Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Síla i bez pompéznosti. S čím jdou na MS Rusové, Švédové a Finové?

Žádná monstrózní přehlídka hvězdných jmen. Ale to se dá říci při pohledu na všechny reprezentační kádry na nadcházejícím mistrovství světa v hokeji. Reprezentanti Ruského olympijského výboru, Švédové ani Finové bombastickými soupiskami nedisponují, ale třeba týmu Suomi podobná cesta v cestě za titulem před dvěma lety vyšla.

Michail Grigorenko se raduje z gólu Ruska v duelu s Finskem
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Rusové nebo Švédové zpravidla představí na světovém šampionátu spolu se zámořskými týmy nejvíce hráčů z NHL. Letos má zatím reprezentace Ruského olympijského výboru v nominaci sedm zámořských posil, skandinávská reprezentace o dvě méně.

Hned šest Rusů dobře ví, jak se slaví olympijský triumf. V Pchjongčchangu u toho byli Alexej Marčenko z Jaroslavle, Nikita Něstěrov z Calgary, Arťom Zub z Ottawy a Vladislav Gavrikov s útočníkem Michailem Grigorenkem z Columbusu i s dalším forvardem Alexandrem Barabanovem ze San Jose. Vedle Něstěrova, Zuba, Gavrikova, Grigorenka a Barabanova jsou dalšími posilami z NHL beci Nikita Zadorov z Chicaga a Ivan Provorov z Philadelphie.

O tom, že to je oproti minulým mistrovstvím "nehvězdný" ruský výběr hovoří například fakt, že nejproduktivnějším z těchto zámořských posil letošní sezoně je posledně jmenovaný obránce Provorov.

Grigorenkův gól v zatím posledním zápase na MS proti Česku:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Rusko - Česko: Grigorenko - 1:0 (13. min.)

Nicméně ze sborné vždy čpí síla a kouč Valerij Bragin má v kádru zkušené borce. Kapitánem týmu, který nesmí vystupovat v národních barvách a kterému ani jednou na mistrovství nezazní národní hymna, bude Anton Slepyšov, opora CSKA Moskva se zkušenostmi z NHL z týmu Edmontonu.

V zámoří si v minulosti už zahráli i další ruští hokejisté, kteří se vešli do Braginovy nominace. Například Sergej Tolčinský, který letos pomohl Omsku ke Gagarinově poháru a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem letošního play-off KHL.

Každopádně výčet sedmi jmen ze zámoří není nejspíše konečný. Na šampionátu se může představit 28 hráčů a dvě místa si nechává Bragin volná pro možné další posily. A třeba to bude pomoc do branky, neboť zatím jsou v soupisce pouze dva: Ivan Fedotov z Čeljabinsku a Alexandr Samonov z Petrohradu.

Naváže Rakell na tři roky starou triumfální jízdu?

Ve švédské nominaci figuruje pět majitelů zlatých medailí ze světových šampionátů. Z nejlepší ligy světa může kouč Johan Garpenlöv počítat s útočníky Rickardem Rakellem a Isacem Lundeströmem z Anaheimu, Adrianem Kempem z Los Angeles, Marcusem Sörensenem ze San Jose a Viktorem Olofssonem z Buffala.

Adrian Kempe s Rakellem jsou mistry světa z roku 2018 z Dánska. A především druhý jmenovaný prožil tehdy co do statistik velmi povedený šampionát. Z týmu Tří korunek byl s 15 body vůbec nejproduktivnějším hráčem.

Útočník Oscar Lindberg z Dynama Moskva byl zase u triumfů v roce 2013 ve Stockholmu i o čtyři roky později v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Gólman Viktor Fasth z mistrovského Växjö a útočník Carl Klingberg z celku švýcarského šampiona Zugu získali zlato před čtyřmi roky.

Rakellův povedený a méně povedený moment v národním dresu:

Vedle nich ale na velké mezinárodní akci hráli už jen čtyři další členové výběru. Na světových šampionátech se představili také bek Magnus Nygren ze švýcarského Davosu a útočníci Mario Kempe z CSKA Moskva, který si stejně jako před dvěma roky na Slovensku zahraje s bratrem Adrianem, a Dennis Rasmussen z Magnitogorsku. Forvard Pär Lindholm ze Skelleftey hrál na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

Kouč Garpenlöv poskládal pozoruhodný mix. Zajímavé bude sledovat, co předvede například obránce Albert Johansson z Färjestadu, který na přelomu roku reprezentoval na mistrovství světa do 20 let v Edmontonu. Šanci dostanou také dva dvacetiletí hráči, kteří válí v domácí soutěži: bek Nils Lundkvist s forvardem Filipem Hallanderem z Luley.

Finové jdou podobnou cestou jako předloni. Bude zase zlatá?

Švédové skončili na posledním šampionátu neslavně. Ve čtvrtfinále podlehli svému největšímu rivalovi, týmu Suomi. Byl to tehdy nenápadný finský výběr. Bez slavných jmen, bez velkých zkušeností. A přesto to skončilo zlatou radostí.

Podobné to bude i letos v Rize. Pozvánku kouče Jukky Jalonena z nejlepší ligy světa přijali jen dva hráči: ostřílený obránce Olli Määttä z Los Angeles, který v letech 2016 a 2017 vyhrál Stanley Cup s Pittsburghem, a útočník Arttu Ruotsalainen z Buffala. Toť vše.

Předloňský titul si pamatují brankář Jussi Olkinuora z Magnitogorsku, obránci Oliwer Kaski z Omsku, Petteri Lindbohm ze švýcarského celku Biel-Bienne, Atte Ohtamaa z Jaroslavle, Miika Koivisto z Växjö a útočníci Marko Anttila z Jokeritu Helsinky, Niko Ojamäki z Linköpingu a Jere Sallinen z IFK Helsinky.

Jedna z tref talentovaného Lundella na juniorském MS:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Finsko - Švédsko: Lundell - 2:2 (52. min.)

Finové mají na čem stavět. Talentovaný výběr má být opět stmelen zkušenou personou. Tentokráte jí je šestadvacetiletý Määttä, který se vrací do reprezentace poprvé od září 2016, kdy startoval na Světovém poháru v Torontu. Předtím reprezentoval na olympijských hrách v Soči a tam získal bronz. Na MS bude hrát vůbec poprvé.

V NHL má bývalý hráč i Chicaga na kontě 468 utkání a 128 bodů (29+99), v 78 utkáních play-off nasbíral 27 bodů (5+22). V této sezoně za Los Angeles produktivitou nehýřil. Sehrál 41 zápasů a připsal si čtyři body za asistence. Úkoly má jiné.

Třiadvacetiletý Ruotsalainen se chystá na první velký turnaj. V této sezoně v NHL, kam zamířil z Ilvesu Tampere, debutoval a v 17 duelech zaznamenal šest bodů (5+1). Nastupoval také v AHL za Rochester.

Na koho se obzvláště zaměřit? Nezřídka zaujme ve finském dresu některý z mladíků. A proč by to letos nemohl být například devatenáctiletý benjamínek Anton Lundell? S 10 body za šest branek a čtyři asistence ze sedmi zápasů se stal třetím nejproduktivnějším hráčem letošního MS dvacítek v Edmontonu, kde Finové získali bronz. Loni si jej vybrala jako dvanáctku draftu Florida.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články