Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Němci kousali, ale vítězství zapsali Finové v čele s famózním Manninenem

Úřadující šampioni z Finska složili po pátečním nezdaru s Američany reparát, ale proti Němcům se v Tampere pořádně nadřeli. O vítězství 4:3 rozhodl v čase 52:45 obránce Mikko Lehtonen, jeho spoluhráč Sakari Manninen se blýskl dvěma brankami. Svěřenci trenéra Harolda Kreise sice podruhé statečně vzdorovali aspirantovi na titul, ale stejně jako se Švédy se museli smířit s těsnou porážkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Finsko

"Dát gól za národní tým je vždy příjemné," usmíval se po zápase Lehtonen. "Máme před sebou velký cíl. Doufám, že výhra nás trošku uklidní," dodal obránce Curychu. Finové v loňské sezoně ovládli jak světový šampionát, tak olympijské hry.

V hlavní roli Manninen

V beznadějně vyprodané Nokia Areně začali lépe domácí. Zatímco Schütz šanci nevyužil, v 10. minutě otevřel skóre Armia, který procedil puk do sítě po akci Kakka.

Němci následně nedotáhli dvě slibné příležitosti ke skórování, ale ještě v první třetině se jim podařilo vyrovnat poté, co za brankářem Olkinuorou skončil poskakující kotouč po tečované střele Noebelse.

Ve druhé části se Němcům dokonce podařilo dostat do vedení. Sice nevyužili přesilovou hru, ale pokračovali v tlaku, nedovolili soupeři vystřídat unavené hráče a Wissmann se prosadil přesnou ranou od modré. A s Finy mohlo být hůře, Sturm však krátce nato orazítkoval tyč.

Místo Olkinuory i proto vzápětí inkasoval jeho protějšek Strahlmeier, který nestačil na "raketu" Manninena. Útočník, jenž se v aktuální sezoně neprosadil do kádru Vegas v NHL, navíc skóroval o 107 sekund později podruhé. V přesilové hře totiž pohotově bekhendem dorazil Rantanenovu střelu.

Sakari Manninen z Finska se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Ve 39. minutě trefil Kapanen tyč a následně se opakovala situace před druhým finským gólem. Místo navýšení vedení udeřil soupeř, 19 sekund před koncem druhé části vyrovnal v přesilovce Peterka. "Vždy bojujeme jeden za druhého a necháme na ledě všechno. To nás jako tým dělá silným," řekl obránce Kai Wissman k závěru druhé části.

Hned na začátku třetí mohl Finsku vrátit vedení Kakko, ale brejk ideálně nezakončil. Vzápětí se neprosadil ani Manninen, který byl ve 44. minutě blízko hattricku. Šance skórovat nicméně měli i Němci, kapitán Moritz Müller napálil střelou od modré horní tyč.

Nerozhodný stav změnil v 53. minutě pohotově dorážející Lehtonen, který zakončil pohlednou akci Rantanena a zápas rozhodl. Soupeř nedokázal vyrovnat ani v závěrečné power-play. "Opět jsme odehráli dobrý zápas, ale nezískali jsme ani bod. Bohužel," litoval útočník Frederik Tiffels. V pátek Němci prohráli se Švédskem 0:1.

Německo – Finsko 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Noebels (Fischbuch, Kastner), 33. Wissmann (Kastner, Noebels), 40. Peterka (Kahun, Tiffels) - 10. Armia (Kakko, Määttä), 35. Manninen (Kapanen, Koivisto), 36. Manninen (Rantanen, Lehtonen), 53. Lehtonen (Rantanen, Hartikainen). Rozhodčí: Štolc (Švýc.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Davis (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 11 712.

Německo: Strahlmeier - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis.

Finsko: Olkinuora - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, J. Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články