Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České kluby zatím ztrácejí na patnáctku v žebříčku národních koeficientů UEFA

Boj o patnáctku v žebříčku národních koeficientů UEFA zatím české fotbalové kluby prohrávají. Před závěrečným 4. předkolem evropských pohárů jsou na žebříčku osmnáctí a na patnáctou příčku, která jako poslední znamená pět zástupců v soutěžích, ztrácejí 1,250 bodu. K udržení reálné naděje na elitní patnáctku potřebuje Česko tři týmy ve skupinách, tedy i postup Plzně do hlavní fáze Evropské konferenční ligy. Nyní se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26.

Gzira – Plzeň
zdroj: fcviktoria.cz autor: fcviktoria.cz

Česko vstupovalo do pohárové sezony podruhé za sebou jen se čtyřmi zástupci. Bohemians Praha 1905 po vyřazení ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli hned na startu a po dvou porážkách s Bodö/Glimt nezískali ani bod. Ve hře tak zůstává už jen trojice českých klubů.

Obhájce ligového titulu Sparta i další z pražských klubů Slavia už mají jistotu účasti minimálně ve skupině Konferenční ligy a v nadcházejícím 4. předkole si zahrají o start v hlavní fázi kvalitnější Evropské ligy. Plzeň v závěrečném play-off o Konferenční ligu nastoupí proti Tobolu Kostanaj. Pokud by Západočeši s outsiderem vypadli, tuzemský fotbal by nejspíš ztratil reálnou naději na elitní patnáctku.

I se třemi kluby ve skupinách by Česko čekal náročný úkol a velký boj. Tuzemské týmy se potřebují dostat minimálně před tři země a zároveň by je nesměl nikdo za nimi přeskočit. Devatenácté Řecko, které ztrácí necelé dva body, má přitom velkou šanci hned na čtyři celky ve skupinách.

O příčku nad Českem je Dánsko, které má rovněž ve hře tři zástupce. Dva z nich se ale představí ve 4. předkole Konferenční ligy a pro tuzemský fotbal by bylo dobré, aby minimálně jeden z nich vypadl. Šestnáctému Izraeli zbyly v osudí už jen dva celky, patnácté Ukrajině pak čtyři, dva z toho však v Konferenční lize, kde by při vyřazení pro tuto pohárovou sezonu skončily a do skupiny neprošly.

Na čtrnácté Norsko už české kluby ztrácejí téměř dva body. Seveřanům před 4. předkolem rovněž zbyli ve hře tři zástupci, z toho dva v Konferenční lize. Česko by potřebovalo vypadnutí aspoň jednoho z nich, těžšího soupeře má Bergen, který se utká s Alkmaarem. Klíčové 4. předkolo pohárů začne úvodními zápasy příští týden.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26, pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Zisk do žebříčku se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě nyní čtyřmi.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články