Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koho na MS sledovat? Kapitána Devils, české bombery či možnou jedničku draftu

Vybírat letos top pětku hvězd by byl pořádný kumšt. Mistrovství světa v Rize nabízí několik zajímavých jmen, ale hokejistu světové extratřídy z NHL nenajdete. To neznamená, že nebude o zábavu postaráno. V Lotyšsku se představí bývalá jednička draftu i adept na tu letošní. Nejvíc es na turnaji pak bude mít netradičně český tým. Web ctsport.cz představuje hráče, u kterých se vyplatí zbystřit. 

Dominik Kubalík slaví trefu s Filipem Hronkem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

LÍDŘI Z NHL

Ano, letos překvapivě začínáme výčet u české reprezentace, která nabízí nejzajímavější importy z NHL. První útočná formace budí respekt. Kouč Filip Pešán může počítat s Jakubem Vránou, druhým nejlepším letošním střelcem (19 branek) v zámořské soutěži, kteří jsou v Rize. Výměna z Washingtonu do Detroitu ho sice zaskočila, ale rozhodně neutlumila, naopak v novém působišti brzy zažil čtyřgólový duel.

Jen o dva góly za ním zaostal Dominik Kubalík, druhý nejlepší střelec Chicaga v základní části a hráč prvních dvou útoků Blackhawks. Tento materiál dostane vedle sebe centr Jan Kovář. "Když jsme spolu hráli před dvěma lety v Bratislavě, tak ty zápasy vůbec nebyly špatné. Myslím, že bychom si vyhověli. S Kovym se známe trošku víc, s Vráničem jsme hodně podobní, ale fungovalo to," prohlásil Kubalík.

Vránův čtyřgólový zápas proti Dallasu:

Nejzvučnější jméno má ve svém kádru Švýcarsko. Nico Hischier si přijel do Lotyšska jednoznačně spravit chuť. V sezoně stihl pouze 21 zápasů s 11 body (6 gólů a 5 asistencí). Jedničce draftu z roku 2017 se lepila smůla na paty.

Naskočil do zápasového rytmu později kvůli zranění nohy a na konci února hned schytal do obličeje střelu od parťáka P. K. Subbana, ještě přizvednutou protihráčem, a na další týdny byl ze hry. Nový kapitán New Jersey, v únoru jmenovaný jako dvanáctý v historii organizace, je připraven pozvednout už tak velice slibný kádr Švýcarů. 

Všechny letošní trefy Hischiera:

Záda české ofenzivě kryje bek, který si buduje renomé v NHL a na mezinárodní scéně už jej dávno má. Nejlepší a nejproduktivnější obránce MS v Bratislavě Filip Hronek. Je připravený opět vypustit svou tvrdou ránu od modré, a to nejen v přesilovce. V sezoně za Detroit sice skóroval pouze dvakrát a obojí při power-play, ale přidal 24 asistencí. V Rize si může i s chutí zaútočit.

Bodově mu dle papírových předpokladů bude z defenzivních mužů sekundovat Ivan Provorov. Rusové sehnali z Philadelphie pro šampionát "quaterbacka" obrany. Se sedmi góly a 19 asistencemi zažil solidní sezonu, a to je bodově jeho nejhorší v NHL. Ovšem berme v potaz zkrácenou základní část.

Kuemperovy zákroky:

Zámořské celky vezou na turnaj spíše neoukoukané talenty či veterány. Kanada má ale nejvýraznější postavu ze všech brankářů. Darcy Kuemper toho odychtal nejvíc z gólmanů Arizony Coyotes a za 27 zápasů se dostal těsně přes hranici 90 procent úspěšnosti zákroků. Největší zbraní Američanů je pak sedmnáctigólový forvard Jason Robertson z Dallasu, adept na nováčka sezony.

MLADÉ TALENTY

Už to tak bývá, když se soupisky neblyští, je alespoň víc prostoru pro bodoucí hvězdy. Zámořské národní týmy se nebojí dát šanci mladíkům. Kanaďané berou jednoho z adeptů na jedničku letošního draftu. Je jím Owen Power, osmnáctiletý urostlý obránce University of Michigan se 195 centimetry a 97 kilogramy.

Letošní výběr talentů do NHL bude nesmírně vyrovnaný, ale několik zámořských serverů má Powera nejvýše na listu. "Deset z deseti skautů, kterých jsme se dotazovali, ho zařadili jako jedničku. Není to sice zabiják od modré čáry a nemusí být zrovna nejproduktivnější bek týmu, ale má nadprůměrné bruslení, přihrávku a obrannou činnost. Může být top všestranným obráncem v NHL. Díky jeho fyzickým parametrům a stylu hry je přirovnáván k Victoru Hedmanovi," popisuje zkušený redaktor kanadské stanice TSN Bob McKenzie.  

Analýza Owena Powera:

A na závěr ještě výběr dvou nadaných evropských forvardů. Prvním je devatenáctiletý Fin Anton Lundell, jenž už draftem prošel, když si ho na 12. pozici v prvním kole loni vybrala Florida. Před odchodem do zámoří nabírá zkušenosti ve finské Liize a s IFK Helsinky nedávno získal bronzové medaile.

Především ale v základní části uchvátil 16 vstřelenými góly a povedenými individuálními akcemi. Za Suomi bude hrát nejspíš přesilovku na kruhu. Napodobí talent patřící New Yorku Rangers, Kaapa Kakka, který nasázel v Bratislavě před dvěma lety šest branek?

Trefa Lundella v Praze (v čase 1:30):

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Finsko

Nadějné hokejisty se nezdráhali zařadit ani Slováci. Kanadský kouč Craig Ramsay bere jeden z největších příslibů slovenského hokeje posledních let. Sedmnáctiletý Juraj Slafkovský půjde na draft až příští rok, už teď je ale jasné, že na něm bude vysoko.

V přípravě urostlý útočník hrající za juniorku TPS Turku zapsal premiérový start, při němž se stal nejmladším hokejistou, který oblékl slovenský dres, a navíc v prodloužení rozhodl o výhře 1:0 nad Lotyšskem. Řádně zaměstnával také obranu české reprezentace v utkání v Praze.

"Nedíváme se na věk, ale na výkonnost. Slovenský hokej nutně potřebuje přestavbu, je to jediná správná cesta. Zvlášť v situaci, kdy máme mladé hráče, kteří by to mohli zvládnout," uvědomuje si prezident slovenského svazu Miroslav Šatan. Na dravé mládí vsadí v Rize také několik dalších reprezentací.

Výběr dalších velkých talentů v Rize:

Cole Perfetti (Kanada), Matt Beniers (USA), Moritz Seider, Lukas Reichel, John-Jason Peterka (všichni Německo), Šimon Nemec a Samuel Kňažko (oba Slovensko). 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články