Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Bude mít český trůn nového krále? Rallye Pačejov komplikují spíše volby než povodně

Celorepublikové záplavy nadcházející Rallye Pačejov neohrozí. Spíše než komplikace s vodou organizátory potrápily víkendové volby, kvůli kterým museli program mírně poupravit. Nejblíže k titulu mistra České republiky je Dominik Stříteský, který by tak po 13 letech mohl sesadit z trůnu Jana Kopeckého a Václava Pecha. V průběžném pořadí má na druhého Adama Březíka náskok 52 bodů, na Kopeckého dokonce o pět více.

Dominik Stříteský na rallye Zlín
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Poslední, kdo dokázal v MČR porazit Kopeckého nebo Pecha, byl v roce 2011 Roman Kresta. V dalších letech už kralovala jen zkušená dvojice. Kopecký má na kontě deset titulů, Pech osm.

Letos ale s největší pravděpodobností sbírku svých úspěchů nerozšíří, Stříteskému k zisku osmi bodů stačí skončit celkově devátý nebo v jedné z etap dojet do 4. místa. Teoreticky tak může slavit již v sobotu, po první části 45. ročníku Rallye Pačejov.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
MČR v Pačejově komplikují nejen povodně, ale i volby

"Dominik je kousek od titulu a fakt si to zaslouží," řekl Kopecký po srpnové Barum rallye, na které skončit devátý a přišel o reálnou šanci na obhajobu titulu.

"Jsem rád, že mladá generace potvrzuje nástup. Teď se ale těším na Rallye Pačejov. Kluci, mladé pušky, jsou fakt rychlí, ale my jsme letos ještě nevyhráli, takže to zkusíme na Pačejově," uvedl dvaačtyřicetiletý jezdec na sociálních sítích.

Do programu zasáhly volby

Program soutěže tentokrát poznamenal termín krajských a senátních voleb. Poprvé v historii tak nezačne na startovní rampě, ale posádky odstartují v sobotu přímo z časové kontroly v servisu.

Na začátek je navíc čeká dvakrát rychlostní zkouška "Muničák", která vede mimo obydlené oblasti. Až po 14. hodině, kdy končí volby, se začne uzavírat trať vedoucí přes obce. V první i ve druhé etapě je na programu šest měřených testů.

Nedávné povodně, které poznamenaly život na řadě míst Česka, rallye tolik neovlivnily. "Měli jsme štěstí, že to naši oblast jihozápadních Čech úplně nezasáhlo. Srážky skončily ve středu, ale jsem přesvědčený, že do začátku závodu budou všechny tratě připraveny. A budou sjízdné tak, aby se na nich dalo závodit," řekl ředitel rallye Pavel Štípek České televizi.

Jediným problémovým úsekem byla nová rychlostní zkouška Čehnice, kde se vylil rybník. I ta by však do startu měla být v pořádku. "Je dost náročná a sportovně zajímavá jak pro jezdce, tak pro diváky. Uvolnili jsme si tím i ruce, že jsme mohli změnit průjezdy ostatních rychlostních zkoušek. Ze šedesáti procent tak máme novou trať a osvědčené úseky," popsal Štípěk.

Organizátoři podle něj nezaznamenali ani masivní odhlašování závodníků či závodnic. Mezi nováčky se například představí Veronika Kožmínová. "Je to náročnější a rychlejší, ale strašně mě to baví. Dali jsme autu důkladnější přípravu a s přítelem jsme trénovali rozpis," prozradila šestadvacetiletá závodnice.

Průběžné pořadí MČR: 1. Stříteský 237,5 b., 2. Březík 185,5, 3. Kopecký 184,5, 4. Cais (všichni Škoda Fabia RS) 178,5, 5. Mareš (Toyota GR Yaris) 143,5, 6. Jirásek (Škoda Fabia R5) 102.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články