Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sázka na Varaďu a odchovance vychází. Třinec může pomýšlet na titul

Loni se vydali úspornější cestou a po poslední sezoně si mohou být jisti, že funguje. Oceláři vsadili na pozici trenéra na klubovou personu Václava Varaďu, zkonsolidovali hráčský kádr a mohou tak pokračovat v zavedené koncepční práci. Třinec došel v Lize mistrů do semifinále, v extraligovém play-off se dokonce utkal s Kometou o titul, nakonec ale skončil druhý. V nadcházející sezoně tak budou Slezané pomýšlet ještě výš.

Radost hokejistů Třince
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Poslední sezonu měl Třinec skvěle rozehranou. V Lize mistrů smolně vypadl před branami finále až na nájezdy, přesto byla jeho jízda obdivuhodná. Brankář Šimon Hrubec patřil k ozdobám ročníku a skvělou formu, díky níž si vysloužil ocenění pro nejužitečnějšího hráče CHL, si přenesl také do extraligy, kde patřil do první trojky gólmanů s nejlepšími statistikami.

Základní část zakončili Oceláři na třetím místě, další parádní představení pak předvedli v play-off. Ve vyřazovacích bojích je až ve finále zastavila Kometa, která dokázala obhájit titul. Slezané by ale mohli o mistrovský pohár zabojovat znovu. Mají pro to hned několik předpokladů.

Hlavním hnacím motorem je trenér Václav Varaďa. Bývalý tvrďák a útočník se zkušenostmi z NHL se proměnil v jednoho z nejperspektivnějších českých koučů současnosti a do hry Ocelářů zdařile implementuje nejnovější hokejové trendy.

Proč se Třinci daří v Lize mistrů a zopakuje loňské tažení v CHL? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Tím nejvýraznějším je prolínání hry celé pětky, která je zrovna na ledě. Aktivitu tak předvádí nejen útočné trio, ale ofenzivu vhodně doplňuje také obranná dvojice. Defenziva je přitom ustálená a s přehledem jí šéfuje kapitán týmu Lukáš Krajíček. Obrana navíc disponuje vhodným věkovým mixem a větší prostor by mohli dostat také mladíci jako Marian Adámek.

Ostatně, na mladé hráče a odchovance Varaďa sází a nebojí se jim dát příležitost i důležitou roli na ledě. Hokejoví fanoušci mají v živé paměti, jak v play-off řádila formace bratrů Kovařčíků s Davidem Ciencialou. Po výrazné obměně nabitého kádru v průběhu loňského léta nastala vhodná konsolidace a letošní změny v útočných řadách dávají tušit, že to Oceláři s útokem na titul myslí vážně.

Kádr sice opustili Daniel Rákos a Jakub Petružálek, ale místo nich se Slezané posílili o dva zajímavé hráče v nejlepších hokejových letech. Ze Zlína přivedli lotyšského kanonýra Robertse Bukartse, který stihl za Berany nasázet za tři roky 63 branek ve 154 zápasech, a z KHL zkušeného Marka Viedenského. Zejména z Bukartse se může stát další ofenzivní opora vedle Martina Růžičky, a ještě se tak zvýší úspěšnost přesilových her.

Ačkoli nástrahy play-off bývají nevyzpytatelné, bude Třinec patřit znovu ke špičce. Dostatečně široký kádr, prověřená sestava a sehraná brankářská dvojice činí z Ocelářů jeden z nejkompaktnějších klubů extraligy, který bude opět mířit vysoko. Extra motivací bude nedotažená práce z poslední sezony.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články