Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

V královské etapě Czech Tour zvítězil Pogačarův týmový kolega Hirschi

Královskou etapu Czech Tour, která v závěru přinesla dvojnásobné stoupání na Pustevny, ovládl švýcarský jezdec Marc Hirschi z týmu UAE Emirates před dalším kolegou Tadeje Pogačara Diegem Ulissim. Nejlepším Čechem byl na 19. místě Martin Voltr. Přímý přenos třetí etapy sledujte od 14:15 na ČT2 a ČT sport Plus.

Cyklisty v nejnáročnější etapě čtyřdenního závodu čekaly po startu ve Zlíně čtyři horské prémie a více než 3300 nastoupaných metrů. Divoký začátek, ve kterém se do úniku snažil dostat i Julian Alaphilippe, nepřinesl odjezd více jezdců. Únik vznikl až po 80 odjetých kilometrech a mezi čtyřmi cyklisty se představil i Michal Schuran, který v závodě i osamoceně vedl.

Z pelotonu však následně vyjel a stálým tempem předčil prvního Schurana anglický reprezentant Paul Double z týmu Polti Kometa, který zvítězil při prvním stoupání na Pustevny. I přes další pokus o únik byli všichni jezdci dojeti 25 kilometrů před cílem.

Závěrečné stoupání nabídlo několik útoků. Když se dva kilometry před cílem od pelotonu oddělil Američan Kevin Vermaerke, vypadalo to, že je o vítězi jasno. Jako poslední však nastoupil švýcarský jezdec Marc Hirschi.

Vítěz jedné etapy na Tour de France a bronzový medailista z mistrovství světa 2020 se drtivým nástupem odpoutal od soupeřů, brzy dojel Vermaerkeho a pokračoval v rychlém tempu až do cíle. Postaral se o 60. letošní výhru týmu UAE Emirates, jehož největší hvězdou je nedávný vítěz Tour Tadej Pogačar. Před Vermaerkeho se ještě v závěru dostal Diego Ulissi a Sergio Higuita.

"Zvládnout dvakrát tohle stoupání nebylo jednoduché, ale na konci jsem měl skvělé nohy a dokázal jsem na posledním kilometru rozhodnout," uvedl Hirschi, jenž se řídil týmovou strategií. "Chtěli jsme ve stoupání čekat až do konce s tím, že pokud budeme mít dobré nohy, tak máme vyrazit. A dobré nohy jsme měli, takže jsme zaútočili," dodal s úsměvem.

"Rozhodně to byla nejtěžší etapa, ale nebyl to nejtěžší kopec do cíle. Jeli jsme nejrychlejší čas vůbec z těch všech odhadovaných. Pořádně se ani nevytvořil únik za těch 170 kilometrů a když jsem viděl, jak dojížděli někteří kluci totálně zpocení, tak si opravdu mákli hodně," hodnotil po konci etapy ředitel závodu Leopold König.

Nejlepším Čechem byl na 19. místě Martin Voltr z týmu Pierre Baguette, který skončil 57 sekund za vítězem. Michal Schuran oblékl po etapě dres nejlepšího vrchaře. Hirschi vede celkově o 15 sekund před Ulissim a Higuitou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články