Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S Petružálkem k lepším zítřkům. Litvínov chce odčinit barážovou sezonu

Jediný bod rozhodl v dubnové baráži o tom, že se Litvínov přes nejhorší sezonu v klubové historii nakonec dokázal zachránit v extralize. Severočeši tak letos budou mít možnost oslavit 60 let nepřetržitého působení mezi tuzemskou hokejovou elitou. Vytáhnout černožluté ze suterénu tabulky by měl zejména návrat odchovance a jednoho ze strůjců tři roky starého titulu Jakuba Petružálka.

Jakub Petružálek
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Po tragické sezoně musely přijít změny, více než kádru se ale týkaly manažerských struktur. Rezignoval kritizovaný generální manažer Robert Kysela, kterého nahradil předseda představenstva a v baráži i dočasný kouč Jiří Šlégr.

Role sportovního ředitele se pak ujal další ze slavných odchovanců Josef Beránek mladší. Na lavičce Litvínov povede Milan Razým, který před pěti lety dovedl k titulu Plzeň a naposledy trénoval Slavii.

Chemikům se podařilo udržet tu alespoň trochu fungující kostru týmu, která ovšem zároveň nezadržitelně stárne. Viktor Hübl oslavil v létě 40. narozeniny, jeho dlouholetému parťákovi Františku Lukešovi bude krátce po startu sezony 36 let a delší dobu se ve veteránské kategorii pohybuje i srdcař a kapitán týmu Michal Trávníček.

Sport
zdroj: ČT4

Sejmout zejména z Hübla s Lukešem část odpovědnosti za produktivitu týmu by měl právě Petružálek, který se do mateřského klubu vrací už podruhé. Poprvé z toho byl jen záskok, byť ověnčený titulem, teď by se mělo jednat o delší spolupráci.

Zároveň se povedlo udržet Juraje Mikúše, který Severočechům velmi pomohl svými výkony zejména v baráži. První velkou extraligovou šanci pak dostane jeden z nejlepších prvoligových útočníků David Tůma, který naposledy působil v Kladně.

"Petružálek by s Mikúšem mohli vytvořit úspěšný tandem. Jakub hokej miluje a věřím, že ho to tady zase bude bavit jako dříve. Doufám, že v kabině pomůže vytvořit atmosféru, ve které kluci potáhnou za jeden provaz," uvedl Šlégr.

Sport
zdroj: ČT4

Gólmanskou jedničkou by měl být další navrátilec Jaroslav Janus, který patřil v předminulé sezoně k nejlepším brankářům extraligy. Po odchodu byl ale v Liberci jen náhradníkem, a tak se po roce do Litvínova znovu vrátil.

Po zranění Michaela Petráska mu bude alespoň v začátku ročníku krýt záda zkušený Miroslav Hanuljak. Další produkt litvínovské líhně prožil nejlepší roky v konkurenčním Chomutově a ve 34 letech se může dočkat premiéry v mateřském klubu.

Největším otazníkem tak bude pro černožluté obrana, se kterou měli výrazné problémy už v minulé sezoně. Kariéru ukončil Karel Pilař, Tomáš Frolo se vrátil do Vsetína, Jiří Gula odešel do anglického Sheffieldu, v klubu už nepokračují ani Jakub Čutta nebo Florian Iberer.

S výjimkou Jiřího Hunkese, Karla Kubáta a norského reprezentanta Daniela Sörvika tak tvoří zbytek defenzívy převážně mladíci. Velkou možnost konečně potvrdit svůj talent i mezi dospělými tak bude moct dvacetiletý bek Lukáš Doudera.

Do týmu se z juniorky zařadil šestnáctiletý talentovaný útočník Jan Myšák, který podepsal čtyřletou smlouvu. Může tak překonat Roberta Reichla a stát se nejmladším hráčem v historii klubu, který nastoupí v nejvyšší soutěži.

Litvínov v aktuální dekádě pravidelně střídá velmi dobré sezony s účasti ve čtvrtfinále s ročníky zakončenými v lepším případě v play-out. I po zisku titulu se následující rok propadl až do baráže.

Čistě statisticky by se tak letos měli černožlutí pohybovat ve vyšších patrech tabulky. Útok je na papíře jednoznačně silnější než loni, jádro týmu ale stárne a v obraně chybí větší konkurence. Postup do předkola by tak byl pro Chemiky rozhodně úspěchem.

Zdroj
hcverva.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články