Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Voneš s Rugovacem skončili v madisonu sedmí, vyhráli Portugalci

Česká dvojice Jan Voneš a Denis Rugovac obsadila v madisonu sedmé místo, během závodu se dokonce objevovali na průběžné třetí pozici. Zvítězili překvapivě Portugalci Iúri Leitao a Rui Oliveira. Stříbro získali Italové Simone Consonni s Eliou Vivianim, třetí byli Dánové Niklas Larsen a Michael Mörköv.

Jan Voneš a Denis Rugovac
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Voneš s Rugovacem na své první olympiádě byli původně klasifikováni na pátém místě. Dodatečně však přišli o 20 bodů za najetý okruh na soupeře a klesli na osmou příčku. Po diskvalifikaci Nizozemců a další úpravě výsledků si polepšili na sedmou pozici. Na pořadí na medailových příčkách neměly změny vliv.

Česká dvojice zůstávala dlouho na nule, až v devátém z 20 bodovaných sprintů získala první dva body. V okamžiku, kdy do konce závodu na 200 okruhů (50 kilometrů) chyběla zhruba čtvrtina, se však zdálo, že Voneš s Rugovacem budou bojovat o medaile.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rugovac a Voneš: Je to krok k vyšší výkonnosti
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 19:47

Po započítání 20 bodů za najetý okruh na hlavní pole byli průběžně dokonce třetí. Již po skončení závodu bylo ale všechno jinak a českým cyklistům zůstalo na kontě jen 12 bodů z bodovaných sprintů. Okruh k dobru zůstal započítán všem třem medailovým dvojicím a pátým Japoncům.

"V průběhu závodu tam bylo několik problémů. Rozhodčí nepřipsali ztrátu kol, co dostali Honza s Denisem, když se peloton rozdělil, a těch sedm na špici je zpátky dojelo. Pak se řešily dvojice postižené pádem, kterým se v neutralizaci nepodařilo vrátit na dráhu. Kvůli tomu byly výsledky hodně zkreslené a trvalo docela dlouho, než se všechno dalo do pořádku," řekl reprezentační trenér Milan Kadlec webu cyklistického svazu.

"V našem případě šlo o pochybení rozhodčích, že ztráta kola nebyla. Trošku jsem to tušil, ale bylo to v danou chvíli hodně nepřehledné. I tak to musíme hodnotit jako výborné vystoupení, v průběhu olympijské kvalifikace jsme nebyli takhle konkurenceschopní jako v olympijském závodě. Prostě to byl výborný den obou kluků a na naše poměry skvělý závod," dodal.

Překvapiví vítězové

Pro Portugalce Leitaa šlo o druhý cenný kov ve francouzské metropoli po stříbru ze čtvrtečního omnia. V něm jakožto úřadující mistr světa vybojoval první medaili na dráze pro Portugalsko v historii olympijských her. K premiérovému zlatu mu dnes dopomohl Oliveira, který oslavil první medaili pod pěti kruhy.

Portugalci s 55 body sebrali zlato Italům, kteří na ně měli v konečném účtování osmibodové manko, především díky vynikajícímu závěru. Dokázali totiž vyhrát závěrečné čtyři bodované sprinty, a to včetně toho posledního, za který se uděluje dvojnásobný počet bodů.

Stříbrní Consonni s veteránem Vivianim, vítězem devíti etap na všech třech Grand Tours, zkompletovali medailovou sadu z olympijských her. Consoni dosáhl v Paříži na bronz v týmové stíhačce, z níž má i zlato z Tokia. 

Jeho sestra Chiara a s ní Vittoria Guazziniová v pátek vyhrály madison mezi ženami. Viviani ovládl omnium v Riu de Janeiro 2016, ve stejné disciplíně byl třetí v Tokiu.

Devětatřicetiletý Mörköv, který ohlásil, že v profesionální cyklistice po sezoně končí, už má rovněž medailovou sbírku z OH kompletní. Před třemi lety v Tokiu madison vyhrál, již v Pekingu 2008 byl členem stříbrné týmové stíhačky. Larsen má z týmové stíhačky stříbro z Tokia a bronz z Ria.

Dráhová cyklistika

Muži:

Madison: 1. Leitao, Oliveira (Portug.) 55 b., 2. Consonni, Viviani (It.) 47, 3. Larsen, Mörköv (Dán.) 41, 4. Gate, Stewart (N. Zél.) 33, 5. Imamura, Kuboki (Jap.) 32, 6. Kluge, Reinhardt (Něm.) 23, 7. Voneš, Rugovac (ČR) 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Český Svaz Cyklistiky

Hlavní zprávy

Nejčtenější články