Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na MS mužů 2025

Český tým pro MS: Rébus v brance, člen Kid line nebo útok, který se do soupeře zabodne

Jsem rád za to, že máme typologicky tolik různých hráčů, řekl kouč Kari Jalonen poté, co vybral 25 jmen pro mistrovství světa v Rize a Tampere. A tak si představme kádr českých hokejistů, jak ho složil finský stratég v kooperaci s realizačním týmem. Úvodní duel českého celku na MS proti Slovensku sledujte v pátek živě od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus. 

Šimon Hrubec
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Jednička neznámá – Karel Vejmelka, nebo Šimon Hrubec?

Trio Karel Vejmelka, Šimon Hrubec a Marek Langhamer mělo už v Brně klid na práci. Ale zápasy Českých her příliš nenapověděly, na koho se vsadí na startu turnaje, popřípadě, kdo bude jedničkou. Zdá se, že si Vejmelka s Hrubcem rozdělí většinu zápasů ve skupině a uvidí se teprve před play-off. "Nerozhodli jsme se, kdo bude jednička, dvojka, trojka. Máme tři velmi dobré gólmany," prohlásil Jalonen.

Nominací se zabýval podcast Hokej bez červené s Robertem Zárubou:

Vejmelka odchytal v Brně duely s Finy a Švýcary, oba s porážkou. Hrubec se proti Švédům zaskvěl a pochytal několik tutovek. Pravděpodobné je snad jen to, že roli trojky nejspíš vyplní Marek Langhamer. Plus by mělo být, že všichni brankáři už vědí, co obnáší mistrovství světa.

"Vždycky je to lepší, když už člověk má takové zkušenosti. Ví trochu, do čeho jde. Z tohoto pohledu si myslím, že to bude výhoda, ale zase si neříkám: No, teď už to bude všechno v pohodě. Snažím se jít zápas od zápasu a neřešit, jestli je to přípravný turnaj, šampionát nebo cokoliv jiného," řekl po generálce se Švýcary Vejmelka.

Beci na přesilovku – Michal Kempný a Jan Košťálek

V této kategorii měl být pochopitelně i David Jiříček, který v Brně přesilovky nacvičoval, zranění kotníku mu ovšem vystavilo stopku. Do hry tak vstupuje jiný pravák Jan Košťálek a levák Michal Kempný. Bek Pardubic Košťálek nabízí tvrdou střelu "golfákem", sparťan Kempný zase častěji používá střelu příklepem a dobře distribuuje puky.

"Jakub Voráček říkal ve studiu, že Roman Červenka by víc potřeboval praváka na modrou čáru na přesilovku, aby byla přihrávka víc po ruce. Nejvíc početních převah odehráli Kempný s Košťálkem, takže se nejspíš začne s nimi. Jako další možnost mohou být Tomáš Kundrátek a Jakub Zbořil," říká v podcastu Hokej bez červené šéfkomentátor ČT Robert Záruba. Obránce Bostonu Zbořil si zahrál s Kempným proti Švýcarům přesilovku pět na tři, může do výběru speciálních formací promluvit.

Defenzivní obránci – Michal Jordán, ale také Ronald Knot 

Následují systém, poctivě si splní práci do obrany, jsou využitelní na oslabení. I takové obránce potřebuje národní tým a v nominaci jsou hned čtyři. Držitel loňského bronzu Michal Jordán a k němu nováčci na mistrovství světa Ronald Knot, Tomáš Dvořák či David Němeček.

U Knota bychom mohli namítat, útok samozřejmě často a rád podporuje, viz jeho povedená trefa v Brně proti Finům. Ovšem on sám říká, že chce zvládnout především práci do defenzivy, proto se to do této skupiny zařadil tak trochu sám. "Když to půjde, budu se snažit nějak pomoct a podpořit útok. Zase tam nechci dělat žádné kaskadérské kousky. Moje hlavní práce je dobře bránit a od toho se budu odrážet," uvedl zadák Tucsonu v AHL.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Finsko – Česko: Knot – 1:1 (49. min.)

Tvůrce hry – Roman Červenka

Loni měl kolem sebe Davidy z Bostonu a s přirozeností sobě vlastní spolu na ledě vyšívali povedené akce. Tentokrát jako ryzí tvůrce hry zůstal v kádru Roman Červenka sám. Kapitán národního týmu v Brně opět ukázal prvotřídní kvalitu. Brankou proti Finům, která byla 50. v reprezentaci, se pomalu přibližuje rekordmanovi v reprezentaci Martinu Procházkovi (61 tref).

"S tím na mě nechoďte. Já se nechci koukat moc dopředu. Soustředím se na každý zápas a na mistrovství světa. Tyhle věci přichází s týmovým úspěchem nebo týmovou hrou, takže na to se vůbec nechci zaměřovat," řekl nejproduktivnější hráč loňského MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Finsko – Česko: Červenka – 1:2 (56. min.)

Střelci – Dominik Kubalík a Filip Chytil 

Pokaždé když je příležitost, tak se do puku opře. Dominik Kubalík má být hlavním zakončovatelem Červenkových nápadů v elitní formaci. V Brně si zatím připsal tři asistence a teď už čeká na góly. Letos v Detroitu dal dvacet branek. Ještě o dvě trefy víc ale přidal za Rangers v základní části Filip Chytil. A nemusí střílet jen z kruhu nebo ze slotu, také v předbrankovém prostoru může tento centr pomoct. Je totiž druhý nejurostlejší útočník kádru.

V sezoně válel Chytil po boku Alexise Lafreniera a Kaapa Kakka v útoku přezdívaném Kid line. "Je velmi šikovný s hokejkou a když k tomu má tu sílu, tak je velmi nebezpečný hráč pro každého soupeře. Ustojí souboj, má dobrou stabilitu před brankou i v rozích. Dokáže si puk dobře pokrýt, což je samozřejmě silná zbraň," oceňuje Záruba na forvardovi, který měří 191 centimetrů a váží 95 kilogramů.

Prvních dvacet branek Chytila v základní části NHL:

Předbrankový prostor – Jiří Smejkal a Lukáš Sedlák 

A právě Jiří Smejkal je tím nejstatnějším útočník na soupisce, když má ještě o šest kilo navíc oproti Chytilovi. Umí nejen přitvrdit v předbrankovém prostoru, ale má i dobrou střelu, za švédský Oskarshamn nasázel letos včetně play-off 24 gólů. Pro svou typologii si vysloužil smlouvu s Ottawou.

"Udělal jsem první krok ke svému snu. Doufám, že si ho splním a v NHL si zahraju. Zabojuju o to. Ozvalo se mi více klubů a pro mě bylo důležité, aby mi všechno dávalo smysl. Musel jsem vidět šanci zahrát si nahoře. Tady ji vidím a udělám všechno, abych za první tým nastupoval," uvedl Smejkal po podpisu.

Pár ran dokáže schytat před maskovanými muži i nejlepší hráč uplynulého ročníku extraligy Lukáš Sedlák. Bude mít místo v elitní přesilovce právě v pozici "nízkého slotu".

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko – Švýcarsko: Smejkal – 2:2 (41. min.)

Dotěrná checking line – Daniel Voženílek, Jiří Černoch a Ondřej Beránek

Tito pánové nedají žádnému soupeři chvilku klidu. Váží si místa v reprezentaci. Rychlostí a bojovností nadchli v zápase proti Švédům v Brně. Daniel Voženílek, Jiří Černoch a Ondřej Beránek skórovali a pouze druhý jmenovaný měl o jedno "áčko" méně od bilance 1+2. Jasně si řekli o nominaci a vypadá to, že by mohli utvořit čtvrtou formaci i v Rize.

"Tato formace je nepříjemná, ale kromě toho ukázala i důraz do koncovky. Nejen, že se zabodli do tří korunek, ale dokázali je i pěkně rozmetat v tom obranném pásmu. Ukázali hodně odvahy a dobrý pohyb," popsal Záruba.

Chválu sklízí především Voženílek, pouhé čtyři duely za národní tým mu stačily k mistrovství světa. "Byl nejlepší hráč play-off extraligy. Stále je na vlně, v dobré náladě. Takové hráče potřebujeme. Udělal velký progres. Odehrál velmi dobré dva zápasy v Brně a byl s námi už ve Švýcarsku. Teď jen potvrdil zlepšení," chválil kouč Jalonen mistra extraligy s Třincem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články