Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začínal v Senegalu na ulici, v Evianu přehlédli jeho talent. Teď Sima stojí 25 milionů eur

Rozhovory nedává. Slavia si svůj objev hlídá jako oko v hlavě. Abdallah Sima také umí jen základy angličtiny a francouzsky se s ním kvůli drobné vadě řeči také příliš nedomluvíte, ale v Evropě už patří mezi žádané fotbalové "zboží". Jenže Slavia nechce svůj stále teprve devatenáctiletý poklad pustit za méně než pětadvacet milionů eur.

Velký talent ale zůstává skromný. "Nedovolím si o sobě říct, že jsem komplexní fotbalista, ale rád nabíhám na pasy, z nichž jsem dal hodně gólů, ty jsem dával vždycky a jsem rád, že mi to zůstalo," řekl v pořadu Fotbal Extra na ČT sport hráč, který v sedmnácti ligových zápasech dal už jedenáct gólů a další čtyři přidal v Evropské lize.

Pochází z deseti dětí. "Začínal jsem jako malý kluk na ulici a měl jsem hodně vzorů. Jedním z mých idolů byl Sadio Mané, kterého obdivují všechny děti v Senegalu," vzpomínal na své začátky.

Pak se dostal do akademie, která spolupracovala s francouzským klubem v Evianu. "Tak to celé vzniklo," vzpomíná, jak se dostal do Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sima: To, že se mi daří, je úspěch všech kolem

V Evianu mají nadaných fotbalistů z Afriky hodně, a teď si nejspíš drbou hlavu, že přehlédli velký talent tehdy osmnáctiletého hráče a on se přes agenta dostal do Táborska. "Seběhlo se to strašně rychle. Do té doby by mě nikdy nenapadlo jít do České republiky, ale řešil jsem to s rodinou i agentem a ti mě přesvědčili, abych do Česka šel," vzpomínal sympatický chlapík.

V druholigovém Táborsku ale kvůli pandemii koronaviru neodehrál za tři čtvrtě roku žádné soutěžní utkání. V tréninku si však přidával a všechny překvapil, když zjistili, že místo předepsaných 170 kilometrů naběhal za tři týdny o sto kilometrů víc.

Pak přišel zlomový moment jeho krátké kariéry. "S Táborskem jsme hráli přípravný zápas s rezervou Slavie. Zaujal jsem je a oslovili mě. Šel jsem na testy do Slavie, zkoušeli mě deset dní a vyšlo to. Nabídli mi smlouvu a já ji podepsal," vybavoval si Sima, jak se z neznámého kluka ze Senegalu stal vyhledávaný fotbalista.

V béčku Slavie odehrál jen šest zápasů a nastřílel v nich čtyři góly. To zaujalo trenéra prvního týmu Jindřicha Trpišovského, který měl v listopadu nedostatek hráčů kvůli covidu-19.

Trenéři v béčku mi hodně pomohli, nebylo pro mě jednoduché přijít do nového týmu. "Ale když jsem pak dostal šanci hrát první ligu, byl jsem strašně šťastný," vzpomíná na dobu nedávno minulou.

Ve své strmé jízdě vzhůru pokračuje. "Není to jen moje zásluha, podílel se na tom celý tým včetně trenérů. Kouč se mnou hodně mluvil o tom, jak si představuje, že mám hrát, a radil mi. Musel jsem se adaptovat na jeho styl hry," komentoval své začátky v pražském celku sympatický Senegalec, kterému prý pomáhala celá kabina. "To, že se mi daří, je úspěch všech kolem," dodal na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články