Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

NHL se hraje už sto let. Liga i hokej se proměnily, odkaz ale přetrvává

Po kolapsu původní hokejové ligy NHA (National Hockey Association) se čtyři kanadské týmy dohodly 26. listopadu 1917 na vzniku nové soutěže pod hlavičkou National Hockey League. Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators a Toronto Arenas, kteří nahradili odstoupivší Quebec Bulldogs, tak vytvořili NHL, která se však od té současné liší k nepoznání. První zápasy se odehrály přesně před sto lety, a přestože se liga i samotná hra radikálně změnily, odkaz zakladatelů přetrvává dodnes.

Utkání Ottawa Senators - Montreal Canadiens v rámci NHL 100 Classic
zdroj: Reuters autor: Marc DesRosiers

Úvodní dva zápasy sehráli 19. prosince 1917 Canadiens proti Senators a Wanderers s Arenas. Později slavní "Habs" zvítězili nad Ottawou 7:4, zatímco druhý celek z Montrealu prožil gólovou přestřelku s Torontem a nakonec slavil po výsledku 10:9.

Duel na domácím ledě Wanderers začal dříve než v Ottawě. Skóre zápasu proti Arenas otevřel přesně po minutě hry obránce Dave Ritchie, který se tak stal vůbec prvním střelcem v dějinách NHL. V té době ještě nemohl tušit, že svým gólem začal psát stoletou historii ligy, která směle plyne dál.

Utkání Montrealu s Torontem ale mělo jiného hrdinu, tím se stal další člen Wanderers Harry Hyland, který nasázel pět branek. Zdatně mu konkuroval Reg Noble, ten se v dresu Arenas prosadil čtyřikrát. Podle frankofonního deníku Le Canada dal ale nejhezčí branku zápasu jistý Art Ross, náhradní hráč Wanderers a budoucí člen Síně slávy NHL. Právě po něm je pojmenována trofej pro nejproduktivnějšího hráče základní části.

Zápas v Ottawě ovládli Canadiens. Činil se zejména útočník Joe Malone, který se stejně jako Hyland v druhém utkání trefil pětkrát. Sezonu nakonec zakončil se ziskem 44 gólů a 48 bodů ve 20 zápasech. V brance Montrealu stál Georges Vezina, který si svými kariérními výkony vysloužil poctu v podobě propůjčení jména pro cenu nejlepšímu brankáři v sezoně NHL.

Hra jako taková však vypadala z dnešního pohledu nepředstavitelně. Přihrávky dopředu byly zakázány, a tak se důraz kladl na výbornou práci s pukem a bruslení. Hřiště nebylo rozděleno na třetiny a hokejisté, kteří nemohli střídat za hry, nesměli do puku kopat.

Vyloučení trvalo místo dvou tři minuty a zajímavostí je určitě fakt, že brankáři si trest museli odpykat sami. Místo nich tak chvíli "chytali" hráči z pole. Brankáři měli zpočátku těžký život, neboť museli při zákrocích stát na obou nohách. Avšak už měsíc po startu NHL došlo k úpravě pravidla a gólmani mohli proti střelám "vykopávat" nohy tak, jak to známe ze současného hokeje.

Ačkoli musel být první ročník upraven po odstoupení Wanderers kvůli ztrátě stadionu a finančním problémům, zbylé tři týmy sezonu dohrály a z play-off postoupili vítězní Toronto Arenas do boje o Stanley Cup proti Vancouveru Millionaires, vítězi konkurenční Pacific Coast Hockey Association. V pětizápasové bitvě se nakonec radovali zástupci NHL, a hráči Toronta se tak mohli titulovat jako světoví šampioni.

Ve třetí sezoně se liga rozšířila pouze o Quebec Bulldogs, ale počet nových klubů měl brzy stoupat. Po divokých 30. letech se podoba soutěže ustálila od roku 1942 na příštích 25 let na šesti týmech v éře známé jako "Original Six". Po dalších vlnách expanze se číslo účastníků vyšplhalo až na 21 v letech 1980–1991.

Je nám líto, video expirovalo.
100 let od 1. zápasu NHL. Jiří Hrdina poodhaluje zákulisí slavné soutěže

V 90. letech se přidalo dalších sedm nových klubů včetně obnovených Ottawa Senators (1992/93) a v roce 2000 se dokončila třicítka vznikem Columbusu Blue Jackets a Minnesoty Wild. Letošním nováčkem se stali Vegas Golden Knights a aktuálně žhavým kandidátem na potenciální vstup do NHL je Seattle.

Prapor původních zakládajících členů tak dodnes nesou týmy Toronta a Montrealu, avšak pouze Canadiens s původním názvem. Vzájemná rivalita zažehnutá před sto lety tak přetrvává dodnes.

Zámořská soutěž se sice změnila jak v herních pravidlech, tak i týmovou strukturou, ale po překonání největší krize během velké výluky v sezoně 2004/05 nebyla nikdy silnější. Ať už z finančního pohledu a ekonomických výsledků ligy, tak i perspektivou veřejné globální popularity.

Vedení NHL se navíc daří skvěle propojovat minulost s přítomností. Zřejmě nejlepším příkladem jsou venkovní zápasy pod širým nebem, které jako symbol návratu ke kořenům hokeje pravidelně lákají desítky tisíc diváků na otevřených stadionech.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články