Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Páté olympijské zlato slaví fotbalistky USA, Brazílii nepomohla ani Marta

Fotbalistky Spojených států amerických popáté vyhrály olympijský turnaj. V pařížském finále porazily 1:0 Brazílii, které ani třetí pokus dosáhnout na zlato nevyšel. Rozhodla branka Mallory Swansonové z 57. minuty. Bronz získaly Němky, které v pátečním utkání o třetí místo zdolaly v Lyonu španělské mistryně světa rovněž 1:0.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fotbalistky USA porazily ve finále Brazílii 1:0
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 19:37

Američanky prošly skupinou bez ztráty bodu, ale ve čtvrtfinále i v semifinále pak uspěly až po prodloužení. Brazilky naopak po dvou prohrách postoupily až ze třetího místa, poté však dokázaly vyřadit domácí Francii a Španělsku oplatily porážku ze skupiny.

Finále USA – Brazílie se na olympiádě hrálo už dvakrát, v letech 2004 i 2008 zvítězil tým Spojených států po prodloužení. Jiné medaile Brazilky z OH nemají, nad USA naposledy zvítězily před deseti lety.

Jihoameričanky nastoupily bez své hvězdy Marty, která dostala v závěrečném duelu ve skupině červenou kartu a po odpykání dvouzápasového trestu začala jen na lavičce. Na trávník se osmatřicetiletá útočnice dostala půl hodiny před koncem, s nepříznivým stavem však už ani ona nic neudělala.

Marta startovala na olympijských hrách pošesté. Šestinásobná držitelka ocenění FIFA pro nejlepší hráčku roku už dříve avizovala, že pařížský turnaj bude její poslední velkou reprezentační akcí.

V Parku princů se před očima Arséna Wengera či Toma Cruise v první šanci ocitla už ve druhé minutě brazilská útočnice Ludmila, jenže vystřelila slabě a doprostřed. Na druhé straně se v 26. minutě po levé straně dravě rozběhla Swansonová, ale Lorena její střelu z úhlu vyrazila. V nastaveném čase první půle se pak ještě americká brankářka Alyssa Naeherová blýskla zákrokem proti pohotové střele, kterou na ni z rohu malého vápna vyslala Gabi Portilho.

"Věděly jsme, že to bude těžké, protože je to prostě Brazílie. Jsem ráda, jak nám fungovala obrana, a samozřejmě jak zachytala Alyssa, která je pro nás nepostradatelná," řekla americká obránkyně Crystal Dunnová.

V 57. minutě sprintovala Swansonová po brazilském zaváhání v rozehrávce k brance znovu a tentokrát už si poradila. Dala čtvrtý gól na turnaji, marně si Brazilky stěžovaly, že byla v ofsajdu. Zanedlouho se do slibné pozice dostala dcera slavného basketbalisty Dennise Rodmana Trinity, ale míč poslala vedle.

Svěřenkyně anglické trenérky Emmy Hayesové pak už těsný náskok udržely, třebaže Naeherová se ve více než dvanáctiminutovém nastavení musela vytáhnout ještě proti hlavičce Adriany, a po 12 letech se mohly radovat z dalšího olympijského triumfu.

Hayesová se přitom funkce ujala teprve v květnu, když jí skončily klubové povinnosti v Chelsea. Pro hráčky měla jen slova obdivu. "Je to neskutečná parta úžasných lidí. Skvěle mne přijaly a pokaždé udělaly všechno, co jsem po nich chtěla," prohlásila.

Američanky skončily na medailových pozicích na sedmé z osmi olympiád, na kterých se dosud ženský fotbalový turnaj hrál. Neuspěly pouze v roce 2016 v Brazílii. Obhájkyně tokijského zlata Kanaďanky vypadly ve čtvrtfinále s Německem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články