Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Šulc vystřelil Plzni výhru nad Olomoucí, do čela tabulky se dostala Slavia

Slavis zvítězila v dohrávce 6. kola první ligy 2:0 v Mladé Boleslavi a posunula se na první místo tabulky o skóre před Spartu. Šestou výhru Pražanů v řadě zařídili brankami v úvodním dějství útočník Mojmír Chytil a levý bek El Hadji Malick Diouf. Plzeň porazila Olomouc 2:1, udržela neporazitelnost v sezoně a na vedoucí duo ztrácí dva body. Zápas rozhodl dvěma góly Pavel Šulc, který skóroval dvakrát i minulý týden za reprezentaci při výhře 3:2 nad Ukrajinou.

Fotbalisté Slavie
zdroj: twitter.com/slaviaofficial

Zápas se hrál od začátku ve vysokém tempu, dlouho ale bez šancí. Hned první vážnější situace ve 23. minutě skončila brankou.

Holeš měl na pravé straně dost času na přesný centr na Chytila a ten hlavou v záklonu zakončil. Mladá Boleslav doma v lize poprvé inkasovala.

Pražané s koncem poločasu ještě zvyšovali tlak. Provod po Zafeirisově ideální zpětné přihrávce v jasné šanci o metr minul a stejný hráč neuspěl ani vzápětí sám před brankářem Trmalem.

Ve 42. minutě už se favorit radoval podruhé, opět po akci z pravé strany. Po Douděrově centru trefil Provod bránícího Krále a Diouf měl z dorážky snadnou práci. Senegalský levý bek dal čtvrtý gól v ligové sezoně.

Domácí hráči byli na trávníku dobře vidět díky světlým vlasům, které si nechali odbarvit v rámci sázky po postupu do hlavní fáze Konferenční ligy, v ofenzivě ale příliš výrazní nebyli.

To se nezměnilo ani ve druhé půli, do níž mohli jít za ještě horšího stavu, kdyby Chorý v nastavení neselhal při hlavičce z malého vápna.

Hosté kontrolovali hru i ve druhém dějství a soupeře takřka k ničemu nepouštěli. Jenom tak potvrzovali, že mají s jedinou inkasovanou brankou nejlepší defenzivu v soutěži.

Od 68. minuty u toho byl i střídající reprezentant Lingr, jenž se před dvěma týdny vrátil do Edenu po roce stráveném ve Feyenoordu.

Čtvrthodinu před koncem se ani v další šanci nedočkal gólu aktivní Provod, jehož křížnou ránu Trmal vyrazil. Záhy poprvé zahrozili i domácí. Kostkův nedůrazný pokus doprostřed Kinskému vyklouzl, míč ale neměl rychlost a slávistický gólman ho stačil sebrat před brankovou čárou.

Skóre už se nezměnilo ani v závěru po Lingrově pohotovém voleji a Chorého hlavičce. Pražané v lize neprohráli počtrnácté v řadě a zvládli i třetí venkovní utkání bez obdržené branky.

Trenérovi Andreasi Brännströmovi nevyšla premiéra před mladoboleslavskými fanoušky, obě výhry v úvodních dvou soutěžních zápasech ve funkci zaznamenal na hřištích soupeřů.

FK Mladá Boleslav – Slavia Praha 0:2 (0:2)

Branky: 23. Chytil, 42. Diouf. Rozhodčí: Rouček – Kříž, Kubr – Všetečka (video). ŽK: Vydra, Suchý – Holeš, Lingr, Trpišovský (trenér). Diváci: 4823.

M. Boleslav: Trmal – Král (87. Jawo), Suchý, Králik – Kostka, Langhamer (46. Sakala), Vydra, Fulnek (87. Kadlec) – Kušej, Ladra – Pulkrab (67. Mareček). Trenér: Brännström.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Bořil – Douděra (80. Wallem), Oscar, Zafeiris (88. Chaloupek), Diouf (80. Zmrzlý) – Provod – Chytil (68. Lingr), Chorý (88. Jurásek). Trenér: Trpišovský.

Utkání Plzeň – Olomouc
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Plzeň – Olomouc 2:1

Trenér Viktorie Koubek ze zdravotních důvodů postrádal Vašulína, a v útoku tak místo něj od začátku nastoupil Vydra.

Bývalý reprezentant hned v úvodu velkou šanci neproměnil. Po přihrávce od Šulce ve 13. minutě v úniku jen napálil gólmana Stoppena.

Po 20 minutách se neprosadil ani Červ, který hlavou zamířil kousek nad břevno. Poté měl padající Stoppen štěstí, že Kalvach v dobré pozici napálil odražený balon do středu branky.

Šulc hrál povedený zápas a v 41. minutě další vydařenou přihrávkou poslal do šance Adua, nedávná posila z Kryvbasu však jen trefila vybíhajícího gólmana.

O chvíli později už favorit vedl. Agilní Šulc si zpracoval dlouhý nákop od Tvrdoně, protlačil se do zakončení a z pravé strany z úhlu propálil Stoppena.

Brzy po přestávce Západočeši zvýšili. Kalvach vystihl olomouckou rozehrávku a Šulc ve skluzu pohotově poslal míč k tyči.

Domácí se pak snažili kontrolovat průběh. Šulc v 69. minutě zaútočil na svůj třetí hattrick v ligové kariéře, Stoppen však zasáhl. Na druhé straně Zorvan zpoza vápna o kousek minul.

Zdálo se, že Viktoria v klidu získá tři body, závěr ale ještě nabídl dramatickou zápletku. V 89. minutě prodloužil Vodhánělův centr z přímého kopu do sítě hlavou Pokorný a snížil.

Sudí Starý kvůli několika ošetřováním nastavil utkání o sedm minut a Sigma dostala favorita pod tlak. Nápor Hanáků podpořil také brankář Stoppen, ale Viktoria již vítězství udržela i přesto, že Kalvach v závěru z brejku minul a odmítl pojistku.

Viktoria Plzeň – Sigma Olomouc 2:1 (1:0)

Branky: 42. a 55. Šulc – 89. Pokorný. Rozhodčí: Starý – Slavíček, Leška – Berka (video). ŽK: Červ – Sláma, Langer, Dohnálek, Vodháněl, Pokorný. Diváci: 7056.

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Markovič, Jemelka – Kopic (81. Mosquera), Kalvach, Červ, Cadu (63. Havel) – Vydra (81. Jirka), Šulc – Adu (90.+3 Hejda). Trenér: Koubek.

Olomouc: Stoppen – Chvátal, Dohnálek, Pokorný, Sláma – Breite (72. Dele), Langer – Hadaš (59. Mikulenka), Zorvan, Fiala (59. Vodháněl) – Kliment (59. Juliš, 76. Šíp). Trenér: Janotka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články