Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Dostál si na kilometru dopádloval pro zlato

Rychlostní kajakář Josef Dostál si na kilometrové trati ve Vaires-Sur-Marne s přehledem dopádloval pro zlatou olympijskou medaili. Suverénním výkonem za sebou nechal všechny soupeře a při své čtvrté účasti na Hrách získal tu nejcennější trofej. Anežka Paloudová se propracovala ze semifinále do finále B. V něm obsadila sedmou pozici a celkově skončila patnáctá. Zlato vybojovala Novozélanďanka Lisa Carringtonová a rozšířila svou kariérní sbírku na osm zlatých olympijských medailí.

Olympijský vítěz Josef Dostál
zdroj: Reuters autor: Yara Nardi

Josef Dostál dosud na olympijských hrách získal čtyři medaile, na singlkajaku bral stříbro z Ria v roce 2016. Ve své sbírce má ještě tři bronzy, z Londýna 2012 a Ria ze čtyřkajaku a z Tokia 2021 z deblkajaku.

Na Hry v Paříži se připravoval pečlivě, zaměřil se i na změnu jídelníčku a v roce 2022 spojil síly s trenérem Pavlem Davídkem. "Bylo to hodně emočně náročné," přiznal. "Celé olympijské hry, kdy český tým měl málo medailí, jsem cítil ten tlak zajet nějakou medaili a pomoct České republice. Samozřejmě ta zlatá je moje, ale je i celého týmu a lidí, kteří se mnou pracovali," dodal.

Josef Dostál si kontroloval už postup z dopoledního semifinále, v něm skončil na třetím místě, ale v závěru šetřil síly, které mu pak ve finálové jízdě nechyběly.

V ní se pětinásobný světový šampion držel po startu hned na medailových místech, v polovině trati byl druhý za Portugalcem Fernandem Pimentou, 300 metrů před cílem se ale posunul do čela a první místo s přehledem udržel před dvojicí Maďarů. Druhý skončil Ádám Varga, třetí dojel obhájce zlata z Tokia Bálint Kopasz.

"Po dojetí do cíle jsem tomu nemohl uvěřit. Věděl jsem, že když pojedu to, na čem jsme pracovali, tak by to mohlo být na medaili," řekl v cíli. "Jel jsem stejně jako v Tokiu vedle Fernanda Pimenty, u něho jsem věděl, že bude mít silnou první polovinu. Snažil jsem se zachytit jeho nástup," pokračoval.

Zhruba na 400 metrech zapochyboval, jestli to zvládne, ale důvěřoval svému týmu a věděl, že nesmí podlehnout špatným pocitům. "Rozhodl jsem se, že nedám na svůj instinkt, že pojedu. A udělal jsem dobře," uvedl Dostál.

První gratulantkou v cíli byla snoubenka Paloudová, sama byla patnáctá

Kajakářka Anežka Paloudová se na pětistovce propracovala ze semifinálové jízdy ze čtvrtého místa do finále B. V něm skončila sedmá a celkově obsadila na svých premiérových olympijských hrách patnáctou příčku.

"Jsem nadšená, že se mi podařilo dostat do finále B. Když jsem viděla svoje semifinále, tak jsem měl velký strach, že dneska nemusím postoupit vůbec nikam. Věděla jsem, že to bude boj. Ten ranní se mi docela povedl. Jsem spokojená s tím, co jsem předvedla v semifinále. Co se týče finále B, tak z toho úplně nadšená nejsem," uvedla Paloudová.

"Myslím si, že jsem měla na to závod odjet o trochu lépe. Bohužel v závěru tratě mi hodně chyběly síly a to se podepsalo na konečném umístění. Na druhou stranu 15. místo na olympiádě je něco, s čím jsem vůbec nepočítala. Byla jsem úplně poslední kajakářka, která se sem nominovala. Celkově výsledek hodnotím velice pozitivně," dodala Paloudová.

Disciplínu ovládla pětatřicetiletá Novozélanďanka Lisa Carringtonová a v Paříži vybojovala třetí zlatou medaili. Celkově si pod pěti kruhy připsala již osmý triumf. Carringtonová ve francouzské metropoli uspěla také společně s Alicií Hoskinovou na deblkajaku a vyhrála i jako členka čtyřkajaku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články