Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko běží modře

Druhý den šampionátu ozdobí pyrenejské derby. Nastoupí Salah proti Uruguayi?

Po kanonádě Ruska do sítě Saúdské Arábie čeká vstup do mistrovství světa dalších šest národních týmů. Největším šlágrem dnešního programu bude prestižní souboj o vládce Pyrenejského poloostrova, ve kterém změří síly Portugalsko a Španělsko. Egypt, jenž pravděpodobně nasadí i hvězdného Mohameda Salaha, se pokusí zaskočit Uruguay a Maroko čeká duel s Íránem. Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Andrés Iniesta v dresu španělské reprezentace
zdroj: AFLO autor: Mutsu Kawamori

Portugalsko - Španělsko (20:00, Soči)

Jak zareagují fotbalisté Španělska na nečekané odvolání trenéra Julena Lopeteguie? To je jedna z hlavních otázek před očekávanou bitvou s úřadujícími šampiony starého kontinentu z Portugalska. Úspěšný kouč, pod jehož vedením neprohrála reprezentace "La roja" ani jeden z 20 zápasů v posledních dvou letech, se totiž bez vědomí svazu rozhodl podepsat smlouvu s Realem Madrid. Jeho role se ujal dosavadní sportovní ředitel Fernando Hierro.

"Musíme přestat řešit, co se stalo, a soustředit se jen na Portugalsko. Příliš změn dělat nebudu. Dvouletou práci nelze změnit za dva dny," prohlásil legendární obránce Hierro, který nemá příliš trenérských zkušeností, vedl jen druholigové Oviedo.

Jaké jsou silné a slabé stránky favoritů MS a kdo je hlavní aspirant na titul? I to řešil nový Fotbal Fokus podcast:

Proti němu se naopak postaví velezkušený stratég Fernando Santos, pod nímž padli Portugalci pouze jedinkrát z 24 soutěžních střetnutí a opanovali i mistrovství Evropy 2016 ve Francii.

"Je to souboj mezi favoritem na titul a kandidátem na titul. My jsme zatím jen kandidátem, ale věřím, že můžeme v Rusku uspět. Já jsem přijel vyhrát všechna utkání včetně toho se Španělskem," uvedl sebevědomě Santos.

Předpokládané sestavy:

Portugalsko: Rui Patrício - Soares, Pepe, Bruno Alves, Guerreiro - Bernardo Silva, Carvalho, Mário, Quaresma - André Silva, Ronaldo.

Španělsko: De Gea - Odriozola, Piqué, Ramos, Alba - Alcántara, Busquets - David Silva, Isco, Iniesta - Diego Costa.

Pokud chtějí mistři světa z roku 2010 uspět, musí zastavit kanonýra Realu Madrid Cristiana Ronalda, který má na kontě více reprezentačních branek (81, pozn. autora) než všichni záložníci a útočníci Španělska dohromady (77).

Trenér Hierro však defenzivní linii maximálně důvěřuje. "Máme dva nejlepší stopery na turnaji. Piqué a Ramos jsou mnohem lepší obránci, než jsem byl kdy já. Mají zkušenosti, kvalitu a jsou to vyzrálé osobnosti. Věřím, že si s Ronaldem poradíme," dodal.

Maroko - Írán (17:00, Petrohrad)

Ve druhém utkání skupiny B na sebe narazí Maroko a Írán. Zatímco pro Írán je to druhá účast na fotbalovém svátku za sebou, Maroko se na MS vrací po 20 letech.

Vzájemný duel slibuje zejména souboj pevných obran. Írán v kvalifikaci vytvořil nový rekord, když neinkasoval 1121 minut v řadě a v 18 zápasech dostal pouze pět branek. Maroko zase neinkasovalo v posledních šesti kvalifikačních střetnutích.

Předpokládané sestavy:

Maroko: Kadžuí - N. Amrabat, Benatía, Saís, Hakimí - Busúfa, Ahmadí - Harít, Belhanda, Zijach - Kaabí.

Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Češmí, Púralígandží, Mohammadí - Hadžsáfí, Šodžáí - Džahánbachš, Ansárífárd, Taremí - Azmún.

V konkurenci Portugalska a Španělska jsou ovšem zmíněné reprezentační výběry outsidery. "Máme velmi těžkou základní skupinu, proto je zapotřebí využít každou šanci, kterou budeme mít," řekl kouč Maroka Hervé Renard.

"Máme potenciál překvapit Maroko. Víme, že mají velmi dobrý tým, ale myslím, že toho o nás nebudou vědět tolik. A toho chceme využít," prohlásil portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz, jenž chce sázet i na rozhořčení hráčů. Společnost Nike jim totiž kvůli sankcím ze strany USA nedodala kopačky. "Může to pro nás být zdroj inspirace," doplnil.

Egypt - Uruguay (14:00, Jekatěrinburg)

Egypt se mezi světovou elitou představí po 28 letech a podle všeho nasadí i největší hvězdu Mohameda Salaha, který se zotavil po zranění ramena z květnového finále Ligy mistrů.

Kanonýr Liverpoolu, jemuž je právě dnes 26 let, už dva dny trénoval s míčem a argentinský trenér Héctor Cúper je přesvědčen, že nejlepšího týmového kanonýra bude moci postavit navzdory faktu, že původní prognózy hovořily o tom, že bude mimo hru tři až čtyři týdny. "Téměř na 100 procent mohu říci, že nastoupí. Pokud se tedy na poslední chvíli nestane něco neočekávaného a mimořádného," prohlásil Cúper.

Je nám líto, video expirovalo.
V pátek se rozjíždí MS naplno třemi zápasy a večerním šlágrem

"Faraoni" budou v Rusku usilovat o první výhru na světových šampionátech, v předchozích čtyřech zápasech dvakrát remizovali a dvakrát prohráli. Před mistrovstvím se jim nicméně nedařilo - šestkrát za sebou nezvítězili a z posledních čtyř utkání dali jediný gól. "Uruguay je silným soupeřem, který má v útoku nejlepší světové útočníky. Ale i my máme skvělé hráče. Všichni jsme natěšeni na to, abychom odehráli vynikající úvodní střetnutí," dodal Cúper.

Předpokládané sestavy:

Egypt: Haddarí - Fasí, Hegází, Gabr, Šáfí - Hamad, Alnaní - Subhí, Saíd, Hasan - Muhsín.

Uruguay: Muslera - Varela, Giménez, Godín, Cáceres - Bentancur, Vecino, Nández - De Arrascaeta - Cavani, Suárez.

Zatímco Egypt na MS startoval naposledy v roce 1990, Uruguay si mezi elitou zahraje potřetí za sebou a v roce 2010 skončila čtvrtá. Dvojnásobní světoví šampioni z let 1930 a 1950 spoléhají hlavně na útočné duo Edinson Cavani - Luis Suárez, jehož sílu poznala v březnu i česká reprezentace při prohře 0:2 na turnaji v Číně.

Suárez věří, že se na MS vrátí v lepším světle než před čtyřmi lety, kdy v zápase kousl italského obránce Giorgia Chielliniho. "Chci se předvést jiným způsobem než v roce 2014. Tým na mě spoléhá. Jako první cíl máme postup ze skupiny a k tomu je potřeba porazit Egypt," řekl jednatřicetiletý útočník Barcelony, který má na kontě 51 reprezentačních branek a pravděpodobně odehraje 99. duel za národní tým.

Během zmíněného klání může padnout i rekord. Egyptský brankář Ísam Haddarí se může v 45 letech stát nejstarším hráčem historie MS.

Sestřih zahajovacího utkání Rusko - Saúdská Arábie

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - Saúdská Arábie
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články