Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Lotyšské déjà vu. Startuje šampionát v Rize, i přes peripetie a absenci diváků

Hokejoví fanoušci se po vynucené dvouleté přestávce dočkali. Po zrušeném loňském šampionátu ve Švýcarsku kvůli koronavirové pandemii startuje další mistrovství světa v lotyšské Rize. A podobně jako před patnácti lety má jedno společné. Bude to hrát do karet českému týmu? Přímé přenosy všech zápasů nabídne program ČT sport a web ctsport.cz.

Jakub Vrána se raduje s Filipem Hronkem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Švýcarsko o loňský turnaj přišlo, ten nadcházející se ale problémům zdaleka nevyhnul. Ačkoli letošní šampionát měly společně hostit Riga a Minsk, běloruskému organizátorovi bylo pořadatelství odebráno kvůli znepokojující pandemické a bezpečnostní situaci v zemi.

Definitivní rozhodnutí padlo až v lednu, a tak lotyšští organizátoři museli narychlo připravit v Rize druhou halu, aby se celý turnaj mohl odehrát v jednom městě. Nakonec se sáhlo na úkor nového stánku k levnější variantě přestavby Olympijského sportovního centra, kde odehraje zápasy skupina A včetně české reprezentace a následně se dostane i na dva čtvrtfinálové duely.

Poslechněte si Hokej fokus podcast, který rozebíral situaci v českém týmu před startem světového šampionátu:

Skupina B s domácím Lotyšskem se představí ve více než desetitisícové Aréně Riga. Diváci však letos mají smůlu. Tamní epidemická situace přítomnost fanoušků v hledišti nedovolí, a to ani na play-off, které bylo ještě před startem turnaje ve hře.

MS bez velkých jmen, zato s talentovanými mladíky

Celosvětová koronavirová pandemie má vliv také na soupisky týmů a tady má letošní šampionát s tím z roku 2006 společnou jednu věc – v Rize budou chybět velká hokejová jména.

Před patnácti lety šampionát doplatil na předchozí nabitý ročník, kdy se ve Vídni při výluce v NHL sešly prakticky olympijské výběry. V Lotyšsku se pak o rok později sice představily budoucí hvězdy jako Sidney Crosby nebo Alexandr Ovečkin, ale v té době byli na počátku bohaté zámořské kariéry.

Aktuální ročník je silně ovlivněn přerušenou minulou sezonou a kalendářním prodloužením té letošní. Základní část NHL skončila rekordně pozdě až v polovině května, a tak posil není v zámořských ani evropských výběrech tolik, na co jsou trenéři zvyklí. Omluvenky se nevyhnuly ani Slovensku. Není divu, že mnoho hráčů oželelo šampionát s vidinou delšího odpočinku po dvou těžkých a specifických sezonách.

Podobně jako v roce 2006, také tentokrát proto převažují spíš zajímaví mladší hráči nebo talentovaní mladíci. Kalibru Crosbyho s Ovečkinem sice nedosahují, ale fanoušci se i tak mají na co těšit.

Ukončí národní tým čekání na medaili?

Faktor "oslabených" zámořských i evropských výběrů by mohl být výhodou pro českou reprezentaci, která se může pyšnit na rozdíl od konkurence vyšším počtem hráčů z NHL a jež čeká na zisk medaile už devět let. Loni byla cennému kovu nejblíž, když po prohraných nájezdech obsadila čtvrté místo. Na předchozím šampionátu v Lotyšsku zaznamenal omlazený tým nečekané stříbro.

Také tentokrát nabídne program ČT sport a web ctsport.cz všech 64 zápasů mistrovství světa. V dějišti sice chybí tradiční studio, ale vzhledem k přísným protiepidemickým podmínkám by se nepodařilo naplnit zaběhlý model v takovém rozsahu, na jaký jsou diváci zvyklí.

V Rize však nechybí tři komentátoři (Tomáš Jílek, Ondřej Zamazal a Robert Záruba), tři experti (Martin Hosták, Petr Hubáček a David Pospíšil) a reportérka Darina Vymětalíková. Ve studiu na Kavčích horách budou moderátor Jiří Hölzel a expert Milan Antoš, kterého střídavě doplní Martin Procházka a Marek Sýkora. A chybět nebude ani divácká anketa, tentokrát hledáme Český klenot z kategorie samostatných nájezdů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články