Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chomutov přišel o Vondrku a nadále omlazuje. Návrat do play-off půjde ztuha

Po třech sezonách se budou muset Piráti obejít bez lídra Michala Vondrky. Chomutov navíc ještě víc omladil kádr, ačkoli přišli někteří zkušení hráči. Největší otazník ale visí nad pozicí brankáře, kde chybí po odchodu Jána Laca větší jistota. Jestli se ale mají svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky vrátit do vyřazovacích bojů, bude se muset sejít víc faktorů ve prospěch severočeského klubu.

Hokejisté Chomutova se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V poslední sezoně sice skončil Chomutov jedenáctý o pouhé tři body za desátou Spartou, ale statisticky na tom byl hůř. Pouhých 13 tříbodových výher (hůř na tom byly jen Jihlava a Litvínov), druhé nejnižší využití přesilových her (13,74 %), třetí nejhorší oslabení (81,15 %) nebo druhá nejhorší obrana (155 inkasovaných gólů). To je výčet několika důležitých ukazatelů, které dokládají, kde měl Chomutov největší problémy.

Pokud chtějí Piráti pomýšlet na play-off, musí se zlepšit ve všech herních situacích. Hlavním problémem je přitom citlivý post brankáře, který se nepodařilo po konci Jána Laca obsadit kvalitní náhradou. O pozici jedničky pravděpodobně zabojují Štěpán Lukeš (22 let) s Alešem Stezkou (21 let), který přišel z Liberce, kde nebyl tolik vytěžován. Chomutov tak do sezony nasadí s velkou pravděpodobností nejmladší gólmanskou dvojici.

Dalším oříškem bude střílení branek. V odchodu Vondrky do Mladé Boleslavi ztratil Chomutov nejen 43 nastřílených tref (bývalý kapitán 18 gólů sám dal a dalších 25 připravil), ale také lídra v kabině. Jeho pozici, alespoň co se vedení mužstva týče, zaujme další bývalý slávista a nejstarší člen sestavy Marek Tomica.

V ofenzivě proto zvučnější jméno chybí. Ivanu Humlovi se navíc loňská sezona tolik nevydařila (12+15) oproti té předchozí (40 bodů) a v 37 letech nelze příliš očekávat, že bez Vondrky popadne druhý dech. Volná místa sice zaplní po odchodech Michala Poletína nebo Vojtěcha Tomečka trio libereckých útočníků ve složení Lukáš Vantuch, Jan Stránský a Adam Dlouhý společně s Pavlem Klhůfkem ze Zlína, ale efektivita početních výhod se tím zřejmě nevyřeší.

Zajímavé příchody tak zaznamenala spíš obrana, kterou vyztuží neústupný David Štich, pravák Ronald Knot a také Bohumil Jank, který se neprosadil v nabitém kádru Třince. Růžička tak naváže na spolupráci s prvními dvěma jmenovanými. Knot, který je známý svou tvrdou střelou, by mohl zřejmě alternovat na přesilovce za dalšími praváky Jurajem Valachem a Brettem Flemmingem.

Jedním z důvodů, proč Vondrka v Chomutově skončil, byly finanční problémy klubu. Ačkoli se zdá, že se situace z poslední sezony stabilizovala, zmíněné příchody a absence výraznějších posil naznačují, že si Piráti nemohou dovolit angažmá zvučnějších jmen. Ani týmovější pojetí hry Růžičkovy družiny by tak nemuselo na postup do elitní desítky stačit.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články