Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na šampionát se podívá i hvězda play-off Voženílek nebo Beránek, Jiříček nejede

Daniel Voženílek se veze na úspěšné vlně. Klíčový člen Třince a nejužitečnější hráč letošních vyřazovacích bojů o Masarykův pohár se po zisku titulu podívá také na mistrovství světa. Trenér národního týmu Kari Jalonen společně s generálním manažerem reprezentace Martinem Havlátem ukázali v nominaci kromě vytáhlého útočníka také například na Ondřeje Beránka z Karlových Varů. Do Rigy a Tampere naopak nezamíří obránce David Jiříček kvůli zranění kotníku z duelu proti Švýcarsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace českého týmu na MS 2023

"Byl nejužitečnějším hráčem v play-off. Daří se mu i nyní. V sobotu i v neděli ukázal, že je ve formě. Takové hráče potřebujeme a chceme mít v týmu. Udělal velký pokrok. Byl s námi už ve Švýcarsku a zlepšil se," řekl Jalonen na adresu Voženílka.

"Abych byl upřímný, letos to nebylo tak jednoduché udělat poslední rozhodnutí. Loni to bylo o něco jednodušší finalizovat tým. Tento rok jsme opravdu museli projít hráče podrobně, a proto nám to tak trvalo. Mám z týmu radost, máme různé hráče pro různé role s přínosem pro tým. Tak jsme chtěli tým sestavit," prohlásil Jalonen. "Chci poděkovat všem hráčům, kteří byli poslední měsíc v přípravném tréninkovém kempu a kteří se nedostali do závěrečné nominace. Všichni odvedli dobrou práci a byli součástí týmu," dodal.

V nominaci na světový šampionát je deset bronzových medailistů z loňska. Tým zvolil silnou brankářskou trojici ve složení Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer bez předem určené jedničky, jak uvedl Jalonen.

Nominace českého týmu na MS v hokeji 2023
zdroj: ctsport.cz

Z obránců jede Jakub Zbořil, Michal Kempný, Michal Jordán, David Němeček, Tomáš Dvořák, Ronald Knot, Jan Košťálek a Tomáš Kundrátek. Z útočníků se na turnaj podívá kromě Voženílka a Beránka také kapitán Roman Červenka, Jiří Černoch, Jiří Smejkal, Filip Chlapík, Dominik Kubalík, Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Michael Špaček, Martin Kaut, Vladimír Sobotka, Filip Chytil a David Tomášek.

"Asi bychom byli rádi, kdyby celá ekipa z Bostonu dorazila a mohla za reprezentaci hrát, ale každý má nějaký důvod, proč tady nakonec není. Je to jiné, než to bylo třeba loni. Chybí tady nějaká velká hvězda, ale jsem velmi spokojený s tím, jak jsme tento týden hráli. A tomuto týmu prostě věřím. Myslím si, že v Rize může uspět a že tam můžeme hrát velmi dobře," uvedl Jalonen.

V kádru je pět posil z NHL – Vejmelka, Zbořil, Kaut, Kubalík a Chytil, který se k mužstvu připojí až před úterním odletem do Rigy. Rekordmanem výběru je sedmatřicetiletý Červenka, jenž se představí už na desátém šampionátu, přičemž hrál i na čtyřech olympiádách a také na Světovém poháru v roce 2016.

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Rize a Tampere (12.–28. května):

Brankáři: Šimon Hrubec (Curych/Švýc.; 31 zápasů), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 13), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 12).

Obránci: Tomáš Dvořák (20 zápasů/1 branka), Jan Košťálek (oba Pardubice; 19/4), Michal Kempný (70/7), David Němeček (oba Sparta Praha; 24/1), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno; 98/11), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 110/5), Ronald Knot (Tucson/AHL; 9/1), Jakub Zbořil (Boston/NHL, 2/0).

Útočníci: Ondřej Beránek (38/7), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 38/8), David Tomášek (44/13), Vladimír Sobotka (oba Sparta Praha; 57/10), Filip Chlapík (27/6), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 48/9), Lukáš Sedlák (Pardubice; 20/5), Jakub Flek (Kometa Brno; 61/15), Daniel Voženílek (Oceláři Třinec; 4/1), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 182/50), Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 30/8), Martin Kaut (San Jose/NHL; 13/2), Dominik Kubalík (Detroit/NHL; 75/26), Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.; 57/10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články