Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Běh Kolem Tří rybníků

Svátek na Letné. Sparta se po 19 letech vrací do LM, v cestě stojí Salcburk

Tak je to tady. Po dlouhých 19 letech. Velký fotbalový svátek čeká Spartu a taky její početnou fanouškovskou základnu. Letenští se poprvé od prosince 2005 představí v milionářské Lize mistrů, kam se probojovali přes tři předkola. Obhájci českého titulu vyzvou v úvodním kole ligové fáze a zároveň v novém formátu soutěže Salcburk. Za tři body pro domácí?

Sparta se Salcburkem v červenci remizovala v přípravě 2:2. Pro oba týmy půjde o první soutěžní zápas po reprezentační přestávce. Sparta měla o víkendu narazit v lize na Karvinou, kvůli nepříznivému počasí ale bylo osmé kolo kompletně odloženo. Rakouskému celku zhatilo domácí generálku s Klagenfurtem podmáčené hřiště.

Svěřenci Larse Friise na cestě k návratu do LM zvládli tři předkola a v šesti zápasech neprohráli, přičemž pětkrát zvítězili; postupně vyřadili irský Shamrock Rovers, rumunský FCSB a Malmö. Ani Salcburk v letošní kvalifikaci ve čtyřech utkáních neprohrál a přešel přes nizozemské Twente Enschede a Dynamo Kyjev.

V čem Tomáš Rosický kraluje Spartě? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

"Máme hodně nepříjemné soupeře. Nevím, jak na tom Brest je, ale musím říct, že se všemi soupeři to bude hodně těžké," řekl sparťanský obránce či záložník Jaroslav Zelený. "Je to těžký los. Věděli jsme ale, že to bude těžké, ať už bychom dostali kohokoli. Nový formát se mi hodně líbí, například losování a vše kolem něho. Těším se, až to začne," doplnil Friis.

Obejít se musí bez zraněného stopera Asgera Sörensena, jenž dnes netrénoval a ve středu nebude k dispozici. Zraněný je i belgický obránce Elias Cobbaut, který přišel na Letnou počátkem září.

Pražané si hlavní fázi LM zahrají podeváté, rakouský tým posedmé, na druhé straně ale v šesté sezoně za sebou. Sparta a Salcburk mají čtyři stejné soupeře: Brest, Feyenoord Rotterdam, Leverkusen a Atlético Madrid. Úřadující čeští mistři se střetnou i se Stuttgartem, Manchesterem City a Interem Milán. Rudí býci narazí ještě na Dinamo Záhřeb, Paris St. Germain a obhájce trofeje Real Madrid.

Salcburk, jejž od roku 2005 vlastní koncern Red Bull, v minulé sezoně nenavázal na 10 titulů po sobě a prvenství překvapivě přenechal Štýrskému Hradci. Od tohoto ročníku ho vede Pep Lijnders, pro něhož jde o první angažmá v roli hlavního trenéra. Jednačtyřicetiletý Nizozemec předtím dlouhá léta působil jako asistent Jürgena Kloppa v Liverpoolu, s nímž v březnu narazil na Spartu v osmifinále Evropské ligy. Reds tehdy zvítězili 5:1 na Letné a 6:1 na Anfieldu.

"Konečně začínáme. Opravdu se těším, až se v Lize mistrů předvedeme. Narazíme na fyzicky silný a zkušený tým, utkání v Praze nebude snadné. Musíme hrát na vysoké úrovni, abychom to tam zvládli," uvedl Lijnders.

"Sparta začala sezonu velmi dobře a ještě neprohrála. Nastoupí proti nám s velkým sebevědomím a energií. I my si ale zatím vedeme hodně slušně a předvádíme dobré výkony," podotkl polský obránce Kamil Piatkowski.

Český fotbal má v "milionářské" soutěži zástupce po dvou letech. Naposledy se v ní představila Plzeň, která v šesti duelech neuhrála ani bod. V letošní kvalifikaci bojovala i Slavia, ta však v závěrečném, 4. předkole nestačila na Lille.

V této sezoně se premiérově bude hrát v novém "hávu". Soutěž bude probíhat ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále.

Každý z týmů sehraje v ligové fázi čtyři duely doma a stejný počet venku. Na rozdíl od minulých sezon se už rovněž nebude "propadat" do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Sparta si jen postupem do Ligy mistrů vydělala 18,62 milionu eur (přes 468 milionů korun).

Předpokládané sestavy:

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Zelený - Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš - Birmančevič, Haraslín - Rrahmani.

Salcburk: Blaswic - Dedič, Piatkowski, Baidoo, Kjaergaard - Diambou, Gourna-Douath, Gloukh - Nene, Ratkov, Yeo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články