Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Hokejový šampionát v Bělorusku nebude. IIHF hledá jiné řešení

V posledních týdnech a měsících se o tom dlouze mluvilo, nyní to hokejová federace IIHF potvrdila. Světový šampionát v ledním hokeji se v roce 2021 neuskuteční v Bělorusku. Podle IIHF je to z bezpečnostních důvodů v současnosti nemožné. Zda bude MS pořádat původní spolupořadatel Lotyšsko, IIHF ještě upřesní. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové MS v Bělorusku nebude, náhradním řešením může být Bratislava

Rozhodla Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF). O novém spolupořadateli s Lotyšskem bude jednat, jako další hostitelé se nabízejí Dánsko a Slovensko. Ve hře je ale i možnost, že se šampionát odehraje na jednom místě.

"Je politováníhodné, že musíme zrušit společné pořadatelství Minsku a Rigy. Snažili jsme se zasadit o to, aby mistrovství světa posloužilo jako nástroj usmíření, který by pomohl uklidnit společensko-politické problémy, které v Bělorusku nyní mají, a najít tak pozitivní cestu vpřed," uvedl na webu IIHF prezident hokejové federace René Fasel. 

Alexandr Lukašenko se vítá s René Faselem
zdroj: ČTK/AP

Oficiální krok, který připravil Bělorusko o MS, se očekával i vzhledem k vyjádření Fasela z minulého týdne, kdy navštívil Minsk. "IIHF má velké obavy o schopnost Minsku zorganizovat turnaj bezpečně z koronavirového hlediska, probíhá vyšetřování prezidenta Běloruské hokejové asociace a v zemi vládne neklid, jenž výrazně ovlivňuje přípravy na turnaj a vzbuzuje oprávněné znepokojení týmů, fanoušků a vládních představitelů," uvedl Fasel. 

"Plně podporuji rozhodnutí IIHF o odebrání mistrovství světa v hokeji Bělorusku. Byl jsem v tomhle ohledu s Českým hokejem zajedno. Čtyři měsíce do startu je pro nového pořadatele dost šibeniční termín, ale jsem přesvědčen, že šampionát proběhne bez organizačních problémů," uvedl předseda Národní sportovní agentury a bývalý reprezentační brankář Milan Hnilička.

Dalším postupem při organizaci šampionátu se Rada IIHF bude zabývat na svém nejbližším jednání. "Jsme spolu pořád v kontaktu, probíhá neustále spousta jednání a intenzivně to celé řešíme. Chtěli bychom mít jasno v horizontu dvou až tří týdnů," řekl ČTK člen Rady IIHF Petr Bříza.

O víkendu dokonce hlavní sponzor šampionátu Škoda Auto oznámil, že nebude turnaj podporovat, pokud bude spolupořadatelem Bělorusko. "Škoda Auto vítá potvrzení IIHF, že se mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021 nebude konat v Minsku. Nyní IIHF diskutuje výběr jiných lokací. Očekáváme další kroky a rozhodnutí o novém místě konání. Doufáme, že se podaří najít dobré řešení," řekl vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

"Vzhledem k vývoji situace se takové rozhodnutí dalo očekávat," uvedl také šéf Českého hokeje Tomáš Král. "Je dobře, že k němu vedení IIHF přistoupilo a ukončilo diskuse. Co nejdříve by mělo být přijato i rozhodnutí o nové podobě šampionátu, protože jak federaci, tak pořadatele čeká při jeho přípravě za stávajících podmínek a omezení spousta práce," doplnil Král.

Minsk měl hostit společně s Rigou MS od 21. května do 6. června. Po loňském znovuzvolení Alexandra Lukašenka do prezidentské funkce ve volbách, jež opozice jeho autokratického režimu označuje za zmanipulované, v zemi vypukly masové protesty. Nepokoje přetrvávají dodnes a IIHF čelila dlouhodobě tlaku, aby běloruské metropoli šampionát odebrala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články