tokia Bálint Kopasz.

Dostálova snoubenka Anežka Paloudová po čtvrtém místě ve své semifinálové jízdě dojela ve finále B závodu na 500 metrů sedmá a celkově skončila patnáctá.

Ogrodníková zařídila pátou medaili pro Česko

Nikola Ogrodníková dosáhla ve finále oštěpařek na vysněnou medaili a bronzem rozšířila českou sbírku. K cennému kovu jí stačil nejlepší sezonní výkon 63,68 metru, čímž hodila o 28 cm víc než čtvrtá Sara Kolaková z Chorvatska. Výškař Jan Štefela obsadil v olympijském finále deváté místo výkonem 222 centimetrů. Nedošlo tak na přímé rozeskakování o cenný kov s nejlepšími.

Voneš s Rugovacem se blýskli sedmým místem v madisonu

Nečekaným umístěním na sebe upozornili Jan Voneš a Denis Rugovac. Čeští dráhoví cyklisté se drželi v průběhu madisonu dokonce na třetím místě a nakonec v závodě obsadili sedmou příčku. Zvítězili Portugalci Iúri Leitao a Rui Oliveira.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Voneš s Rugovacem skončili v madisonu sedmí, vyhráli Portugalci
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 20:21

Hlaváčková postoupila do finále pětibojařek

Lucie Hlaváčková postoupila s přehledem do finále moderního pětiboje. Osmnáctiletá svěřenkyně Davida Svobody skončila v semifinále na šesté příčce. K tomu jí pomohl zejména bezchybný parkur a výhra v bonusovém kole šermu. Navzdory problémům na závěrečné střelecké položce si již postupové místo pohlídala. O postup usilovala i Veronika Novotná, po nevydařené střelbě však její cesta končí v semifinále.

Kučera byl mezi vzpěrači jedenáctý

Český reprezentant Kamil Kučera soutěžil ve vzpěračské kategorii nad 102 kg. Navzdory nedávnému zranění zapsal platné pokusy v obou disciplínách a obsadil jedenáctou příčku. Nejlepším byl mezi nejtěžšími vzpěrači Gruzínec Lasa Talachadze.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nejlepší Kučerovy vzpěračské pokusy a vzkaz pro diváky
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 22:06

Štolbová v prvním kole prohrála s Korejkou I Ta-pin

Taekwondistka Petra Štolbová prohrála v prvním kole soutěže nad 67 kilogramů s Korejkou I Ta-pin, stříbrnou olympijskou medailistkou z Tokia. Česká reprezentantka poté čekala, jestli ji soupeřka v případě postupu do finále vytáhne do oprav, ale korejská taekwondistka semifinále prohrála.

Maratonské zlato pro Etiopii

Od pařížské radnice zamířilo osmdesát vytrvalců do Versailles a čekala je trať s neobvyklým profilem a dvěma výraznými stoupáními. Na tom druhém nastoupil Tola, který jako jediný i v kopci dokázal udržet tempo tří minut na kilometr. Mistr světa z roku 2022, který před osmi lety získal v Riu de Janeiro bronz na dráhové desítce, zvyšoval náskok až na 21 sekund v cíli. I přes velmi těžkou trať vylepšil o šest sekund olympijský rekord Keňana Samuela Wanjirua z roku 2008 z Pekingu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr mužského maratonu
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 09:09

Volejbalovými šampiony jsou zase domácí Francouzi

Francie se raduje v Paříži z dalšího úspěchu v kolektivních sportech. Ve finále turnaje volejbalistů zvítězila domácí reprezentace nad vicemistry světa Poláky 3:0 po setech 25:19, 25:20 a 25:23 a obhájila olympijské zlato. V ženském turnaji se z bronzu radovaly Brazilky po výhře 3:1 na sety nad Turkyněmi. Švédští beachvolejbalisté David Ahman s Jonatanem Hellvigem korunovali skvělou sezonu olympijským triumfem.

Basketbalisté USA získali páté zlato za sebou, bronz berou Srbové

Američtí basketbalisté splnili roli favorita a zvítězili v olympijském turnaji, kterým prošli bez jediné porážky. Ve finále porazili domácí Francii 98:87 a získali páté zlato pod pěti kruhy za sebou a sedmnácté v historii. Upevnili si tak pozici nejúspěšnějšího týmu všech dob. Basketbalisté Srbska vybojovali v Paříži bronzové medaile. V utkání o třetí místo oplatili Němcům porážku z loňského finále mistrovství světa a zvítězili 93:83.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr finálového utkání basketbalistů Francie – USA
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 23:49

Francouzské házenkářky neobhájily zlato, bronz slaví Dánky

Francouzky mohly v Paříži obhájit zlato z Tokia, jenže ve finále turnaje nestačily na dominantní Norky a prohrály 21:29. Po dvaceti letech se dočkaly medaile dánské házenkářky, stejně jako na posledním světovém šampionátu přehrály v duelu o bronz Švédky.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Norské házenkářky porazily domácí Francii a po dvanácti letech slaví zlato
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 18:27

Fotbalový turnaj ovládly Američanky

Fotbalový olympijský turnaj patřil Američankám. V pařížském finále porazily 1:0 Brazílii, které nevyšel ani třetí pokus dosáhnout na zlato. Jedinou branku utkání vstřelila Mallory Swansonová v 57. minutě.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fotbalistky USA porazily ve finále Brazílii 1:0
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 19:37

Koová triumfem v Paříži zkompletovala olympijskou medailovou sbírku

Olympijskou vítězkou v golfu se stala Novozélanďanka Lydia Koová, která v Paříži přidala po stříbru z Ria de Janeiro a bronzu z Tokia také zlato. Nejlepší česká golfistka posledních let Klára Davidson Spilková skončila na 41. místě, Sára Kousková obsadila při své olympijské premiéře 55. příčku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Golfový turnaj žen vyhrála Koová, Češky skončily za čtvrtou desítkou
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 20:14

Čína brala všechna zlata ve skokanských soutěžích i ve stolním tenise

Čína ovládla v olympijském bazénu jako první v historii všech osm skokanských soutěží. Naprostou dominanci čínské reprezentace v Paříži potvrdil Cchao Jüan, který ve finále mužů ve skocích z desetimetrové věže obhájil zlato z Tokia. Čína zároveň dosáhla na absolutní triumf ve stolním tenise, když čínské reprezentantky ovládly také olympijskou soutěž družstev po vítězství 3:0 nad Japonskem. Asijský gigant navíc získal poprvé zlato v moderní gymnastice v soutěži družstev.

Španělské vodní pólistky jsou poprvé olympijskými vítězkami

Poprvé v historii se staly olympijskými vítězkami vodní pólistky ze Španělska. Letošní vicemistryně Evropy a bronzové medailistky z mistrovství světa ve finále mezi dvěma dosud neporaženými týmy zdolaly Austrálii 11:9.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Španělky ovládly turnaj ve vodním pólu
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 00:41
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články