Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Francouzi doma navázali na triumf z Tokia, Polsko porazili bez ztráty setu

Volejbalisté Francie obhájili v domácím prostředí olympijské zlato z Tokia. Ve finále porazili Poláky 3:0 po setech 25:19, 25:20 a 25:23. Pro oba celky je to druhá medaile v historii, vicemistři světa z Polska se dočkali cenného kovu po 44 letech od triumfu v Montrealu. 

Utkání Francie – Polsko
zdroj: Reuters autor: Siphiwe Sibeko

Francouzi byli v pondělním čtvrtfinále na pokraji vyřazení v souboji s Německem, ale pak v semifinále neztratili ani set s úřadujícími světovými šampiony Italy. Olympijské zlato obhájili jako první tým od Američanů v Soulu 1988.

V bouřlivé atmosféře před více než devíti tisíci diváků táhl tým galského kohouta Jean Patry, jenž zaznamenal 17 bodů a úspěšně zakončil 14 ze 20 útoků, dalších 11 bodů přidal Trévor Clévenot. Na straně poražených Poláků se do dvouciferných čísel dostal jen Bartosz Kurek s 10 body.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Volejbalisté Francie obhájili olympijské zlato, Poláky porazili 3:0
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 16:44

"Tohle je neuvěřitelné. Fanoušci nás hned od začátku hnali za úspěchem, byli naprosto blázniví. Každý z nás odvedl dobrou práci, abychom Polsko porazili. A podařilo se nám to. Je před námi velká párty, která jen tak neskončí," prohlásil Clévenot.

Hlavní favorit na zlato vedený italským koučem Andreou Gianim byl lepší ve všech směrech. Měl vyšší úspěšnost v útoku, ale byl také lepší na bloku (9:4) i na servisu (8:4). Poláci vedli v průběhu utkání nejvýše dvoubodovým rozdílem.

Když už se ale zdálo, že by stříbrný tým srbského trenéra Nikoly Grbiče mohl finále zdramatizovat, domácí pokaždé zabrali a žádnou větší zápletku nedopustili.

Po vcelku jasném úvodním setu otočili Poláci ve druhém z 13:15 na 18:16, Francouzi ale předvedli drtivý finiš a dovolili soupeři už jen další dva body.

Podobné to bylo i v závěrečném setu. Polskému výběru se povedlo z nepříznivého stavu 12:14 odskočit do vedení 17:15. Francouzi ale za stavu 18:18 udělali rozhodující krok za obhajobou pětibodové šňůry.

Ve finiši je pak sice ještě potrápil výborně servírující Wilfredo León, právě smečař kubánského původu ale nakonec sám rozhodl, když v klíčové chvíli poslal míč z podání za koncovou čáru a Francouzi mohli slavit.

Poláci zůstali zklamaní, ale i stříbra si vážili. "Jsme šťastní, protože Polsko se na olympiádě nedostalo na pódium hrozně dlouho. Proto jsem na náš tým hrdý," uvedl León, jenž si v roli hlavní hvězdy mužstva připsal během celého turnaje celkem 94 bodů, ale dnes jen devět.

Výsledky volejbalu na OH v Paříži:

Francie – Polsko 3:0 (19, 20, 23)

Francie: Ngapeth 8, Chinenyeze 8, Patry 17, Clévenot 11, Le Goff 4, Brizard 4, libero Grebennikov – Jouffroy 4, Louati, Toniutti, Tillie. Trenér: Giani.

Polsko: Fornal 4, Huber 7, Kurek 10, León 9, Kochanowski 9, Janusz, libero Zatorski – Lomacz, Kaczmarek, Semeniuk, Šliwka 2, Boladž 5. Trenér: N. Grbič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články