Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Egypt: Salah, Salah, Salah. Ale kdo další?

Mohl to být jeho turnaj a měl ideální příležitost dokázat, že může táhnout tým nejen na klubové úrovni, ale i reprezentaci na mezinárodním poli. Jenže hlavní hvězda faraonů Mohamed Salah se na poslední chvíli zranil a není jisté, zda bude v Rusku plně k dispozici. Fenoménu letošní sezony a kanonýrovi Liverpoolu tak hrozí, že nenaváže na povedené výkony z kvalifikace a Egypt se místo střílení gólů bude muset zaměřit na obranu. V brance se přitom představí 45letá legenda, která svou účastí vytvoří nový rekord světových šampionátů.

Radost fotbalistů Egypta
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Historie: Egypťané se kvalifikovali na mistrovství světa potřetí v historii. První dvě účasti zaznamenali na šampionátech v Itálii, poprvé v roce 1934 a naposledy v roce 1990. V obou případech byla skupinová fáze jejich jediným vystoupením a po čtyřech zápasech stále čekají na první výhru na finálovém turnaji. Přesto se mohou už navždy pyšnit primátem prvního afrického celku na nejprestižnějším světovém fotbalovém turnaji.

Faraoni, jak se reprezentantům v Egyptě přezdívá, jsou v rámci afrického kontinentu nejúspěšnějším týmem. Africký pohár národů vyhráli jako jediní už sedmkrát. Počet triumfů mohli rozšířit dokonce na osm, ale při posledním kontinentálním mistrovství v roce 2017 podlehli ve finále Kamerunu.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

EGYPT na MS:

Počet účastí: 2x

Nejlepší výsledek: základní skupina 1934 (Itálie) - celkově 13.

MS 2014 (Brazílie): nekvalifikoval se.

Cesta na šampionát: Přísná kritéria africké kvalifikace zvládl Egypt s bravurou. Ve druhé fázi vyřadil po dvojzápase Čad s celkovým skóre 4:1 a ve třetí fázi si zajistil jediné postupové místo ze čtyřčlenné skupiny se ziskem 13 bodů. Jako rozhodující se ukázal duel v předposledním kole proti Kongu 8. října 2017.

Za stavu 1:1 si vzal Mohamed Salah v 94. minutě míč a z penalty se nemýlil. Postupovým gólem poslal Egypt na šampionát a pátým zásahem zároveň ovládl pořadí střelců v závěrečné fázi kvalifikace, ve které si tak připsal tři vítězné branky.

Názor experta:

Verner Lička: "Je otázka, jak na tom bude Salah. Ale i když se uzdraví, šampionát je o týmech a ne o jednotlivcích. Hrají technický fotbal, ale nejsou zvyklí na vysokou intenzitu. Většině jejich hráčů scházejí velké zápasy."

Největší hvězdy: Egypt postihly velké nepříjemnosti. Zranění Salaha ve finále Ligy mistrů proti Realu Madrid může vyřadit ze hry obávaného kanonýra, který si poranil rameno po souboji se Sergiem Ramosem. Už v dubnu navíc připravilo přetržení předního křížového vazu v koleni náhradního brankáře Ahmada Šanávího o start na šampionátu.

V brance tak bude zajisté neohrožená jednička a nejzkušenější člen týmu Ísam Haddarí. Kapitán mužstva by se měl stát nejstarším účastníkem mistrovství světa v historii, neboť v čase prvního zápasu Egypťanů bude gólmanské legendě přesně 45 let a pět měsíců. Překoná tak dosavadní rekord jiného muže v rukavicích, Faryda Mondragóna z Kolumbie, kterému bylo v Brazílii 2014 čerstvě 43 let.

Program Egypta v základní skupině A:

15. června: Egypt – Uruguay (13:00, Jekatěrinburg)

19. června: Rusko – Egypt (19:00, Petrohrad)

25. června: Saúdská Arábie – Egypt (15:00, Volgograd)

Ambice: Faraoni se budou pod taktovkou Héctora Cúpera, který si udělal dobré jméno hlavně ve Valencii, spoléhat při potenciální absenci Salaha zejména na precizní obranu. Argentinský kouč, který dovedl španělský klub dvakrát v řadě do finále Ligy mistrů (2000 a 2001), preferuje herní systém v rozestavení 4-2-3-1 s důrazem na poctivou defenzivu. V poslední fázi kvalifikace inkasoval Egypt v šesti zápasech jen čtyřikrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Egypta

Na šampionátu Egypt narazí v úvodu na Uruguay, poté se střetne s domácím Ruskem a v závěrečném vystoupení ve skupině A se utká se Saúdskou Arábií. Faraoni dosud odehráli na dvou turnajích jen čtyři zápasy proti Maďarsku, Nizozemsku, Irsku a Anglii.

Na mistrovství světa v Rusku budou útočit na rozšíření bilance pouhých dvou bodů za nerozhodné výsledky. Zejména duel proti arabskému sokovi bude enormně sledovaný nejen vzhledem ke kulturní blízkosti obou soupeřů, ale také proto, že několik hráčů egyptské reprezentace nastupuje v saúdské lize.

Konečná nominace Egypta na MS:

Brankáři: Šaríf Akramí, Mohamed Šanáví (oba Al Ahlí Káhira), Ísam Haddarí (Al Távun).

Obránci: Ahmad Fasí, Saad Samír, Ajmán Ašraf (všichni Al Ahlí Káhira), Mohamed Abdal Šáfí (Al Fatá), Ahmad Hegází, Alí Gabr (oba West Bromwich/Angl.), Mahmúd Hamdí (Zamálík), Umar Gábir (Los Angeles FC/USA).

Záložníci: Ahmad Almuhammadí (Aston Villa/Angl.), Tárik Hamad (Zamálík), Abdalláh Saíd (Kuopio/Fin.), Mahmúd Fadlallá (Al Rád), Sam Mursí (Wigan/Angl.), Mohamed Elneny (Arsenal/Angl.), Mahmúd Abdal Munaím (Al Ittihád), Ramadán Subhí (Stoke/Angl.), Mohamed Hasan (Kasimpasa/Tur.), Amr Vardá (Atromitos/Řec.).

Útočníci: Marván Muhsín (Al Ahlí Káhira), Mohamed Salah (Liverpool/Angl.).

Zdroj
ČT sport, bbc.com, FIFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články