Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kazaši těsně udolali Nory. Rozhodly až nájezdy

Norové sice vstoupili do svého úvodního utkání letošního MS proti Kazachstánu aktivněji, Kazaši se však, navzdory tomu že Seveřané dvakrát drželi dvoubrankové vedení, do zápasu dokázali vrátit a favorita trápili. Rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých vítězství Kazachstánu 4:3 trefil Roman Starčenko. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Norsko – Kazachstán

Norům vyšel na výbornou vstup do utkání. Před polovinou první třetiny měli na své straně už dvoubrankový náskok. V páté minutě sice zamířil Trettenes jen do brankové konstrukce, ale v osmé minutě otevřel v početní výhodě skóre svým prvním dnešním gólem Haga a už o 78 sekund později zvýšil Björgvik Holm. Soupeř ale dokázal odpovědět, když přečíslení tři na dva úspěšně zakončil střelou bez přípravy Muchametov.

Seveřané byli i ve druhém dějství střelecky výrazně aktivnějším týmem a zdálo se, že po druhém dnešním přesilovkovém zásahu Hagy z 22. minuty mají zápas pod kontrolou. Opak byl pravdou. Z jejich strany to bylo pro dnešek vše. Další šance nevyužili Eirik Salsten a Vikingstad, zatímco Orechov zužitkoval v šestatřicáté minutě přesilovku a snížil. Ještě do přestávky mohl vyrovnat Michajlis, jenže neuspěl.

Kazaši vycítili šanci a v dvaapadesáté minutě znovu potrestali nedisciplinovanost soupeře – chuť si spravil Michajlis a vyrovnal. Když Norové sami hned vzápětí početní výhodu nevyužili, rozhodovalo se až v nastavení. Pětiminutové prodloužení vyhráli Norové na střely mezi tyčky 4:0, jenže kýžený vítězný gól nedali. V nájezdech sice dokázal Olden odpovědět na první Starčenkův úspěšný pokus ze třetí série, ale později v šesté sérii už se mu to nepodařilo.

"Pro nás je to ohromně důležitá výhra. Turnaj začíná a my potřebujeme nějaké body. Všechny zápasy jsou velmi důležité, bylo pro nás zásadní dobře odstartovat. Chceme vyhrát co nejvíce zápasů a udržet se mezi elitou, takový je náš hlavní cíl," uvedl obránce vítězů Samat Danijar.

"Pro nás je to v důležitém utkání hodně nepříjemná porážka. A to zklamání je větší s ohledem na fakt, že jsme vedli o dva góly. Pořád je ale před námi dalších šest utkání, v nichž můžeme vše napravit. I když jsme se snažili hrát při dvoubrankovém vedení pořád stejně, oni se pak dostali k několika dorážkám a pro nás to bylo složité," mrzelo norského kapitána Kena Andreho Olimba.

Norsko – Kazachstán 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Haga (Nörstebö, Trettenes), 10. Björgvik Holm (Trettenes, Martinsen), 22. Haga (Granath, Nörstebö) - 16. Muchametov (Muratov, Beketajev), 36. Orechov (Savickij, Muratov), 52. Michajlis (Savickij, Orechov), rozhodující sam. nájezd Starčenko. Rozhodčí: Fernandez (USA), Hürlimann (Švýc.) - Constantineau (Fr.), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:2. Diváci: 2870.

Norsko: Haukeland - Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Björgvik Holm, Krogdahl, Kasastul - Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen - E. Salsten, H. Salsten, Hoff - Olden, Trettenes, Martinsen - Granath, K. A. Olimb, Haga - od 21. navíc Vesterheim. Trenér: T. Johansson.
Kazachstán: Šutov - Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Koroljov, Gajtamirov, Butěnko - Starčenko, Šestakov, Rymarev - Michajlis, Grenc, Savickij - Rachmanov, Omirbekov, Asetov - Kajyržan, Muchametov, Muratov - Musorov. Trenér: Mambetalijev.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články