Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Koho sledovat na šampionátu: top talenty draftu NHL, finského "Losa" nebo legendu MS

Ani letos nebude chybět na mistrovství světa celá řada zajímavých hokejistů a zvučných jmen minulosti, současnosti i budoucnosti. Kdo bude z elitní osmičky týmů světového šampionátu v Rize a Tampere poutat největší pozornost a koho neopomenout?

Mikko Rantanen v dresu Finska
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Soupisky týmů ještě mohou doznat změn vzhledem ke stále probíhajícímu druhému kolu play-off NHL, ale už nyní je zřejmé, kdo by měl přitahovat největší zájem z řad hráčů, kteří už jsou v dějišti šampionátu.

Pan kapitán

Loni si užíval spolupráci v jednom útoku s Davidem Krejčím a Davidem Pastrňákem, letos se bude muset bez nich obejít. Kapitán českého týmu Roman Červenka ovládl před rokem kanadské bodování turnaje, stal se nejlepším nahrávačem a byl vyhlášen nejlepším útočníkem. Ve švýcarské lize obhájil pozici nejproduktivnějšího hráče sezony. V sedmatřiceti letech bude Červenka startovat na desátém šampionátu a i přes absenci největších českých hvězd by měl být tahounem jak na ledě, tak v kabině.

Adam Fantilli
zdroj: ČTK/AP autor: Jason E. Miczek

Dravé mládí

Jestliže Červenka bude patřit k nejstarším hráčům na šampionátu, tak na turnaji se představí také významné mladé naděje. A zámořští skauti budou sledovat hlavně dvojici Adam Fantilli a Leo Carlsson. Prvně jmenovaný je po Connoru Bedardovi, jenž se v Tampere neukáže, druhým největším kanadským talentem současnosti a má poslední šanci ukázat se před nadcházejícím draftem NHL. Nejlepší hráč univerzitní NCAA by se měl stát celkovou dvojkou.

Carlsson je dalším produktem švédské mládeže, která se úspěšně dere do zámoří. V osmnácti letech hrál švédskou ligu za Örebro, v základní části vyprodukoval 25 bodů (10+15) a v play-off přidal dalších devět. Carlsson by měl jít v draftu na řadu v první pětce.

Nerozlučná dvojka

Slovenské naděje se budou upínat hlavně k dvojici, která bude znovu táhnout reprezentační útok. Parťáci ze švédského Leksandu Marek Hrivík a Peter Cehlárik patří v posledních letech k základním stavebním kamenům slovenské reprezentace a měli velký podíl na galapředstavení Juraje Slafkovského na olympijských hrách v roce 2022, kde všichni získali bronzové medaile.

Mimo hlavní reflektory

Výběr Spojených států bývá téměř na každém šampionátu tak trochu v ústraní, zejména v základní skupině. Ani tentokrát nepřijíždí s nabitým týmem plným hvězd, přesto se jedna nabízí. Alex Tuch po přestupu z Vegas do Buffala pookřál a s větší rolí také zvýšil produktivitu. Letos za Sabres nasázel 36 branek a celkem si připsal 79 bodů v 74 zápasech.

Domácí kanonýr

Finové budou doma v Tampere útočit na čtvrté finále světového šampionátu v řadě a po právu patří k hlavním favoritům na titul. Stabilní tým pod vedením Jukky Jalonena má navíc pro letošní turnaj výjimečnou posilu.

Mikko Rantanen z Colorada Avalanche po loňském zisku Stanley Cupu musel tentokrát strávit brzké vyřazení v prvním kole play-off, ale z osobního hlediska prožil životní sezonu. V základní části nastřílel 55 gólů, poprvé v kariéře překonal hranici sta nasbíraných bodů (105) a v sedmi zápasech vyřazovacích bojů stihl dalších deset (7+3). Před startem turnaje patří "Los", jak se mu přezdívá, k hlavním adeptům na krále střelců.

Alles Gute

Německo se Švýcarskem by měly zase trápit hlavní favority. Němci se budou spoléhat na nejdůležitějšího obránce sestavy Moritze Seidera z Detroitu Red Wings. Loňský vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL vytěžil v sezoně 42 bodů (5+37) a průměrný čas strávený na ledě vytáhl dvaadvacetiletý bek nad 23 minut. Velká herní zátěž by ho měla čekat také v Tampere.

V Rize se zase bude prohánět s helvétským křížem na dresu Andres Ambühl. Švýcarská stálice a ikona tamního hokeje v 39 letech stále reprezentuje a dál může posouvat rekordy v počtu účastí na světových šampionátech (17) a odehraných utkání (123). Legenda mistrovství světa vynechala za svou kariéru jediný turnaj, a to v roce 2018, kdy se konaly také olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, kde Ambühl nechyběl.

Zdroj
ČT sport, eliteprospects.com, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články