Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Francie vyhořela v koncovce a házenkářské prvenství neobhájí. Norky se po dvou bronzech vrací na trůn

Francouzským házenkářkám se v domácím prostředí nepodařilo obhájit zlato z Tokia. Ve finále po velkém střeleckém trápení ve druhém poločase podlehly 21:29 Norsku, které má třetí titul a stalo se nejúspěšnější zemí v historickém medailovém pořadí. Dánky porazily v utkání o třetí místo Švédsko 30:25 a získaly první medaili po 20 letech.

Radost házenkářek Norska
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Norky vybojovaly medaili na páté olympiádě za sebou, pod pěti kruhy už celkově osmou a jsou i v tomto ohledu nejlepší.

Na trůn se vrátily po 12 letech a v čele medailové bilance vystřídaly Dánsko. Osmibrankový rozdíl je ve finálových zápasech olympijských turnajů rekordní.

Francouzský trenér Olivier Krumbholz uznal, že druhá půle se jeho svěřenkyním nepovedla. "Norky byly silnější a rychlejší, prostě lepší. My zkoušeli všechno možné, tři typy obran jsme vystřídali, ale neplatilo na ně nic," posteskl si.

O zlato se střetly týmy, které proti sobě nastoupily ve finále i na třech z posledních čtyř světových šampionátů a které v posledních deseti letech nikoho jiného nepustily na evropský trůn.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Norské házenkářky porazily domácí Francii a po dvanácti letech slaví zlato
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 18:27

První tři góly vsítil domácí celek, Norsko ale otočilo stav na 5:4. Pak se hra vyrovnala, v poločase vedl severský tým o dvě branky.

Jenže po změně stran Norky zvýšily na 18:14 a Francouzky se ocitly v podobné situaci jako v semifinále se Švédskem.

S tím úřadující mistryně světa rovněž prohrávaly o čtyři branky, nakonec ale uspěly v prodloužení. Tentokrát je však vedle vlastních nepřesností brzdil i výkon čtyřiačtyřicetileté brankářky Katrine Lundeové, která zastavila 12 francouzských střel.

Norský náskok tak dál rostl, vystoupal až na osm gólů a už hodně dlouho před koncem bylo jasné, že první francouzská porážka na turnaji přijde právě až ve finále. Norky, na předchozích dvou olympiádách bronzové, se po 12 letech vrátily na vrchol.

Hvězdná Nora Mörková, ověnčená tituly nejlepší střelkyně řady vrcholných turnajů, dala tentokrát ze hry jen jednu branku a proměnila dva sedmimetrové hody. O osm norských gólů se postarala Henny Reistadová, která vyzdvihla atmosféru v zaplněné hale. "Tu si budu pamatovat celý život. A jsem nesmírně hrdá na to, jak jsme celý finálový zápas zvládly," řekla.

Trojnásobné vítězky z let 1996, 2000 a 2004 Dánky celkově pod pěti kruhy vybojovaly svůj čtvrtý cenný kov. Poražené Švédky stejně jako v Tokiu obsadily čtvrté místo a na premiérovou olympijskou medaili nedosáhly.

Dánky potvrdily, že se jim na velkých akcí proti Švédkám poslední dobou daří. V prosinci své severské soupeřky porazily v duelu o bronz na MS a souboj "zklamaných" ze semifinále zvládly lépe i v Paříži.

Dánky v polovině úvodního dějství získaly až tříbrankový náskok, který pak udržely. Po změně stran se Švédkám podařilo přiblížit maximálně na rozdíl dvou gólů.

V závěru už pak proti svým rivalkám neměly na zdramatizování dostatek fyzických ani psychických sil. Dánky navázaly na vítězství ze vzájemného duelu ve skupině.

Výsledky házené žen:

Finále: Norsko - Francie 29:21 (15:13)

Norsko: Lundeová, Solbergová-Östhasselová - Kristiansenová, Aardahlová, Skograndová 2, Mörková 3/2, Oftedalová 5, Brattsetová Daleová 6, Breistölová, Jacobsenová, Herremová 3, Solbergová-Isaksenová 2, Reistadová 8, Rushfeldtová Deilaová. Trenér: Hergeirsson.

Francie: Glauserová, Saková - Nocandyová 1, Toublancová 1, Valentiniová 2, Lassourceová, Flippesová 3, Kanorová 5, Horaceková 4/4, Foppaová 3, Nzeová Minková, Granierová 2, Bouktitová, Grandveauová. Trenér: Krumbholz.

O bronz: Dánsko – Švédsko 30:25 (15:13)
Nejvíce branek: Höjlundová 5, Eleverová, Friisová a Östergaardová po 4 – Hagmanová 5/2, Koppangová a Robertsová po 4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články