Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Fotbal v zimě. Radši v bahně než na umělce, shodují se trenéři

Zima, sníh a fotbal. To dohromady moc nefunguje, ale teď musí. Liga pokračuje prakticky bez pauzy a terény často připomínají spíš bahenní lázně než cokoli jiného. Místo hry je pak k vidění spíše boj. Přitom týmy mají k dispozici i umělé povrchy, na těch se ale u nás liga hrát nesmí. Je to chyba? Nejspíš ne, tvrdí oslovení trenéři.

Jarolím: Na umělce je to jiný fotbal

Mladoboleslavský trenér Karel Jarolím zimnímu fotbalu rozhodně nefandí. "U nás v Boleslavi to ještě bylo dobré, ale třeba zápas v Jablonci už byl hodně náročný. Terén tam neumožňoval kombinaci," říká bývalý reprezentační záložník.

Přesto nechce, aby se v takových případech mohlo hrát na umělé trávě. "Pro mě je to jiný fotbal a je na něm víc zranění, takže za mě: umělka ne," říká jasně.

Jílek: Fotbal patří na přírodní trávník

Ani Václav Jílek zimní variantu fotbalu nemusí. "Hra trpí sama o sobě," říká o rozbahněných trávnících pod sněhovou pokrývkou. "Ale to by musela přijít kompletní změna systému," hledá řešení.

A téma umělá tráva bývalému kouči Sparty i Olomouce taky nepřipadá jako nejlepší cesta z blátivého fotbalu. "To nastavení je takové, že se k umělce přistupuje jen jako k alternativě, a ne k primárnímu terénu."

Úroveň trávníků řešil i Fotbal fokus podcast:

A co zranění a umělý povrch? Na to nemá zástupce mladší trenérské generace jasný názor. "V minulosti byly různé studie, a výrazný rozdíl v počtu zranění na přírodním trávníku a umělém povrchu v nich prokázán nebyl," dodává s tím, že třeba v Nizozemsku hraje na umělé trávě šest sedm týmů a na Slovensku také několik.

Ale větší zdravotní rizika přesto nevylučuje. "Tělo se na tom povrchu chová jinak, zastaví rychleji, ale páky a tlaky na nohy jsou větší. V těchhle zimních termínech je to složité. Asi by se to dalo akceptovat, ale já se vždycky přikláněl k tomu, že fotbal patří na přírodní trávník," dodává.

Ale přesto by na téhle "umělé" variantě viděl i určité klady. "Na umělce je míč rychlejší, musíte s ním pracovat ve větší rychlosti, což zvyšuje nároky na hráče," tvrdí trenér, který je bez angažmá už rok a příliš nabídek se prý zatím neobjevilo. "Doba je složitá," říká.

Lička: Jen jako nutné zlo

Bývalý reprezentant i trenér Verner Lička uznává, že termíny tlačí ligu na špatné terény. "Fotbal trpí hlavně v zápasech, které přijdou až po tom, který trávník zničil. Ale liga musí být podle UEFA dohrána do 15. května, tak se dá těžko dělat něco jiného," vysvětluje šéf tuzemských trenérů.

A téma umělá tráva u nás nevidí tak žhavé, protože opravdová zima tu nebývá často. "Třeba v Norsku má snad každý klub i halu s hřištěm s umělou trávou. Protože chtějí hrát ligu i v zimě, ale u nás je takováhle zima výjimečná událost," vzpomíná na pár dnů dozadu, kdy v Česku ležel sníh i v nížinách.

"Kdyby se tu některé zápasy hrály na umělé trávě, ztratila by soutěž férovost. Muselo by to být v soutěžním řádu, ale nemyslím si, že by to bylo dobré. Bral bych to stejně jako nutné zlo. Pro fotbal by to nebylo dobré," říká přesvědčeně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články