Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bez Hlinky, zato s Kruppem a Machovským. Sparta chce zlomit prokletí na několika frontách

Sparta se po letech hledání vydává opět novým směrem. Vedení pražského klubu angažovalo na pozici hlavního trenéra bývalého německého hráče Uweho Kruppa, který má týmu vtisknout pro soupeře nepříjemný herní styl, ve kterém se snoubí technika a fyzický důraz. Nekonečnou brankářskou ságu má zase vyřešit angažování Matěje Machovského. Sparťané budou v nové sezoně vyhlížet nejen první výhru v play-off po třech letech, ale také titul, na který čekají už jedenáct let.

Sport
zdroj: ČT4

Jedna éra skončila, druhá pro Spartu začíná. V sestavě pražského celku bude poprvé po šesti letech chybět ikona a bývalý kapitán Jaroslav Hlinka, který podle všech indicií ukončí kariéru. Z týmu tak odejde poslední člen dříve úspěšné dynastie, která sbírala jeden titul za druhým.

Plodné roky ale dávno odvál čas. Sparťané dosáhli na titul naposledy v roce 2007, od té doby se marně pokouší navázat na extraligový triumf a jen jednou se představili ve finále (2016).

Nezdary se projevily jak na dlouhém půstu, tak také na nebývalé fluktuaci hráčů v kádru. Nejpalčivějším místem se přitom stal ten nejcitlivější post. V brankovišti se prostřídal nespočet gólmanů, naposledy neuspěl Sami Aittokallio, a tak novým vyvoleným má být pro nejbližší budoucnost Matěj Machovský.

Sport
zdroj: ČT4

Bývalý strážce plzeňské branky se neprosadil v zámoří a po protrápeném roce se vrátil do extraligy. Se Spartou podepsal tříletý kontrakt a vedení pražského klubu tím dalo jasně najevo, že s Machovským počítá dlouhodobě a je ochotné být na rozdíl od minulých let na této pozici mnohem trpělivější.

Nejvýraznější změnou je ale příchod trenéra Uweho Kruppa. Majitel klubu a předseda představenstva Petr Bříza chtěl už delší dobu angažovat zahraničního kouče se zkušenostmi s evropským hokejem a Krupp se jeví jako ideální volba. Bývalý úspěšný hráč má Spartu přetvořit v kompaktní celek, který bude charakteristický pro svou nepříjemnou nátlakovou hru a jehož doménou bude týmová práce.

Také proto přišli do pražského klubu kanadští obránci Jeremie Blain a Steven Delisle, kteří mají dotvářet duch bojovnější Sparty. Konkurenci v defenzivě ještě přiživí Blaž Gregorc (Hradec Králové) a navrátilec Jan Košťálek (AHL). Dalším hráčem, který už v minulosti nosil rudý dres, je zase útočník Daniel Přibyl (AHL). Potřebný důraz by měli dodat Matěj Beran (Pardubice) i Zach Sill (AHL).

Zda se Pražanům podaří nastartovat novou etapu v historii klubu, ukáží až následující týdny a měsíce. Přesto se dá očekávat, že Sparta nastavený trend jen tak neopustí, i kdyby neměla být už v nadcházející sezoně úspěšná.

Ačkoli se bude vylepšovat katastrofální desáté místo z posledního ročníku snadno, není jisté, jestli Kruppova léčba zabere naplno a ihned. Vedení klubu proto musí poskytnout novému realizačnímu týmu nejen dostatečnou důvěru, ale také čas. V budoucnu by se Spartě takový přístup mohl vrátit.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta chce s koučem Kruppem výš než v minulosti
Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články