Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zlín zaskočil Spartu. Po pěti gólech vyhnal z branky Machovského

Překvapení. Tohle slovo vystihuje výsledek 8. kola extraligy z pražské O2 Areny. Sparta doma podlehla Zlínu, ale hlavně s ním prohrála výrazně – 1:5. Za moravský celek se prosadili Fryšara, Popelka, Poletín, Ondráček a Herman. Po brance posledního jmenovaného odjel z branky Matěj Machovský. Berani zvítězili po třech porážkách.

Brankář Sparty Machovský zasahuje proti střele Ondráčka ze Zlína
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Zlín vyhrál zaslouženě, byl ve všech aspektech lepší. Byl pohyblivější, bruslil, dobře si nahrával, vyhrával souboje. Na dnešní den musíme rychle zapomenout, z naší strany to byl nepovedený výkon," zhodnotil utkání útočník poražených Lukáš Pech.

Berani se od začátku utkání prezentovali aktivní hrou a zaměstnávali brankáře Machovského. Hosté si díky nedisciplinovanosti sparťanského obránce Košťálka zahráli i dvě přesilové hry. Při druhém vyloučení navíc Košťálek vedle dvou minut inkasoval desetiminutový osobní trest za vražení na hrazení. Přestože Zlín většinu času držel Pražany v jejich obranné třetině, skórovat nedokázal. Útočník Ondráček nepřekonal brankáře Machovského ani tváří v tvář.

Hosté se za aktivitu přece jen dočkali branky. Osm vteřin před koncem první třetiny útočník Fryšara střelou z první z mezikruží otevřel skóre.

Zkraje druhé části mohl srovnat Kumstát, jenže zblízka na Sedláčka nevyzrál a Sparta za promarněnou šanci pykala. V početné vřavě hráčů kolem sparťanského brankoviště se nejlépe zorientoval hostující forvard Popelka a zvýšil na 2:0 pro PSG.

Dvoubrankové vedení vydrželo Beranům 31 vteřin. Rovněž Sparta předvedla potřebný důraz před brankovištěm a útočník Beran snížil. Domácím se povedlo překonat Sedláčka ještě jednou, ale Košťálek dostal puk do branky úmyslně rukou a gól tak nemohl být uznán. Nejblíže k vyrovnání byla Sparta v 33. minutě: Forman vystihl v útočné třetině rozehrávku Zlína a přihrál Pechovi, jehož střelu do odkryté branky vyrazil Sedláček do ochranné sítě.

"Za stavu 2:1 pro Zlín rozhodl neproměněný nájezd dvou našich hráčů. Určitě bychom se vrátili do zápasu a začalo by se znova," litoval asistent trenéra Sparty Jaroslav Nedvěd.

Hostům znovu výborně vyšel závěr třetiny. Fryšara od levého hrazení nabil Poletínovi na střelu bez přípravy a čtvrt minuty před druhou přestávkou musel Machovský lovit puk ze sítě již potřetí.

"Třetí branka na konci druhé třetiny nás povzbudila v tom, že máme velkou šanci tady uspět," prozradil trenér Beranů Robert Svoboda.

V poslední části stanovil Zlín konečné skóre díky dvěma využitým přesilovkám. Nejdříve se trefil Ondráček a po něm Herman, který Machovského vyhnal z branky. Zbytek duelu dochytal Honzík. V samém závěru se ještě na ledě strhla bitka, která rozvířila emoce. Zlínský bek Gazda zůstal po Černochově úderu do obličeje ležet na zemi a z ledu musel odjet za pomoci spoluhráčů. Sparťanský útočník dostal pět minut a trest do konce zápasu.

"Mrzí mě, že utkání skončilo nesmyslnou zákeřností na konci, jež udělala kaňku na celkem pěkném utkání," prohlásil kouč Svoboda. "Už jenom skladba hráčů ze strany soupeře napovídá, že asi měli jiný záměr," dodal.

Jeho protějšek Nedvěd ale s tvrzením, že spolu s Uwem Kruppem v závěru duelu schválně poslali na led čtvrtou formaci, aby vyprovokovala bitku, zásadně nesouhlasil.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat, sám jsem tu situaci neviděl. Přijde mi nechutné a v extralize nedůstojné, aby někdo obviňoval soupeřova trenéra z toho, že tam někoho nasadil s takovýmto cílem. Je to vyhrocený zápas. Asi by se to pravděpodobně stalo, i kdyby tam byli jiní hráči," uvedl Nedvěd.

"Naši hráči nepředvedli skvělý výkon, možná tam hrála roli frustrace, že je konec a že už s tím nic neuděláme. Nevidím do hlavy hráčům, kteří tam byli. Ze strany realizačního týmu ale žádný takový pokyn na milion procent nepřišel," zdůraznil Nedvěd.

HC Sparta Praha - PSG Berani Zlín 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. M. Beran (P. Vrána) - 20. Fryšara (E. Kulda), 23. Popelka, 40. Poletín (Fryšara, Šlahař), 46. Ondráček (Šlahař, Freibergs), 50. Herman (Fryšara, Freibergs). Rozhodčí: Lacina, Pražák - Brejcha, Klouček. Vyloučení: 8:4, navíc Košťálek 10 min., Černoch (oba Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 6778.

Sestavy:

Sparta: Machovský (50. Honzík) - Gregorc, Košťálek, Blain, Dvořák, Kalina, Delisle - A. Kudrna, P. Vrána, Říčka - Jarůšek, Klimek, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Černoch, Sill, Smejkal - M. Beran. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Zlín: J. Sedláček - Freibergs, Řezníček, Žižka, Gazda, Nosek, Valenta, Ferenc - E. Kulda, Fořt, Kubiš - J. Ondráček, Herman, Šlahař - Karafiát, Fryšara, Poletín - Popelka, P. Sedláček, Werbik. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Ohlasy trenérů:

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Chtěli jsme navázat na tři body z Olomouce. První třetinu jsme byli malátní, spíš jsme přenechali aktivitu soupeři. Od druhé třetiny jsme měli plán, že se z toho oklepeme a začneme hrát náš aktivní hokej. Bohužel jsme hned inkasovali. Za stavu 2:1 pro Zlín rozhodl neproměněný nájezd dvou našich hráčů. Určitě bychom se vrátili do zápasu. Soupeř byl lepší a výsledek asi odpovídá."

Robert Svoboda (Zlín): "Podařilo se nám navázat na výkon z posledního zápasu s Plzní, kdy jsme hráli dobře, ale nebodovali jsme. Dneska se nám podařilo udržet hru celý zápas podpořenou výborným Kubou Sedláčkem v bráně a úspěšností v produktivitě. Rozhodující moment byl asi ve druhé třetině, kdy po naší hrubé chybě měli domácí šanci dva na nikoho. Třetí branka na konci druhé třetiny nás povzbudila v tom, že máme velkou šanci tady uspět. Mrzí mě, že utkání skončilo nesmyslnou zákeřností na konci a udělalo to kaňku na celkem pěkném zápase."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články