Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Český tým jde do akce. Nabízí lídry, mladé snajpry, fotografa i čtenářský kroužek

Co cítím z týmu? Nejvíc pokoru a pracovitost. Tým je opravdu klidný a přitom silný, což se mi líbí, těší kouče hokejové reprezentace Filipa Pešána. Už v pátek mu se svěřenci začíná vstup do očekávaného mistrovství světa v Rize. Český hokej čeká devět let na seniorskou medaili z velké akce. Pojďme si představit pár hráčů z kádru, kteří mají tento půst ukončit. Úvodní duel na MS s Ruskem sledujte zítra živě od 14:30 na programu ČT sport a webu ctsport.cz

Český tým slaví gól Filipa Zadiny
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Šéfuju čtenářskému kroužku a české brance - Šimon Hrubec

Trojice gólmanů je dána a hýbat se s ní už nebude. Pozice jedničky je také jasná. Pět nul a úspěšnost zákroků 95,3 procent. Neuvěřitelná čísla, která Šimon Hrubec s klidem vystřihl ve vyřazovací části Gagarinova poháru. A s klidem bude působit vítěz KHL v dresu Omsku i v brance národního týmu.

Kvalitně jej prostřídá potom dvojka Roman Will, který měl podobná čísla, i když jen ve dvou duelech play-off za Čeljabinsk. Místo trojky zaujímá liberecký Petr Kváča. Co všechny tři spojuje? Rozumní muži, kteří si rádi i počtou. Will se zabavil při povinné izolaci četbou a Kváča si otevřel fantasy Šest vran od Leigh Barduga. Přibrat mohou i čtenáře Dominika Kubalíka.

Čeští brankáři na MS v Rize pod vedením Zdeňka Orcta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Čistím to před brankou - David Musil

Pouze označení "psa obranáře" by nebylo fér, v extralize i na šampionátu v Bratislavě před dvěma lety místy ukázal, že umí podpořit útok. Ovšem v Rize bude David Musil především krýt záda ofenzivně laděnému Filipu Hronkovi v prvním obranném páru. Spolehnout se na něj mohou i gólmani v prostoru před brankou. Kromě tvrdého odklízení soupeře se nebojí postavit do dráhy střely. V play-off extraligy zblokoval 25 ran, třetí nejvyšší počet ze všech hráčů.

David Musil v souboji před brankářem Šimonem Hrubcem v duelu s Rusy
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Je moc důležité míti Filipa, a ještě lepší míti dva - Filip Hronek

Takto zněl komentář při utkání Česko - Švédsko. Pas Hronka proměnil jmenovec Zadina. Právě obránce Detroitu bude od modré čáry šéfovat první přesilovkové formaci a často podporovat ofenzivu. V Bratislavě tento nejlepší bek šampionátu zapsal bilanci 3 góly a 8 asistencí. Zároveň je se 114 střelami suverénně nejpilnějším střelcem mezi beky Red Wings. V základní části NHL ho to zařadilo na 23. místo mezi všemi zadáky.

Jsou Češi právem považováni za adepta na titul a jsou zámořské týmy zklamáním?

Cvaknout spouští i cvaknout soupeře - Andrej Šustr

Poutá pozornost z více důvodů. Především ukončil nominační smůlu na mistrovství světa. Urostlý bek Andrej Šustr čekal ve všech soutěžích na gól od prosince 2017 a trefil se v pravý čas. Přispěl trefou k výhře 5:0 nad Rakouskem, z kruhu se nemýlil ani proti Slovákům při triumfu 2:1 v Praze.

Obránce čínského Kunlunu během přípravy však také cvakal spouští u fotoaparátu. Několik zajímavých momentek sdílel na sociální síti Twitter, sklidil velký ohlas, ale bohužel v Rize další snímky nepřidá. Přísný manuál IIHF by ztěžoval týmové momentky a dle Šustra by šlo také o zbytečné rozptýlení týmu. 

Patříme ke sniper elitě - Dominik Kubalík, Jakub Vrána a Filip Zadina

Je libo dělovka zápěstím, rychlost a technická finesa, nebo golfák z kruhu? Popsané schopnosti jsou vlastní posilám z NHL v prvních dvou útocích. Dominik Kubalík se stal v základní části druhým nejlepším střelcem Chicaga se 17 góly a vycházelo mu to na 0,68 bodu na zápas. 

Jakub Vrána ve Washingtonu stihl za 39 utkání 11 branek, po trejdu do Detroitu za 11 zápasů 8 gólů. Forma je načasovaná výborně i po čtyřgólovém duelu s Dallasem. Jeho kolega z Red Wings Filip Zadina pak ve dvou přípravných zápasech v Praze zacílil třikrát. Slušná palebná síla do přesilovek, co říkáte?

Mladé pušky si srovnáme - Jan Kovář a Tomáš Zohorna

O zkušenosti na pozicích centra není nouze. Čerstvý švýcarský mistr s Zugem Jan Kovář dostane na povel v prvním útoku Dominika Kubalíka a Jakuba Vránu. Jednoznačně nejlepší playmaker National League zaznamenal 47 asistencí v 52 duelech základní části, play-off pak ve 13 utkáních 14 přihrávek. Kapitána českého týmu ve druhé formaci napodobí Tomáš Zohorna. Sice ne takovou tvorbou hry, ale obětavostí a šéfováním Filipům Chytilovi a Zadinovi.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Čekatel na MS je z ryzího střelce univerzálem - Jiří Sekáč

Na světovém šampionátu si zahrál před dlouhými sedmi lety v Minsku. Po několika vyřazeních z kádru při posledních škrtech se Jiří Sekáč konečně dočkal. Však si pro nominaci dojel autem do Prahy z Ruska a za 21 hodin najel přes dva tisíce kilometrů. Ale vážně, v O2 areně předváděl výborné výkony. Z trestného střílení se prosadil proti Rusku a dokázal, že kdysi spíš ryzí střelec umí být velice platný i v oslabení. Při tažení Omsku za Gagarinovým pohárem většinu času proseděl na tribuně, teď má velkou chuť do hokeje. Může být žolíkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Rusko: Sekáč - 2:0 (21. min.)

Jsme připravení to pořádně rozjezdit - Jakub Flek a Matěj Blümel

Kouč Filip Pešán vzal do Rigy 16 útočníků, je pravděpodobné, že rychlíci Jakub Flek a Matěj Blümel si na svou šanci počkají, ale nejspíš ji v některém z utkání dostanou. Jejich úloha se zdá jasná. Do zápasů vnést pohyb, agilitu a zatopit co nejvíc defenzivám soupeře, což ostatně celou přípravu ukazovali.

Blümel nastoupil do reprezentace výtečně, když ze 12 startů má 4 góly. Flek umí pravidelně vlétnout do pásma soupeře, který má pak malér. Rychlík, příznačně z Energie, vévodil extraligové statistice kontrolovaných vstupů (tedy s pukem na hokejce) do útočného pásma, kdy má poté jeho tým k dispozici střelu z nebezpečného prostoru slotu. Spoluvytvořil takto 60 šancí.

Možná sestava na MS v Rize podle webu ctsport.cz
zdroj: ctsport.cz
Zdroj
ČT sport, narodnitym.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články