Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švýcaři pohodlně vstoupili do turnaje, na Slovincích si smlsli sedmi góly

Jako pohodová vycházka. Hokejisté Švýcarska porazili ve svém prvním utkání na mistrovství světa v Lotyšsku a Finsku ve skupině B nováčky mezi elitou Slovince 7:0. Třemi body se v Rize zaskvěli útočníci Denis Malgin (2+1) a Gaëtan Haas (0+3), čisté konto vychytal Leonardo Genoni. Čtyřikrát se vítězové prosadili v přesilovkách.

Slovinci drželi krok do úvodního gólu. Bezbrankové skóre změnil na konci 13. minuty Malgin, když využil ranou z první hned po 11 sekundách první početní výhodu v utkání a vrátil tak bleskově do hry hříšníka Tičara. 

"Do první přesilovky to bylo vyrovnané. Pak jsem měl pocit, že úroveň naší hry o něco klesla," uvedl slovinský útočník Nik Simšič. "Chvílemi jsme hráli dobře, měli jsme i šance, ale musíme pracovat na tom, abychom je lépe využívali," dodal.

Už o 33 sekund později navíc zavěsil Moser a zajistil klid v řadách vysoce favorizovaných Švýcarů. Snížit mohl Simčič, zvýšit naopak Haas, ale do první přestávky už se stav nezměnil. "Byli jsme připravení od samého začátku a nepřestali jsme hrát, dokud nebyl konec," pochvaloval si zkušený švýcarský útočník Andres Ambühl.

V nástupu do druhé části neuspěl Urbas, slovinský gólman Krošelj, jenž posledních pět sezon odchytal za extraligovou Mladou Boleslav, se vyznamenal při šancích Bertschyho a Thürkaufa. Slovinci nevyužili přesilovku, Švýcaři v ní naopak trestali a tříbrankový náskok jim zařídil ve 33. minutě hvězdný útočník a kapitán mužstva Niederreiter.

Třetí třetina se proměnila v koncert Švýcarů. Na konci 42. minuty zužitkoval další početní výhodu Malgin, necelé dvě minuty nato udeřil z další přesilovky Thürkauf. Po polovině závěrečného dějství přidal šestý gól Miranda a debakl Slovinska dovršil v závěru Bertschy. Genoni uhájil čisté konto díky 17 zásahům.

"Hráli jsme dnes dobře přesilovky. Máme na to skvělé hráče a snažili jsme se dávat si rychle kotouč, ale myslím, že by to mohlo být ještě o něco lepší. Stále se ale sehráváme a poznáváme jeden druhého," uvedl Malgin.

"Věděli jsme, že mají výborné přesilovky. A také nás v nich potrestali. Zejména při faulech v útočném pásmu musíme být obezřetnější," zdůraznil kapitán Slovinců Jan Urbas.

Švýcarsko - Slovinsko 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 13. Malgin (Kukan, Haas), 14. Moser (Corvi, Herzog), 33. Niederreiter (Malgin, Haas), 42. Malgin (Simion, Haas), 44. Thürkauf (Loeffel), 51. Miranda (Richard, Bertschy), 58. Bertschy (Thürkauf). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Langin (Kan.) - Hynek (ČR), Nothegger (Rak.). Vyloučení: 2:6. Využití: 4:0. Diváci: 3260.

Švýcarsko: Genoni - Marti, Kukan, Moser, Glauser, Geisser, Loeffel, Fora - Niederreiter, Corvi, Herzog - Senteler, Malgin, Ambühl - Miranda, Haas, Simion - Thürkauf, Richard, Bertschy. Trenér: Fischer.

Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Pavlin, Magovac, Čepon, Štebih, Mašič - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Drozg, Simšič, Ograjenšek - Tomaževič, Čimžar, Pance - Zajc. Trenér: M. Kopitar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články