Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pardubice se dokázaly odrazit ze dna. Naváže Dynamo na úspěšný návrat do play-off?

Pardubické Dynamo má za sebou dvě zlomové sezony, kdy se od samého chvostu tabulky rozlétlo až do play-off. Zatímco před dvěma lety Východočeši bojovali o čest v baráži, v uplynulém ročníku se překvapivě dokázali probojovat až do čtvrtfinále. Po sezoně hrůzy, kdy se klub potýkal se závažnými finančními problémy a budoucnost Dynama nebyla jistá, se Východočeši dokázali vzchopit a vrátit se do play-off. Je otázkou, zda Pardubice dokážou po odchodu Tomáška či Kauta zopakovat loňské povedené jaro.

Utkání Pardubice - Třinec
zdroj: ČTK/Taneček David

Před loňskou sezonou stála před vedením klubu velká výzva. Pardubice se potýkaly s finančními problémy a sportovní manažer Dušan Salfický a realizační tým v čele s koučem Milošem Holaňem měli nelehký úkol – sestavit konkurenceschopné mužstvo, které se bude pohybovat alespoň na hranici postupu do play-off.

Nakonec se povedlo mnohem víc, jako by účast v baráži pardubické mužstvo probudila. Východočeský kádr složený z posil z Kanady, Francie či Ruska překvapivě postupoval a jeho cesta se zastavila až ve čtvrtfinále, kdy se mu postavil silný výběr Třince.

Tým se mohl opřít o jména jako Marek Trončinský (nejproduktivnější hráč Pardubic v základní části), talentovaný Martin Kaut, ale i pardubická jistota Petr Sýkora, kterého nezlákalo vábení jiných klubů. Kromě kvalitních výkonů gólmanské jedničky Ondřeje Kacetla byly příjemným překvapením také výkony pardubického odchovance Milana Kloučka, který se do branky postavil v deseti utkáních.

Tým působil celou sezonu semknutě a společné odhodlání během sezony mužstvu vštěpoval především trenér Holaň, sestava mezinárodního charakteru si sedla. Cílem je úspěšnou sezonu zopakovat. Pardubičtí jsou trojnásobní mistři české extraligy a východočeský klub vychoval řadu mistrů světa i několik olympijských vítězů. Namátkou například Dominika Haška, Milana Hejduka či Vladimíra Martince. Pardubičtí, kteří od roku 1950 z extraligy nesestoupili, chtějí klubu vrátit dřívější lesk.

Teď se ale blíží další sezona a Dynamo nemá zdaleka vyhráno. Finanční problémy klub stále nemá dořešené a nový majoritní vlastník klubu je, zdá se, zatím v nedohlednu. Co se týče kádru, Východočeši navíc přišli po uplynulém ročníku o řadu jmen. S Dynamem se rozloučil Matěj Beran, který se v play-off ukázal jako klíčový hráč, svou kariéru bude dále posouvat v pražské Spartě. Z Pardubic odešli také Ján Sýkora, Martin Kaut, Jan Ščotka nebo talentovaný David Tomášek, se kterým Holaň původně počítal na pozici prvního centra.

Sport
zdroj: ČT4

Do Pardubic přišel slovenský útočník a účastník olympiády Miloš Bubela, jehož místo by mělo být v prvních dvou formacích. Z přípravného kempu, kterého Dynamo využilo už loni, si v týmu vybojoval místo třiadvacetiletý útočník  a nyní také nejvyšší hráč z celého mančaftu Matouš Kratochvíl.

Mužstvo doplnil osmnáctiletý slovenský obránce Martin Bučko, který dva roky hrál za mládežnické týmy Dynama. V týmu se zabydluje také další mladík – obránce Vojtěch Budík, jenž se dočká své premiéry v extralize. Novou posilou realizačního týmu je Adam Svoboda, který pardubické brankoviště dobře zná.

Zkušenosti na pardubickém ledě ale zůstaly. Synonymem Dynama jsou jména jako Rolinek, Sýkora nebo Čáslava. Do Pardubic se po rodinné tragédii vrací na podmínečné angažmá také americký obránce Jacob Cardwell. Pardubice loni zahájily cestu ze dna úspěšně. Podaří se jim dořešit finanční závazky, které má klub především k městu, a znovu uspět v play-off?

Zdroj
ČT sport, ČTK, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články