Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Eliáš se vrátil domů a převzal i Zlatou hokejku

Praha - Až téměř měsíc po skončení sezony přiletěl do Prahy hokejový útočník Patrik Eliáš, který s New Jersey postoupil do finále Stanleyova poháru. Šestatřicetiletý hráč tak dodatečně převzal Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezony a zařadil se tak mezi hráče, kteří trofej získali více než jednou. Eliáš totiž krátce po sezoně, kterou Ďáblové zakončili porážkou v šestém finálovém duelu proti Los Angeles, odcestoval na dovolenou do Karibiku a minulý týden v úterý ve Philadelphii absolvoval operaci tříselné kýly.

Patrik Eliáš
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

"Už od února jsem měl menší problémy s břišními svaly. Na ledě mi to moc nevadilo, dalo se to snést, ale teď po sezoně, když jsem začal cvičit, tak to začalo být trošku akutní," uvedl Eliáš. Ani na dovolené a s časovým odstupem z Eliáše ale úplně nevyprchalo zklamání, že potřetí v kariéře nezvedl nad hlavu Stanleyův pohár. "I s odstupem času je to člověku líto, protože si uvědomí, že moc příležitostí už nemá," podotkl Eliáš.

Za klíč k sérii stále považuje první dva zápasy, které Los Angeles vyhrálo na ledě New Jersey. "Kdyby to bylo alespoň 1:1, bylo by to lepší. Musím ale uznat, že LA mě mile překvapilo a hrálo dobrý hokej. My jsme hráli stejný hokej jako v celé sezoně, ale naše aktivní napadání, které předtím na tři týmy platilo, nefungovalo. Jejich obránci byli trpěliví a dávali si puk z hokejky na hokejku," ocenil kvality soupeře.

Účastník posledních tří olympijských her ale zároveň poukázal na fakt, že před sezonou bylo Los Angeles považováno za nejlepší tým na Západě. "Dobře posílili a měli čtyři kvalitní lajny. Jenže se jim nevydařila první polovina sezony a pak na to všichni zapomněli," řekl Eliáš na adresu Králů, kteří do play-off postoupili z posledního osmého místa.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Eliáš přijel do Čech

Dvojnásobný vítěz Zlaté hokejky bude nyní ještě dva týdny po operaci odpočívat a rehabilitovat. Poté se začne připravovat na další sezonu. Žádný tvrdý trénink jej ale nečeká. "I kvůli tomu zákroku. Stejně jsem ale chtěl letos pojmout léto jinak. Chci se věnovat dalším sportům, jako je tenis nebo kolo. Tělo dostává dost zabrat v sezoně," podotkl Eliáš, který tradičně chystá "objíždět" i rodiče, příbuzné a kamarády. Již příští týden se vydá za švagrovou do Itálie.

Délka přípravy bude záviset i na tom, zda nový ročník NHL začne podle plánu na začátku října. Momentálně totiž hráčská asociace jedná s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě. "NHL si nemůže dovolit stávkovat. Máme smlouvu s televizemi, po minulé stávce mladí kluci jako Crosby nebo Malkin dostali hokej do podvědomí. Jako hráči bychom si přáli, aby se hrálo a vše pokračovalo jako teď. Konkrétní jednání ale ještě vlastně nezačala, byly jen informativní schůzky," uvedl Eliáš.

Jisté však je, že až se kanadsko-americká soutěž rozběhne, bude se muset New Jersey obejít bez svého dosavadního kapitána a jedné z hlavních hvězd Zacha Parise. Ten totiž zamířil jako volný hráč do Minnesoty. "Hráč takového kalibru nám bude chybět. Je jeden z nejtalentovanějších v celé NHL a z mého pohledu i ten, který dává hokeji nejvíce, co jde. Pro náš tým to není vůbec dobré, někoho takového ztratit," uvedl Eliáš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články