Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První gól dal v Praze před 18 lety. Rekordman Ambühl odehrál 120. zápas na MS

Žádný jiný hráč tolik zápasů na mistrovství světa neodehrál. Žádný jiný hráč neabsolvoval tolik velkých mezinárodních akcí. Utkání Švýcarska s Kanadou v Tampere bylo pro Andrese Ambühla jeho 120. v kariéře na světových šampionátech. Poprvé se v národním dresu představil v Praze v roce 2004 a od té doby na žádném důležitém podniku nechyběl.

Je nám líto, video expirovalo.
Ambühl odehrál 120. zápas na MS

Před začátkem utkání proti Kanadě dostal dres s číslovkou 120. Dlouhých osmnáct let brázdí ledové plochy a stále má švýcarské reprezentaci co dát.

"Stále je skvělým bruslařem. Stačí rychlostně, stačí vytrvalostně, zapadá do systému, je šikovný s pukem. Hokejově má stále co nabídnout," shrnul Ambühlovy neutuchající schopnosti expert ČT David Pospíšil.

Dlouholetý věrný hráč Davosu za sebou v historických statistikách MS nechal legendárního Němce Uda Kiesslinga, který odehrál 119 zápasů.

"Doprovodné příběhy mě tolik nezajímají. V tuto chvíli ta čísla příliš neřeším, protože se člověk soustředí na důležitý zápas, ale samozřejmě vím, že jde o výjimečnou záležitost," uvedl před rekordním zápisem Ambühl v medailonku IIHF.

O2 (tehdy Sazka) aréna zářila novotou. A 25. dubna 2004 se jeden švýcarský mladíček trefil do francouzské sítě. Upravil skóre na 6:0.

"První gól za reprezentaci si stále pamatuju. Bylo to v Praze a já byl nadšený. Jako dvacetiletý kluk jsem hrál mezi těmi skvělými veterány, se kterými jsem mohl komunikovat. Teď se to otočilo a veteránem jsem já," řekla s nadhledem švýcarská legenda.

Ze všech turnajů nejraději vzpomíná na ten stříbrný v roce 2013. "Je pravda, že jsem zažil pár docela slušných mistrovství," podotkl s úsměvem Ambühl, který kromě úspěchů s reprezentací oslavil také šestkrát mistrovský titul ve Švýcarsku.

Přehled hráčů s nejvíce zápasy na MS

120 - Andres Ambühl (Švýcarsko)

119 - Udo Kiessling (SRN),

109 - Jiří Holík (ČSSR)

108 - Alexandr Malcev (SSSR)

106 - Oldřich Machač (ČSSR), Dieter Hegen (SRN), Mathias Seger (Švýcarsko)

105 - Boris Michajlov, Valerij Charlamov (oba SSSR), Ville Peltonen (Finsko)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články