Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

V cestě Sparty do EL stojí Dinamo Záhřeb. Slavii čeká Luhansk, Plzeň boj v Kazachstánu

Další dějství boje o Evropu je tady. Sparta rozehraje na hřišti Dinama Záhřeb 4. předkolo Evropské ligy. Týmy si budou chtít spravit chuť po neúspěšné kvalifikaci Ligy mistrů, oba mají jistou účast minimálně ve skupině Evropské konferenční ligy. Favorizovanou Slavii čeká doma ve stejném předkole zápas proti Zorje Luhansk. Až do dalekého kazachstánu musela cestovat Plzeň, kterou možná potrápí Tobol Kostanaj v play-off Evropské konferenční ligy.

Obhájce českého titulu vypadl v dramatické domácí odvetě 3. předkola LM s FC Kodaň po penaltovém rozstřelu. Pražané od sezony 2012/13 nevyhráli venku v předkolech pohárů 16 utkání po sobě.

Na Dinamo narazila Sparta v evropských soutěžích už v ročníku 2008/09 v úvodním kole Poháru UEFA (dnešní EL, pozn. red.) a do skupiny díky tehdejšímu pravidlu o gólech na hřištích soupeře postoupil chorvatský tým po remízách 0:0 doma a 3:3 v Praze. V červenci se oba týmy utkaly v letní přípravě a zápas skončil 1:1.

Dinamo odstartovalo soutěžní ročník ziskem domácího Superpoháru a postupem přes Astanu do 3. předkola LM. V něm ale nestačilo na AEK Atény, jemuž doma podlehlo 1:2 a venku s ním remizovalo 2:2, přestože ještě na začátku nastavení vedlo o dvě branky.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast o šancích českých týmů v Evropě:

Odveta v Řecku se hrála netradičně minulou sobotu kvůli tomu, že UEFA změnila pořadí zápasů. Aténští měli původně hostit 8. srpna úvodní duel, který byl ale po ubodání domácího fanouška před utkáním odložen.

Vedení chorvatského celku v pondělí odvolalo Biščana, jenž proti Spartě nastoupil v roce 2008 v Poháru UEFA. U týmu působil teprve od dubna. Místo něj přišel Jakirovič. "Je to vrchol mé dosavadní práce. Protože jsem ambiciózní, chci týmu něco předat. Dělal jsem to tak v každém mužstvu, v němž jsem pracoval. Prvořadou prioritou je zápas se Spartou. Musíme udělat všechno pro to, abychom se do Evropské ligy dostali," citoval klubový web šestačtyřicetiletého bosenského kouče.

Dinamu proti Spartě už nepomůže stoper Josip Šutalo, jenž přestoupil do Ajaxu Amsterodam. Na odchodu je i kapitán a brankář Dominik Livakovič, podle chorvatských médií zamíří do Fenerbahce Istanbul.

Předpokládané sestavy:

Dinamo: Nevistič – Ljubičič, Perič, Ristovski, Moharramí – Ivanušec, Mišič, Mychajličenko, Bulat, Špikič – Petkovič.

Sparta: Vindahl – Vitík, A. Sörensen, Krejčí – Mejdr, Kairinen, Sadílek, Zelený – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Slavia ve 3. předkole po domácím vítězství 3:0 a venkovní remíze 1:1 s přehledem vyřadila Dnipro a v pohárech si zajistila sedmou účast ve skupině po sobě. Pokud by Pražané nyní s Luhanskem vypadli, přešli by do hlavní fáze Evropské konferenční ligy. Zorja ve 4. předkole vstupuje do letošní kvalifikace.

Červenobílí jsou ještě většími favority než proti Dnipru, které v minulém ročníku ukrajinské ligy skončilo na druhém místě o příčku před Luhanskem. 

Od příchodu trenéra Jindřicha Trpičovského Slavia v pohárech ani jednou nechyběla ve skupině. "Jistota Evropy je velká úleva. Myslím si, že nám to pomůže i do toho dalšího dvojzápasu se Zorjou. Samozřejmě chceme do Evropské ligy, máme za sebou první krok a teď nás čeká druhý," podotkl Trpišovský.

Mick van Buren
zdroj: ČTK

Jeho svěřenci chtějí potvrdit dobrou formu z úvodu sezony. Pražané v sedmi soutěžních zápasech tohoto ročníku neprohráli a po pěti kolech bez ztráty bodu vedou českou ligu. Doma jsou prakticky neporazitelní, v Edenu už 20 soutěžních duelů nenašli přemožitele.

Zorje se naopak na začátku sezony příliš nedaří. V generálce remizovala s Oleksandrijou bez branek a vyhrála jediný ze čtyř soutěžních zápasů nového ročníku. Do Prahy přicestovala v roli velkého outsidera, který může jen překvapit. Ukrajinské celky vyhrály jediný z posledních osmi pohárových duelů s českými soupeři.

"Viděl jsem oba zápasy Slavie s Dniprem. V prvním utkání dala rychlý gól, což jí dodalo sebevědomí. Pražané hrají agresivně, dostupují protihráče, vysoko napadají. Stopeři se nebojí hrát jeden na jednoho. Musíme být velmi disciplinovaní, hrát kompaktně, zvládat souboje a využít naše momenty," uvedl srbský trenér Luhansku Nenad Lalatovič.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Studio 6: Kultivace českého fotbalu

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář – Masopust, Ousou, Holeš, Provod – Ševčík, Oscar – Schranz, Zafeiris, Jurečka – van Buren.

Luhansk: Turbajevskij – Kyrjuchancev, Jordan, Snurnicyn, Vantuch – Dryšljuk, Batagov, Myšňov – Anťuch, Vološyn – Guerrero.

"Chceme splnit cíl, který jsme si dali, a to je postup do základní skupiny Konferenční ligy. Uděláme všechno pro to, abychom dovezli co nejlepší výsledek. To by pro nás samozřejmě byla výhra," řekl Jan Trousil, asistent plzeňského trenéra Miroslava Koubka.

Západočeši v této sezoně poprvé začnou pohárový dvojzápas venku. Ve 2. předkole po úvodní bezbrankové remíze s kosovskou Dritou v Prištině vydřeli vítězství 2:1, v další fázi kvalifikace už hladce porazili dalšího outsidera Gziru doma 4:0 a na Maltě 2:0.

Tobol ve 2. předkole Konferenční ligy překvapivě vyřadil Basilej po vítězství 3:1 ve Švýcarsku a domácí porážce 1:2. V minulé fázi kvalifikace tým z Kostanaje nejprve v Kazachstánu zdolal Derry City 1:0, poté stejným rozdílem prohrál v Irsku, kde nakonec ovládl penaltový rozstřel 6:5.

Tomáš Chorý
zdroj: ČTK

Podle Trousila je největší síla Tobolu v ofenzivě. "Je to nebezpečný tým a my se musíme vypořádat s jejich rychlými křídly a být co nejúspěšnější ve finální fázi. Věřím, že se nám to povede, máme dost materiálů z jejich zápasů a doufám, že jsme je dobře přečetli," řekl Trousil.

Plzeňští mají dobrou formu. V nedělní ligové generálce doma porazili Olomouc 2:1 a zvítězili v šestém soutěžním duelu po sobě. Naopak kostanajské mužstvo v základní době vyhrálo jediný z posledních šesti zápasů. "Myslím, že když potvrdíme momentální kvalitu a rozpoložení, tak se vůbec nemusíme ničeho bát," podotkl Chorý.

Předpokládané sestavy:

Tobol: Konovalov – Kairov, Rogač, Mladjovič, Asrankulov – Ilič, Žarynbetov, Mužikov – Ivanovič, Deblé, Vukadinovič.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Jirka, Bucha, Kalvach, Traoré, Cadu – Šulc – Durosinmi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články