Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plzeň platí daň za loňský úspěch, ztráty sčítá zejména v obraně

Na plzeňské indiány čeká v nadcházející sezoně přetěžký úkol – obhájit dobyté pozice z předchozího ročníku. Západočeši jsou totiž v roli bronzového medailisty a obhájce vítězství v základní části, musí se ale vypořádat s odchody řady důležitých hráčů včetně dvojice reprezentačních obránců Michala Moravčíka s Davidem Skleničkou.

Hokejisté Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Na tak dobrou sezonu čekali v Plzni od zisku mistrovského titulu před pěti lety. Ideálně posílený tým šlapal i poté, co v průběhu ročníku odešel dvojnásobný nejlepší střelec extraligy Dominik Kubalík, a výsledkem bylo druhé vítězství v základní části v historii a klubový rekord 107 bodů.

Po očekávaném postupu před Olomouc ale indiánům vystavili v semifinále v pěti zápasech stopku pozdější vítězové z Brna. Sen o druhém extraligovém prvenství se rozplynul, přesto se Západočeši mohli radovat z celkem páté medaile v české extralize.

Přes léto ale došlo v klubu k mnohým změnám, po kterých visí nad ambicemi škodovky v nové sezoně trochu otazník. Generální manažer klubu Martin Straka se z lavičky naplno vrátil do kanceláře a kormidla se definitivně ujal Ladislav Čihák.

Trenér plzeňských hokejistů Ladislav Čihák
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

A hned na startu své mise se musel vyrovnat s řadou odchodů. Indiáni znovu přišli o svou brankářskou jedničku, když Miroslava Svobodu, stejně jako loni Matěje Machovského, zlákala šance prosadit se v zámoří. Do NHL odešla také dvojice mladých reprezentačních obránců Moravčík – Sklenička.

V útoku se trenéři musejí obejít bez Tomáše Mertla, který se vrátil do KHL, Jan Schleiss se upsal Vítkovicím, Matěj Chalupa Hradci a Tomáš Kubalík odešel do druhé německé ligy. Navíc kariéru ukončil rekordman v počtu extraligových startů, obránce Petr Kadlec a v Plzni už ze zdravotních důvodů nepokračuje ani miláček místních fanoušků Ryan Hollweg.

Citelné díry v sestavě se podařilo zacelit jen částečně. Plzeň třeba dlouho hledala dvojku k exslávistovi Dominiku Frodlovi, který by měl na západě Čech dostat svou první velkou extraligovou šanci. Nakonec získala alespoň zkušeného Bělorusa Dmitrije Milčakova.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco Kadlecovu mentorskou roli by měl převzít Jakub Kindl, Moravčík se Skleničkou se budou nahrazovat obtížně. Do obrany získali indiáni Američana se zkušenostmi z NHL Conora Allena a Romana Vráblíka z Českých Budějovic, mnohem víc prostoru by ale měly dostat mladé naděje Lukáš Kaňák a zejména David Kvasnička.

Největší útočnou posilou Západočechů je Václav Nedorost, který po dalším nepovedeném pokusu prolomit extraligové brány skončil v budějovickém Motoru. Z Olomouce pak získala Škodovka Jana Eberleho a z Mladé Boleslavi Vojtěcha Němce. Po hostování v Jihlavě a nepovedených testech v Hradci se indiánům znovu upsal i Petr Straka.

Škodovka se na papíře jeví slabší než v loňské sezoně, a to zejména v obraně. Ale podobně to vypadalo i před rokem a nakonec hned trojice plzeňských defenzivních hráčů zaujala svými výkony natolik, že podepsala smlouvy v NHL.

V Plzni zůstal sice jeden z tahounů loňské jízdy Milan Gulaš, pokračují i veteráni Ondřej Kratěna s Jaroslavem Kracíkem a větší díl zodpovědnosti připadne i na stále se lepšícího Davida Stacha. S ohledem na to, jak posilovala konkurence, to ale v indiánském táboře více než na zopakovaní loňské jízdy vypadá "pouze" na boj o elitní šestku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články