Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Španělsko: La roja se probrala a oživená sestava hvězd míří vysoko

Zklamání z posledního mistrovství světa i Evropy už nechali za sebou. Španělsko se pod vedením trenéra Julena Lopeteguiho opět stalo týmem, který dokáže překonávat ty nejobtížnější překážky, a zkušená sestava doplněná o několik supertalentů tak odjela do Ruska s jasným cílem, zaútočit na titul. Jediný den před startem šampionátu však španělská federace odvolala kouče Lopeteguiho, kterého nahradil dosavadní sportovní ředitel svazu Fernando Hierro, a je otázkou, jak tato dramatická výměna tým poznamená.

Slavící fotbalisté Španělska
zdroj: ČTK/ABACA/Acero/AlterPhotos

Historie: Byl to turnaj, na který fanoušci Španělska nikdy nezapomenou. Do té doby la roja na šampionátech sbírala zklamání za zklamáním. Vždyť nejlépe před mistrovstvím světa v Jižní Africe skončila v Brazílii 1950 čtvrtá. V roce 2010 ale Španělé ukázali, že jejich generace je skutečně a hlavně konečně zlatá. Hvězdný celek kolem Ikera Casillase, Sergia Ramose, Andrése Iniesty či Xaviho s bilancí šesti výher a jedné porážky projel až k premiérovému triumfu na MS.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Hvězdná generace, jež také ovládla v letech 2008 a 2012 mistrovství Evropy, kromě historické radosti ale prožila také obrovské zklamání. Na posledním šampionátu v Brazílii 2014 obhájce titulu narazil senzačně hned v základní skupině. Krizi navíc potvrdil i na následném Euru.

ŠPANĚLSKO na mistrovství světa:

Počet účastí na MS: 14x

Nejlepší výsledek: titul 2010 (JAR)

MS 2014 (Brazílie): základní skupina

Cesta na šampionát: Po dvou blamážích v řadě muselo ve Španělsku dojít k výrazné změně. Překvapivě se netýkala ani tak kádru, jelikož kostra týmu zůstala téměř totožná jako při předchozích zklamáních. Přesto tým, v němž nechybí Iniesta, Ramos, Gerard Piqué či Sergio Busquets, začal opět hrát, jak byli fanoušci zvyklí v zlatých dobách. Stačilo, aby Vicente del Bosqueho nahradila nová krev v podobě Julena Lopeteguiho.

Ten ke zkušeným přidal několik mladých talentů a Španělé při tažení za postupem do Ruska zářili. Ve skupině, kde se potkali s Itálií, klopýtli pouze jedinkrát. I když klopýtli... Na půdě squadry azzurry "pouze" remizovali. Jinak la roja soupeře přejela a ze skupiny G postoupila s bilancí devíti výher a jedné remízy.

Den před startem mistrovství světa však došlo k nečekané změně na lavičce týmu. Vedení španělského svazu přímo v Krasnodaru, kde se la roja připravovala na šampionát, odvolalo Lopeteguiho kvůli tomu, že se o pár desítek hodin dříve upsal Realu Madrid, jehož se má ujmout po turnaji.

Názor experta:

Jiří Jarošík: "Takový fotbal jako hrají oni, mám rád. Jsou mým černým koněm šampionátu. Teď se jim trochu mění generace a možná i styl hry. Myslím, že budou přímočařejší, budou se víc tlačit do branky. Očekávání od nich jsou velká, tomu bude úměrný i tlak na hráče, ale ti jsou na něj z velkých klubů zvyklí."

Největší hvězdy: Španělská sestava, to je hvězda vedle hvězdy a najít v této skvadře vůbec nějakou slabinu dá zabrat. Ať už se podíváme do branky, kde je tahoun Manchesteru United David de Gea, do obrany v čele s Ramosem, Piquém i dalšími hráči, kteří jsou základními kameny svých celků. V záloze nechybí Iniesta, jenž byl u všech úspěchů, Davis Silva či Isco, jenž zářil během kvalifikace. Jedničkou v útoku by měl být pak Diego Costa, ale Španělsko umí hrát i bez klasické devítky.

Nadějný hráč: V nominaci je i několik velkých talentů v čele s nejmladším členem výpravy Marcem Asensiem, jenž ve dvaadvaceti letech pálí pravidelně branky za Real, či Saúlem z Atlética. Oba už jsou ale velkými hvězdami. To Álvaro Odriozola mnoha fanouškům příliš neřekne.

Dvaadvacetiletý bek Realu Sociedad se ale za poslední rok a půl vypracoval natolik, že začal dostávat šanci v dresu národního celku, za který už stihl dát gól v nedávném přípravném duelu se Švýcarskem. Typický moderní bek je navíc při nejistém zdravotním stavu Dani Carvajala blízko základní sestavě.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Španělska

Absence: Ve Španělsku museli před turnajem řešit především otázku zmíněného Carvajala, který doléčuje zranění z finále Ligy mistrů. Jinak je španělská sestava kompletní a v plné síle. Z absencí lze vypíchnout pouze jména jako Héctor Bellerín, Marcos Alonso, Cesc Fabregas či Álvaro Morata, kteří byli připravení, jenže se v nabité sestavě nedostali mezi vyvolené. 

Program Španělska v základní skupině B:

15. června: Portugalsko – Španělsko (20:00, Soči)

20. června: Írán – Španělsko (20:00, Kazaň)

25. června: Španělsko - Maroko (20:00, Kaliningrad)

Ambice: Po dvou velkých turnajích, které namlsané Španělsko vrátily zpátky na zem, se la roja opět rozjela. Výběr hvězd, který se dozajista bude znovu prezentovat atraktivním fotbalem plným přihrávek, tak nemůže mít jiné ambice, než útočit na nejvyšší příčky. Jen si musí dát pozor na slabou chvilku.

Konečná nominace Španělska:

Brankáři: David de Gea (Manchester United/Angl.), Pepe Reina (Neapol/It.), Kepa (Bilbao).

Obránci: Jordi Alba, Piqué (oba FC Barcelona), Monreal (Arsenal/Angl.), Álvaro Odriozola (San Sebastian), Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Nacho, Dani Carvajal, Sergio Ramos.

Záložníci: Isco, Marco Asensio, Lucas Vázquez (všichni Real Madrid), Sergio Busquets, Andrés Iniesta (oba FC Barcelona), Thiago Alcántara (Bayern Mnichov/Něm.), David Silva (Manchester City/Angl.), Saúl Ňíguez, Koke.

Útočníci: Diego Costa (všichni Atlético Madrid), Aspas (Vigo), Rodrigo (Valencie).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy