Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělský Superpohár 2024

Stříteský je nový český šampion v rallye. V kritických místech jsem udržel nervy, liboval si

Dominik Stříteský se stal novým mistrem České republiky v automobilových soutěžích. Jistotu titulu získal již po první etapě Rallye Pačejov, v níž obsadil druhé místo. V polovině závěrečného podniku domácího šampionátu je v čele loňský vítěz Jan Kopecký, třetí je zatím Filip Mareš.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Stříteský si v Pačejově zajistil republikový titul

Čtyřiadvacetiletý Stříteský vstupoval do posledního závodu MČR s náskokem 52 bodů na Adama Březíka, o bod zpět byl Kopecký. K zisku titulu tak potřeboval pilot vozu Škoda Fabia RS Rally2 získat osm bodů, což znamená skončit celkově nejhůře devátý, nebo v jedné z etap dojet do 4. místa.

Oficiálně mohl Stříteský začít slavit poté, co odevzdal svůj speciál od uzavřeného prostoru po večerním servisu.

"Je to naprostá paráda. Na začátku roku jsme do toho šli s tím, že zkusíme zabojovat (o titul), ale ono to klaplo," řekl Stříteský. S prvním dnem na rallye byl spokojený. "Díky bohu to byla pohodová etapa. Nic se nestalo, žádný zádrhel. Podrželi jsme nervy na uzdě a to bylo pro dnešek hlavní," pochvaloval si pilot týmu Auto Podbabská Škoda Mol.

Fakt, že jej v posledním testu předstihl Kopecký, neřešil. Před jejím začátkem měl náskok desetiny sekundy. "Bylo mi to jedno. Jel jsem tak, aby to klaplo. V kritických místech jsem udržel nervy a kde to šlo, jsem jel," řekl Stříteský s tím, že nedělní etapu si chce užít.

Kopecký rivalovi pogratuloval

Kopecký, který na Klatovsku usiluje o premiérový triumf v sezoně, se do čela rallye dostal až po posledním šestém měřeném úseku, kdy předstihl Stříteského. Aktuálně má v čele náskok 4,3 sekundy. Mareše dělí od prvního místa 12 sekund.

"Gratuluji Dominikovi, Jirkovi (Hovorkovi – navigátorovi) a jejich týmu k tomu, že už jsou mistři. Kluci si to zaslouží, Dominik letos jel konzistentně a titul si zaslouží," řekl Kopecký. Se svým výkonem je spokojený. "Auto funguje skvěle, a když bylo sucho, pěkně jsme se svezli," podotkl dvaačtyřicetiletý desetinásobný český mistr.

V neděli je na programu 45. ročníku rallye zbývajících šest rychlostních zkoušek.

Výsledky Rallye Pačejov

1. Kopecký, Hloušek 32:05,6, 2. Stříteský, Hovorka (všichni Škoda Fabia RS Rally2) -4,3, 3. Mareš, Bucha (Toyota GR Yaris Rally2) -12,1, 4. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -31,5, 5. Březík, Krajča -46,8, 6. Cvrček, Prokorát (všichni Škoda Fabia RS Rally2) -1:11,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články