Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Francouzi si pomohli v přesilovkách, Rakousko ale udolali až v prodloužení

Francie ve své premiéře na letošním mistrovství světa promarnila dvě dvojnásobné přesilovky, v následných klasických početních výhodách už se ale prosadila a díky tomu udolala Rakousko 2:1 v prodloužení. První gól na MS a asistenci u vítězné trefy Sachy Treilleho si připsal syn francouzského trenéra Philippeho Bozona Tim. Více ze hry měli od druhé třetiny Rakušané, skóroval ale pouze ve 47. minutě v pětiminutové přesilovce kapitán Thomas Raffl.

"Je to perfektní začátek turnaje," radoval se Treille, který v české extralize hrál za Kladno a Spartu. "V kabině jsme si říkali, že první zápas je hodně důležitý. Známe to z minulosti. Myslím si, že jsme začali dobře, ve druhé třetině to bylo náročné, ale pořád jsme bojovali. Na konci se nám podařilo dát vítězný gól, takže je to skvělé," řekl Treille na webu Mezinárodní hokejové federace.

Rakušané měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, kterou ale využít nedokázali. Navíc se Addamo vracející se z trestné lavice dostal do brejku, nezakončil ale přesně.

Francouzi byli aktivnější, brankář David Kickert ale ustál závar ve 13. minutě. V závěru první třetiny se Rakousko dokázalo ubránit 45 sekund ve třech, v pokračující přesilové hře ale již Tim Bozon otevřel skóre.

Ve druhé části Rakousko zlepšilo pohyb a mnohem více práce než Kickert měl jeho protějšek Ylönen. Gólman s finskými kořeny si ale poradil s pokusy Rossiho a ustál i nebezpečné situace v polovině utkání.

Ideální šanci vyrovnat dostali Rakušané po faulu Texiera, který dostal za naražení na mantinel Heinricha pětiminutový trest.

Dlouho se jim sice nedařilo vypracovat si výraznější šanci, ale ve 47. minutě posunul Schneider do dobré pozice Raffla a kapitán Rakouska překonal Ylönena.

Francouzi mohli rozhodnout v závěru, kdy byli vyloučeni Rossi a poté i Ganahl. V základní hrací době tak hráli 52 sekund v pěti proti třem, gól ale nedali.

Výhodu dvou hráčů měli i 24 sekund v prodloužení, ani tady se jim ale gól dát nepodařilo. Tim Bozon trefil jen tyč.

V pokračující klasické přesilovce již ale Kickert inkasoval, když jej překonal Treille tečující Chakiachviliho střelu.

"Bolí to. Bylo by hezké získat všechny body, nebo alespoň dva. Hodně by nám to pomohlo do dalších zápasů, nebyli bychom pod takovým tlakem. Ale takhle to prostě je. Zítra nás čeká další zápas a poté další," řekl Kickert, který si připsal 26 úspěšných zákroků.

Francie – Rakousko 2:1 v prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 20. T. Bozon (Claireaux, Chakiachvili), 61. Treille (Chakiachvili, T. Bozon) - 47. Raffl (Schneider, Rossi). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Hunnius (Něm.) - Synek (SR), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 1:5, navíc Texier (Fr.) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 7626.

Francie: Ylönen - Boscq, Gallet, Chakiachvili, Llorca, Onno, Crinon, Guebey - T. Bozon, Texier, Addamo - Fabre, Perret, Claireaux - Rech, Boudon, Bertrand - K. Bozon, Treille, Ritz. Trenér: P. Bozon.

Rakousko: Kickert - Nickl, B. Wolf, Heinrich, Zündel, Reinbacher, Brunner, Strong, Maier - Neubauer, Haudum, Ganahl - Nissner, Raffl, Schneider - M. Huber, Rossi, Zwerger - P. Huber, Achermann, Wukovits. Trenér: Bader.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články