Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

MS 2022: Finská cesta dovedla český hokej po deseti letech k medailové radosti

"Ztracenou" dekádu bez medaile ukončil český hokej až na loňském mistrovství světa v Tampere. Díky obratu ve třetí třetině porazila reprezentace v utkání o třetí místo Spojené státy 8:4. Hattrickem se zaskvěl David Pastrňák, jehož příjezd uprostřed základní skupiny byl jedním z rozhodujících momentů bronzové cesty. Na ni český tým dovedl finský stratég Kari Jalonen, první zahraniční kouč reprezentace po 74 letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Systém

O pouhé tři měsíce dříve přitom byla reprezentace na dně. Na olympijských hrách v Pekingu poprvé v historii na velké akci nepostoupila mezi osm nejlepších, což znamenalo konec neúspěšného Filipa Pešána.

Nastal čas na ostrý řez. Vedení Českého hokeje jmenovalo novým trenérem Kariho Jalonena. Zkušený Fin měl už s "domácím" hokejem dřívější zkušenost, když v sezoně 2013/2014 vedl Lva Praha v KHL.

Zahraniční kouč se na reprezentační střídačku postavil poprvé od roku 1948, kdy Kanaďan Mike Buckna dovedl Čechoslováky ke stříbru na olympiádě ve Svatém Mořici a rok předtím k premiérovému světovému titulu.

Jalonen překvapil už svou nominací na šampionát. Ani jeden z trojice brankářů Jakub Langhamer, Lukáš Dostál a Karel Vejmelka neměl předchozí zkušenost na MS a místo nezbylo třeba na nejlepšího hráče extraligové sezony Filipa Chlapíka ze Sparty.

Naopak se do finálního výběru dostalo hned sedm hráčů, kteří byli součástí týmu už v březnu, v prvním týdnu přípravy. Pět z nich, včetně jednoho z pozdějších objevů turnaje Jiřího Černocha nebo osmnáctiletého plzeňského obránce Davida Jiříčka, přitom čekala první velká seniorská akce.

"Hodně kladl důraz na detaily. Na tréninku jsme pilovali třeba založení útoku pořád dokola, na led nám sprejem kreslil, kdo kde má stát," vzpomínal Černoch. Na tým také dokázal Jalonen přenést pověstný severský klid. "Až do poslední soboty před medailovými utkáními jsem ho snad ani jednou neslyšel zařvat," dodal Matěj Blümel.

Úvod turnaje se ale do značné míry podobal předchozím nepovedeným šampionátům. S outsidery z Velké Británie se Jalonenův výběr trápil skoro půl zápasu, následně po výpadku ve druhé třetině podlehl Švédsku.

A poté dokonce poprvé na MS prohrál s Rakouskem, když v nájezdech rozhodl bývalý útočník Komety Peter Schneider. Navíc kvůli konfliktu se spoluhráčem v kabině musel už před zápasem opustit reprezentaci útočník Dominik Simon.

Vítanou vzpruhou před v tu chvíli klíčovým duelem s Lotyšskem byl pro český výběr příjezd Pastrňáka, který s Bostonem vypadl v prvním kole play-off NHL. Kanonýr Bostonu se zařadil do první formace k Romanu Červenkovi a Davidovi Krejčímu a k výhrám nad Lotyši a Nory přispěl dohromady pěti body.

"Přišel do kabiny a hned byla nálada úplně jiná. Úsměv od ucha k uchu a má kolem sebe takovou tu auru, kterou v tu chvíli potřebujete," vysvětlil Michal Kempný. "Pro mě to byl zlomový moment toho turnaje. Hlavně z mladších kluků to v tu chvíli nějak spadlo," dodal Vejmelka.

"Prakticky ho nevidíte naštvaného a tou svou energií nakazí i ostatní. A to se samozřejmě vůbec nebavím o hokejových kvalitách," chválil parťáka z útoku Červenka. "Přišel v pravou chvíli. Věděli jsme, že s ním získáváme sílu nejen do útoku, ale i posilu do kabiny," potvrdil Jalonen.

Jistotu nejhůř třetího místa ve skupině a zároveň postupu do čtvrtfinále získali Jalonenovi svěřenci po předposledním utkání. Díky neprůstřelnému Vejmelkovi a jedinému střelci Matěji Blümelovi porazili Spojené státy 1:0 a na pořadí ve skupině už nic nezměnila ani závěrečná porážka s pozdějšími mistry světa Finy.

Ve čtvrtfinále proti Německu znovu zazářil první český útok, když se podepsal pod první tři branky a prakticky rozhodl o výhře 4:1. Také proti Kanadě otevřel skóre Krejčí po přihrávce Červenky, poté už ale dominovaly "javorové listy" a po porážce 1:6 zbyl na Čechy pouze souboj o bronz.

Dvě třetiny druhého souboje s Američany reprezentace jen marně dotahovala ztrátu. V závěrečné dvacetiminutovce se ale šestigólovou smrští vzepřela osudu a ukončila prokletí rozhodujících zápasů na MS.

Pomohl i návrat Blümela do první formace místo Pastrňáka, který se chytil v Hertlově útoku. "Před třetí třetinou jsme ukázali hráčům na videu naše dva góly a řekli jen, aby šli a vyhráli bronz, nic jiného. A ta fantastická třetina už bude navždy součástí historie," vzpomínal Jalonen.

"Ta energie na střídačce byla neskutečná. Pro mě to byla jedna z nejlepších třetin, kterou jsem v nároďáku odehrál," přiznal Červenka. Právě jeho gól na 4:3 hned po buly zlomil zápas na českou stranu. "Snad nikdy jsem ho neviděl radovat se takhle z gólu," smál se Pastrňák.

Hvězda Bruins se trefila při obratu třikrát a turnaj zakončila s deseti body ze sedmi zápasů. Šestatřicetiletý Červenka jako první Čech od roku 1997 vyhrál produktivitu šampionátu, český kapitán se zároveň stal nejlepším útočníkem MS i členem All Star týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články