Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Řada slovenských omluvenek, Ambühl rekordmanem. A kde hledat tahouny "druhého sledu"?

Slováci se naposledy radovali z medaile na mistrovství světa před devíti lety, od té doby paběrkovali a ani letos rozhodně mezi adepty na cenné kovy nepatří. V české skupině A budou mít za cíl proklouznout do čtvrtfinále, ale v roli favoritů nebudou. Pomineme-li silnou trojku Švédsko, tým Ruského olympijského výboru a Pešánovu skvadru, na přední umístění si budou brousit zuby i Švýcaři, kteří přišli vinou koronaviru o domácí šampionát, a o čtvrtfinále sní třeba i Dánové se zkušenou sestavou.

Švýcarská legenda Ambühl překonává norského gólmana Holma
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Joel Marklund

Slovensko: Z NHL jediná posila

Slováci mají v nominaci na mistrovství světa v Rize jediného hráče, který v této sezoně okusil NHL. Je jím dvaadvacetiletý útočník Marián Studenič, který se dočkal premiéry v dresu New Jersey. V kádru kanadského kouče Slováků Craiga Ramsayho jsou ze Severní Ameriky ještě dva hráči z nižší AHL - brankář Adam Húska z farmy New York Rangers v Hartfordu a útočník Róbert Lantoši ze záložního týmu Bostonu z Providence.

Jinak ale přišla záplava omluvenek. Kvůli zranění odřekl účast na turnaji v Rize obránce Andrej Sekera z Dallasu, další bek Christián Jaroš ze San Jose nechce riskovat kvůli chybějící smlouvě na novou sezonu. V Lotyšsku se nepředstaví ani útočník Richard Pánik z Detroitu. Padla také účast forvarda Adama Růžičky, který doufá ještě v dohrávce základní části v premiéru v NHL za Calgary.

Stříbro z MS v Helsinkách z roku 2012 má z týmu jen brankář Július Hudáček ze Spartaku Moskva. V tehdejším výběru českého trenéra Vladimíra Vůjtka staršího, za který hrál i současný generální manažer reprezentace Miroslav Šatan, se ale jako trojka za Jánem Lacem a Peterem Hamerlíkem do branky nedostal. Hudáček se teď chystá už na sedmý světový šampionát.

Švýcarsko: Sedmatřicetiletý Ambühl vyrovná rekord

Hokejisté Švýcarska mají v nominaci na mistrovství světa v Rize čtyři posily z NHL a čtrnáct majitelů stříbra ze šampionátů v letech 2013 či 2018.

Na švýcarské soupisce nechybí sedmatřicetiletý útočník Andres Ambühl z Davosu, který vyrovná šestnáctou účastí rekord světových šampionátů svého krajana obránce Mathiase Segera z roku 2014.

Na druhou stranu ovšem Švýcaři mohou nabídnout i dravé mládí. Z nejlepší ligy světa má kouč Patrick Fischer k dispozici jedničku draftu z roku 2017 - Nica Hischiera z New Jersey. Ten si zopakuje účast z minulého MS. Vinou zranění sehrál v této sezoně NHL jen 20 utkání a připsal si 10 bodů za šest branek a čtyři asistence.

Jedna z Ambühlových tref na minulém MS:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Švýcarsko - Norsko: Ambühl – 1:0 (6. min.)

O dva roky starší Tim Meier ze San Jose, jenž reprezentoval na MS v roce 2018 v Dánsku, za pět let v NHL posbíral 188 bodů (88+100) z 316 duelů. V play-off devítka draftu z roku 2015 přidala v 35 utkáních sedm branek a třináct nahrávek.

Jednadvacetiletý Philipp Kurashev z Chicaga hrál premiérovou sezonu v NHL. V 52 utkáních zaznamenal 15 bodů za osm branek a sedm asistencí. V elitní zámořské soutěži letos hrál i o tři roky starší bek Jonas Siegenthaler.

Dánsko: Žádné velké změny

Dánský kouč Heinz Ehlers sází na stabilní kádr a z osmadvacetičlenné nominace nebyla na minulém světovém šampionátu na Slovensku před dvěma roky jen osmička hráčů. Už popatnácté se představí útočník Morten Madsen ze švédského celku Timra IK, s kterým letos postoupil ve Švédsku mezi elitu.

Důraz Mortena Madsena:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Finsko – Dánsko: Madsen – 0:1 (22. min.)

Norsko: Tým povede velezkušený Holös

Norský ostřílený bek Jonas Holös je na tom podobně jako Madsen, také si zahraje na svém patnáctém mistrovství. Jako jediný z výběru kouče Pettera Thoresena má zkušenosti z NHL, ale za Colorado si zahrál už před deseti lety.

Jediný současný norský zástupce v elitní zámořské soutěži, útočník Mats Zuccarello, v Lotyšssku chybí, hraje s Minnesotou play-off. Kouč Petter Thoresen má v kádru ze Severní Ameriky alespoň dva hráče z nižší AHL. Osmnáctiletý Ole Julian Björgvik Holm, jehož loni draftoval v pátém kole na 115. pozici Columbus, působil na farmě v Clevelandu AHL. O tři roky staršího útočníka Mathiase Emilia Pettersena si vybralo v roce 2018 v šestém kole na 167. místě Calgary a z University of Denver z NCAA se v této sezoně přesunul na farmu do Stocktonu.

Německo: Rieder a pět stříbrných pamětníků

Tobias Rieder z Buffala je první hvězdou německého výběru. Osmadvacetiletý útočník se představí v německé reprezentaci poprvé od domácího mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem v roce 2017 a celkově se chystá na svůj čtvrtý šampionát. V roce 2016 se představil jako člen výběru Evropy na Světovém poháru v Torontu a postoupil s ním do finále. V této sezoně si Rieder za Buffalo připsal ve 44 zápasech sedm bodů za pět branek a dvě asistence.

V týmu finského kouče Toniho Söderholma je také pět majitelů stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018. Na první velký turnaj se může těšit osmnáctiletý útočník Lukas Reichel z Eisbären Berlín, synovec olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa Roberta Reichela.

Gól Tobiase Riedera na domácím šampionátu v roce 2017:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání USA - Německo: Rieder - 0:1 (11. min.)

Lotyšsko: Čtyři hráči z extraligy

Kanadský trenér Bob Hartley si z Česka vybral do týmu Ralfse Freibergse z mistrovského Třince, další obránce Uvise Janise Balinskise s Oskarsem Cibulskisem z Litvínova a útočníka Marise Bičevskise z Mladé Boleslavi.

Lotyši nechtějí na domácí půdě nic podcenit a jasným cílem je postup mezi osmičku nejlepších. Posilou z NHL je brankář Matiss Edmunds Kivlenieks z Columbusu. O góly se má mimo jiné postarat Roberts Bukarts, který se po sezoně strávené v Čerepovci a Dinamu Riga vrací do Vítkovic. Šestatřicetiletý útočník Mikelis Redlihs je na mistrovství světa už potřinácté. O dva roky mladší bek Kristaps Sotnieks se chystá na dvanáctý šampionát.

Hattrick Robertse Bukartse v zápase proti Švédsku na minulém MS:

Bělorusko: Posila z New Jersey i naturalizovaní zámořští hokejisté

A co nováčci, nebo spíše navrátilci? Hlavní hvězdou sedmadvacetičlenné nominace Běloruska je forvard Jegor Šarangovič z New Jersey. Dvaadvacetiletý talent se po dvou letech na farmě v Binghamtonu dočkal v této sezoně premiéry v NHL a v barvách Devils si vedl skvěle. Připsal si v 54 zápasech 30 bodů za 16 branek a 14 asistencí.

Vedle jediné posily z NHL jsou v kádru také tři naturalizovaní Kanaďané a dva Američané. Chybí naopak útočník Andrej Kosticyn z Pardubic, který se v přípravě na šampionát zranil.

Kazachstán: Další sázka na rodilé Kanaďany

Tři hráči, kteří si zahrají v dresu nováčka z Kazachstánu, se narodili v Kanadě: beci Darren Dietz a Jesse Blacker a útočník Curtis Valk. Ve Švédsku pak obránce Viktor Svedberg. Chybí ale nakonec zkušený sedmatřicetiletý gólman Henrik Karlsson, který před šampionátem opustil přípravu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články