Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje mistrovství světa. Češi obhajují bronz, Finové pomýšlí na čtvrté finále v řadě

Světovému hokeji kralují Finové a na domácí půdě budou mít na dalším mistrovství světa ideální příležitost prodloužit jejich nadvládu. Zatímco Finové obhajují zlato, Češi se pokusí vylepšit loňský bronz. Národní tým se na úvod turnaje střetne v derby se Slovenskem, předzápasový program s přímým přenosem začíná na ČT sport v 14:50. Duel Finsko – USA můžete sledovat na ČT sport Plus od 15:20.

V pořadí 86. mistrovství světa hostí dvě pořadatelská města – lotyšská Riga, kde se v základní skupině představí česká reprezentace, a finské Tampere, kde bude turnaj vrcholit medailovými zápasy. Po deseti letech se tak opakuje situace, kdy předchozí rok měl stejného pořadatele. V roce 2021 se navíc šampionát konal v Rize.

Národní tým pod vedením finského kouče Kariho Jalonena ukončil před rokem v Tampere desetileté čekání na medaili a po zisku cenného bronzu si věří také letos. "Je to jiné, než to bylo třeba loni. Chybí tady nějaká velká hvězda, ale jsem velmi spokojený s tím, jak jsme (v přípravě) hráli. A tomuto týmu prostě věřím. Myslím si, že v Rize může uspět a že tam můžeme hrát velmi dobře," uvedl Jalonen po zveřejnění nominace.

V sílu mužstva věří také kapitán Roman Červenka, jenž se stal loni nejproduktivnějším hráčem šampionátu. "Týmu samozřejmě věřím a doufám, že uděláme co největší úspěch. Vždycky, když člověk jede na mistrovství světa, chce medaili. A nejen bronzovou. Jedete tam vyhrát každý zápas, vyhrát to celé. A je opravdu třeba se soustředit na každý zápas," prohlásil Červenka.

Češi se v Rize postupně střetnou se Slovenskem, Kazachstánem, Lotyšskem, Slovinskem, Norskem, Švýcarskem a na závěr základní skupiny B s Kanadou. Ve skupině A se v Tampere představí Dánsko, Finsko, Francie, Maďarsko, Německo, Rakousko, Spojené státy a Švédsko.

Hlavním favoritem turnaje jsou Finové. V jejich prospěch hovoří nejen výsledky posledních let, ale také osvědčený herní systém pod vedením jmenovce trenéra českého týmu Jukky Jalonena. Letos se navíc mohou opřít o skutečného kanonýra Mikka Rantanena.

Výběr Suomi nechyběl ani v jednom finále z posledních tří odehraných ročníků (v roce 2020 se nehrálo kvůli koronavirové pandemii) a získal dva tituly (2019, 2022). V roce 2022 navíc dosáhl na olympijské zlato.

Finále mistrovství světa mělo od roku 2019 pokaždé stejné obsazení, kdy vyzyvatelem Seveřanů byla Kanada. Javorové listy se ale radovaly jen v roce 2021. A tentokrát navíc nebudou mít tak hvězdně obsazený tým. Pozornost se však bude upínat například na talentovaného osmnáctiletého útočníka Adama Fantilliho. Ani Američané nedisponují tak nabitým kádrem, jaký by mohli mít, ale oba zámořské celky mají důležitou vlastnost – umí se připravit na nejdůležitější utkání šampionátu, kterým je čtvrtfinále.

V základních skupinách by se mohlo tradičně více dařit evropským týmům. Kromě Švédů se musí počítat s nepříjemně hrajícími Švýcary a Němci. Loni Švýcaři ovládli skupinu a Němci byli hned za nimi druzí. Slováci si tehdy na poslední chvíli zajistili místenku v play-off, ale na semifinálovou účast dál čekají od roku 2012. Mezi elitu se vrátili Maďaři a Slovinci. Příští rok je napodobí Britové a Poláci – ti si na šampionátu v Česku zahrají s nejlepšími světovými týmy znovu po 22 letech.

Česká televize opět nabídne všech 64 zápasů mistrovství světa v přímých přenosech na ČT sport a ČT sport Plus (web ctsport.cz, mobilní aplikace a HbbTV). Na šampionátu nebude chybět studio přímo v dějišti turnaje, kterým diváky provedou Jiří Hölzel a Robert Záruba, jenž bude také komentovat zápasy v Rize, stejně jako Tomáš Jílek. V rolích expertů se představí David Pospíšil, Milan Antoš, Petr Koukal a Martin Hosták, reportérem bude Ondřej Tomek. Zápasy z Tampere bude komentovat Ondřej Zamazal společně s expertem Petrem Hubáčkem. Komentátorský tým navíc rozšíří z Kavčích hor Michal Dimitrov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články