Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Běh Kolem Tří rybníků

Vrátí se Žabiny mezi elitu? Na Szeksárd jsme připraveni, věří si

Dříve byly postrachem celé Evropy, poté přišel úpadek a čas pro znovuzrození. Nyní chce "druhá generace" Žabin znovu prorazit do světa basketbalové Euroligy. Aby se tento sen naplnil, musí svěřenkyně Viktora Pruši porazit v kvalifikačním dvojutkání maďarský Szekszárd. Český vicemistr se na návrat mezi nejlepší evropské celky cítí být připraven a první rázný krok chce splnit již v úvodním domácím duelu. Přímý přenos utkání sledujte od 18 hodin na ČT sport a ČT sport Plus.

Viktor Pruša a Eliška Hamzová v Eurocupu
zdroj: Žabiny Brno

O čem se poslední roky v Brně snilo, se může stát realitou. Nejvyšší evropská soutěž se vrací pod hrad Špilberk, zatím však pouze v podobě kvalifikace.

"Dospěly jsme do bodu, kdy je na tom tým nejlíp, co by mohl. Takže to byl logický krok. Vedla k tomu dlouhá cesta a všichni se na to v klubu těšíme," potvrdila nadšení z rozhodnutí ucházet se o místenku v Eurolize reprezentační rozehrávačka Eliška Hamzová.

Žabiny se po odhlášení z kvalifikace o Euroligu v sezoně 2015/2016 odmlčely v evropských soutěžích na tři sezony. Následně pozvolna sbíraly zkušenosti v nižších ligách CEWL a EWBL, na které navázaly Eurocupem. A v něm se brněnskému týmu pokaždé podařilo proklouznout ze základní skupiny do play-off. Český vicemistr však po loňsku chtěl víc.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Žabiny zbrojí před letošní Euroligou

Dalším systematickým krokem proto bylo všechny zkušenosti konečně zúročit a po deseti letech se vrátit do Euroligy. "Je to pro nás vyvrcholení započaté práce a zároveň předčasný vrchol sezony," upozornil hlavní lodivod nové generace basketbalistek z Rosničky Viktor Pruša na fakt, že zatímco některé týmy ještě pilují přípravu, oni již musí být v té nejlepší formě na kvalifikaci.

Jeho svěřenkyně se v boji o Euroligu střetnou s maďarským Szekszárdem. "Je to relativně mladý tým, který spoléhá na velmi dobrou střelbu zpoza trojkového oblouku a velmi dobrý pohyb hráček bez míče. Určitě jsme zkušenější a téměř na všech postech vyšší tým. Rozhodne, jestli dokážeme tyto naše přednosti využít," prozradil asistent Michal Martišek, jenž se byl v přípravě osobně na soupeřky podívat v Maďarsku.

Žabiny za sebou mají kvalitní přípravu s Pokowicemi, Piešťanskými Čajkami a Šoproní. Podle trenéra Pruši jsou dostatečně připravení. "Jsem velmi spokojený s přístupem hráček a celkově přijímáním informací v takto krátkém časovém intervalu, který jsme měli k dispozici. Věřím, že na úvodní duel, který rozkryje karty, jsme připraveni," dodal.

Žabiny Brno v tréninku na Starez Aréně Vodova
zdroj: Žabiny Brno

U sousedů jako doma?

Hrát mezi evropskou špičkou však není jen tak. Od roku 2015, kdy Žabiny naposledy nastoupily do euroligového utkání, šla soutěž kvalitou herní i organizační poměrně nahoru. Federace diriguje přísná pravidla, přes která málokdy jede vlak.

Nejprestižnější evropská liga se tak sice vrací do Brna, ale nikoliv na halu Rosničku. Ta totiž nesplňuje několik parametrů, kvůli kterým brněnský klub nedostal výjimku. Pro kvalifikaci a i případnou Euroligu se tak musely Žabiny přemístit do městské haly, kde v posledních letech sídlí Basket Brno a jejich ligové soupeřky KP Brno.

"Je to organizačně náročné, ale jiná možnost není. Snažili jsme se týmu vytvořit takové podmínky, aby se mohl plně soustředit na svůj výkon, který povede k postupu," přiznal generální manažer Radek Šír. 

Česká basketbalová federace zapůjčila pro účely kvalifikace Žabinám speciální palubovku, která se instalovala v noci z pondělí na úterý. Kvůli vyvážené podlaze musely Žabiny zvednout koše, dále také přemístit lavičky i technický stolek na stranu tribuny.

Byly to ale právě prostory haly Vodova, dnes již Starez Arény, kde v roce 2006 legendární skvadra vedená Janem Bobrovským vyzdvihla pohár vítězek Euroligy. A i proto Žabiny doufají, že jim štěstí přinese i letos v kvalifikaci.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Večeřová o vítězství v Eurolize v roce 2006

Ta se hraje na dva zápasy a v případě výhry a prohry rozhoduje skóre. Žabiny však nechtějí kalkulovat a roli mírného favorita hodlají potvrdit dvěma výhrami a postupem do skupinové fáze Euroligy. Pokud se jim to podaří, čeká je Mersin, Bourges a Olympiakos Pireus. 

V případě neúspěchu se podobně jako v minulých letech představí v Evropském poháru. Do skupiny G jim los přisoudil španělský tým Estudiantes, francouzské Tarbes a lepšího z dvojice Kluž – Iraklis Soluň. Tuto soutěž by již hrály v Rosničce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články