Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

O padesáti milionech eur pochybuju. Jestli někdo dával deset, Simu bych prodal, řekl Nehoda

Devět zápasů, devět gólů. To je vizitka senegalské komety Slavie Abdallaha Simy, který uhranul českou ligu. Do pražského celku v návaznosti na to už údajně dorazila první nabídka, kterou ale vedení odmítlo. Bývalý reprezentant a agent Zdeněk Nehoda by však částku 10 milionů eur přijal, protože by viděl v obchodu potenciální velké zisky v budoucnosti.

Abdallah Sima
zdroj: ČTK/AP

"Sima přišel za nižší jednotky milionů," naznačil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík v České televizi o před několika týdny naprosto neznámém fotbalistovi, jenž však v sešívaném dresu podává fantastické výkony a během chvíle se z něj stala opora.

Údajně o něj už je nyní zájem v renomovaných evropských ligách. Zdeněk Nehoda, bývalý fotbalový reprezentant, jenž později jako agent stál například za slavnou kariérou Pavla Nedvěda, však radí s velkým očekáváním a hodnocením radši ještě nějaký čas počkat.

"Já bych ho radši hodnotil až tak za půl, tři čtvrtě roku. Z pěti deseti zápasů těžko poznáte, jestli to je hráč pro Premier League nebo českou ligu... Góly dává, ale uvidíme, až ho budou soupeři víc znát," říká zkušený odborník, ale dodává, že talent je to obrovský.

Jak je ale možné, že ve francouzské fotbalové akademii neodhalili, jak velký talent v sympatickém senegalském hráči dříme? Nehoda to vidí tak, že se to při velkém počtu talentů může zkrátka stát.

"Když ho z Evianu pustili s lehkým srdcem, tak je asi nepřesvědčoval," říká muž, jenž si na sklonku kariéry odkopal své i ve francouzském Grenoblu a ví, že talentovaných kluků mají v podobných akademiích hodně, ale vybrat ty pravé je někdy oříšek.

A jak reaguje fotbalový trh na to, když někdo zničehonic vyletí nahoru? I bývalý slávista Tomáš Souček, jenž nyní dělá dobré jméno českému fotbalu ve West Hamu, řekl, že o Simovi se už mluví i v Anglii.

"Objevil se i v Evropské lize, kterou skauti sledují. Ale agenti a skauti, kteří dělají pro francouzské kluby, o něm museli něco vědět i když byl dva roky v Evianu. A to, že trenér Táborska má kontakty a vytáhl si ho sem, je jen dobře. Ale často je to taky o náhodě a o štěstí," vysvětluje.

Na informaci, kterou poskytl Tvrdík České televizi, že už měl na Simu nabídku deset milionů eur (cca 260 milionů korun), reagoval Nehoda zdrženlivě. "A viděl jste to na papíře? Pan Tvrdík toho někdy nepovídá, a když ho za tuhle cenu neprodají, tak nevím," uvažuje nahlas bývalý kanonýr, jenž hrozil soupeřům hlavně v dresu Dukly.

Abdallah Sima
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Jako znalec fotbalového trhu zatím nepovažuje tuhle cenu za reálnou. A natož tu, kterou šéf pražského týmu vyhlásil jako pro Slavii akceptovatelnou: 50 milionů eur. "Jestli bude jeho cena za rok patnáct dvacet milionů, tak je to možné, ale padesát milionů...?" pochybuje.

A jak vidí Nehoda situaci kolem mladého senegalského zázraku? "Počítám, že když přišel z Táborska, tak mohl mít plat tak 50–60 tisíc. Teď mu dají lepší smlouvu a budou čekat na nabídky," popsal, jak to ve fotbalovém světě chodí.

"Kdybych ho prodával já a nabídka na deset milionů eur by tu opravdu byla, tak bych mu doporučil odejít a nechal bych si ve smlouvě procenta i z dalšího přestupu, protože ten hráč, když půjde třeba do Anglie nebo Itálie, tak těch třicet čtyřicet milionů možných být může," vysvětluje člen Klubu ligových kanonýrů, evropský šampion z roku 1976 a bronzový o čtyři roky později.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články