Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Liberecká obrana v Třinci zkolabovala, Bílým Tygrům nestačily ani dva góly Kvapila

Liberec vedl ve šlágru kola v Třinci v 16. minutě už 2:0 po trefách nejproduktivnějšího hráče extraligy Marka Kvapila, ale ve druhé třetině nastal obrat Ocelářů, kteří čtyřmi góly duel otočili. V závěru sice Severočeši snížili, ale pojistku Slezanů zařídil Hrňa. Třinec si tak po výhře 5:3 pojistil pozici v elitní šestce.

Utkání Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Kvapil hned ve svém úvodním střídání natáhl bodovou sérii na patnáct zápasů. Nejproduktivnější hráč extraligy od modré čáry spíše nahazoval puk na teč, ten ale překvapivě prošel až za Hrubcova záda. Obrovskou herní pohodu ukázal Kvapil v 17. minutě. Mezi kruhy si rychle stáhl puk ze vzduchu a vymetl pravý horní růžek. "To nejsou věci, za kterými bych se honil. Smutek z porážky převažuje nad radostí z protažení nějaké série. Měl jsem tam nějaké šťastné odrazy, tak jsem toho využil," uvedl Kvapil.

Kvapil tím otupil nápor Třince, který si předtím vypracoval dvě velké šance k vyrovnání. Chmielewski měl po přihrávce Rotha odkrytou branku, ale prováhal pravý moment k zakončení a Will se stihl proti jeho střele přemístit. Poté se liberecký gólman zaskvěl dvakrát proti Marcinkovi, který se před ním ocitl úplně sám po riskantní rozehrávce Teplého. Z následné dorážky trefil Gernát tyčku.

Liberec ještě mohl v závěru prvního dějství po šancích Jelínka a Krenželoka zvýšit, jenže ve druhé třetině zcela vypadl z role. Zahozených šancí z konce první třetiny kouč Filip Pešán litoval a označil je za klíčové pro další vývoj zápasu. "Staly se tam nějaké chyby a možná jsme to trochu i podcenili. Mizerná třetina rozhodla zápas," doplnil Kvapil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec – Liberec

Domácí lavinu spustil Chmielewski, který tentokrát po pasu Ciencialy trefil střelou z první prázdnou branku. Adámkovu ránu vzápětí zastavila tyč, brzy na to však další obránce Gernát z dorážky vyrovnal. "Ještě jsme se o tom vůbec nebavili. Soustředím se jenom na zápasy, ale věřím, že se nějak dohodneme," uvedl Gernát.

Obrat završil dvěma góly Svačina. Nejdříve ho hezkou přihrávkou uvolnil v předbrankovém prostoru Růžička a třinecký útočník našel místo mezi betony Willa. Poté opět udeřil Svačina v první přesilové hře Ocelářů střelou z levého kruhu. "Vypadá to sice, jako by byl v šatně o přestávce velký vítr, ale paradoxně se vůbec nic takového nedělo. Spíše jsme si řekli, že se musíme zklidnit a trochu si pomoci na ledě. Liberci to bruslilo, dohrával nás a my jsme moc nevěděli, kde nám hlava stojí. Za výkon ve zbývajících dvou třetinách jsme si výhru zasloužili," komentoval druhou třetinu Svačina.

Hosty dostala zpět do zápasu i tempa početní výhody. Kvapil v ní nejdříve trefil tyč a Jelínek zamířil do hrudi Hrubce, ale na začátku třetí třetiny přece jen snížil Ševc střelou mezi betony gólmana Ocelářů. "Určitě nebylo ideální, že jsme zkraje inkasovali. Ale vůbec nic to s námi neudělalo. Pokračovali jsme ve hře z druhé třetiny a důležité bylo, že jsme odskočili na 5:3. Vedení jsme si už pohlídali," řekl Svačina.

V cestě za vyrovnáním zbrzdila hosty chyba Šmída. Liberecký obránce promáchl puk, který se od zadního mantinelu odrazil před branku, a pohotový Hrňa ho uklidil do sítě. Z úniku ještě mohl snížit Hudáček, jinak měl ale Třinec zbytek zápasu pod kontrolou. Svačina ovšem našel slova chvály i pro soupeře Marka Kvapila. "Když hrál ve Vítkovicích, seděli jsme vedle sebe. Spolu v lajně jsme nehráli, ale přišlo mi, že byl spíše takový přímočarý střelec a všechno rval do brány. Teď k tomu přidal i myšlení a nahrávky. Jednoznačně je nejlepším hráčem v lize," završil rozhovor.

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 5:3 (0:2, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 24. Chmielewski (Cienciala, O. Kovařčík), 28. Gernát (Werek), 32. Svačina (Martin Růžička, Polanský), 36. Svačina (Adamský, Gernát), 48. Hrňa (D. Musil, Marcinko) - 1. M. Kvapil (Šmíd, Doherty), 17. M. Kvapil (L. Hudáček, Lenc), 41. Ševc (P. Jelínek, L. Hudáček). Rozhodčí: Bejček, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Diváci: 4834.

Třinec: Hrubec - Matyáš, Gernát, D. Musil, Galvinš, Roth, M. Doudera, Adámek - Martin Růžička, Marcinko, Roberts Bukarts - Svačina, Polanský, Adamský - Hrňa, Werek, Dravecký - O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Liberec: Will - Doherty, Šmíd, Hanousek, Derner, Havlín, Ševc - Valský, Redenbach, M. Zachar - Lenc, L. Hudáček, M. Kvapil - Teplý, P. Jelínek, L. Krenželok - Lakatoš, J. Vlach, Ordoš. Trenéři: Pešán a Augusta.

Ohlasy trenérů: 

Marek Zadina (Třinec): "Gól na 0:1 po čtyřiceti vteřinách nás poznamenal na celou první třetinu. Zmrazil nás, inkasovali jsme podruhé. Něco jsme potom trošku změnili, kluci zabrali a druhá třetina byla z našeho pohledu nejlepší třetinou za sedmnáct odehraných kol. Třetí třetinu jsme zase rychle inkasovali. Klukům jsme říkali, že musíme zůstat u naší hry, přidali pátý gól. Jsme rádi, že jsme zápas dotáhli k vítězství, poslední dvě třetiny jsme podali velmi dobrý výkon."

Filip Pešán (Liberec): "I když to vypadá, že se zápas rozhodl ve druhé třetině, tak si to nemyslím. Vedli jsme po gólech Marka (Kvapila), který dvakrát vystřelil a dal dva góly. A poté jsme měli v první třetině za stavu 2:0 dvě tři gólové šance do prázdné brány, které jsme neproměnili. A pachuť se přenesla i do druhé třetiny. Vstoupili jsme do ní nepokorně s tím, že dál budeme čekat, kolik gólů Třinci nasypeme, i když jsme si dopředu říkali, že druhá třetina nebude stejná. To se potvrdilo, prohráli jsme ji 0:4 a zápas začali domácí naprosto ovládat. Ještě jsme se dostali trošku zpátky do hry gólem na 3:4, ale přeskakováním hokejek a špatnými odrazy jsme zápas více nezdramatizovali. Prohráli jsme, protože jsme byli nepokorní po excelentní první třetině."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články