Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Potvrdí Norové v extrémním větru nadvládu? Davidová a Krčmář chtějí štafety vytáhnout vzhůru

Program v Oberhofu jde pomalu do finále. Na letošním biatlonovém mistrovství světa už se pojedou jen čtyři závody. Sobota patří oběma štafetám, kde nechybí jedničky Markéta Davidová a Michal Krčmář, ale i nové kvartetové tváře: Tereta Vinklárková a Jonáš Mareček. Favority obou klání jsou Norové. Přímé přenosy sledujte od 11:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Příležitost ve štafetách dostanou Vinklárková a Mareček

Už to vypadalo, že se počasí umoudří, ale Oberhof řekl ne, a tak bude závěr světového šampiontu takový, jak by asi každý čekal.

A hlavní roli budou hrát déšť, mlha a vítr.

Program ohrožuje extrémně silný nárazový vítr o rychlosti až 85 km/h. Mezinárodní biatlonová unie (IBU) a organizační výbor se nicméně v sobotu ráno rozhodly pokračovat v soutěžích podle plánu.

Hezky už nebylo ani v pátek, kdy se rozhodovalo o nominacích do obou štafet. Zatímco u mužů bylo víceméně jasno, složení kvarteta žen zůstávalo stále otevřené.

"Rozhodnutí Egila Gjellanda je myslím správné. Lépe si s větrem poradila Tereza Vinklárková," řekl expert ČT sport Vlastimil Vávra.

Jistotu nominace měla trojka Markéta Davidová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová. Při výpadku Jessicy Jislové, která do Oberhofu kvůli zranění ani neodcestovala, tak poslední místo zůstávalo volné pro Elišku Václavíkovou a nebo právě Vinklárkovou.

"Nebylo to jednoduché rozhodování, holky jsou na tom výkonnostně a střelecky podobně, ale schopnost vypořádat se s větrem byla rozhodující," dodává Vávra.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih závodu smíšených dvojic MS v Oberhofu

Trenér biatlonistek Egil Gjelland řekl, že připravené byly samozřejmě obě.

"Hodně jsme se o tom bavili, nakonec jsme rozhodli, že pojede Vinklárková. Porovnávali jsme jejich běžecké časy z IBU Cupu a individuály, který tady jely. Obě si vedly na střelnici dobře, ale vybrat jsme museli jednu," vysvětlil.

Vinklárková ve vytrvalostním závodu MS zapsala dvě chyby a 34. místo, Václavíková byla jen o tři pozice horší. Právě Vinklárková pojede druhý úsek. Štafetu odstartuje Voborníková, třetí úsek patří tradičně Davidové a finišovat má opět Charvátová.

Davidová neprožívá úplně spokojený šampionát. "Asi tu nejsem v ideální běžecké formě a myslím, že mě to trochu psychicky sráží i ve střelbě. Zkrátka to na žádný extra super výsledek nebude. Před každou střelbou se snažím co nejlépe soustředit, ale teď mám v hlavě trochu bordel," řekla po 10. místu ve vytrvalostním závodu, navíc ji trápily nateklé hlasivky.

Kvarteto Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová bylo naposledy v Anterselvě při generálce desáté, tedy nejhůře v sezoně, s více než čtyřminutovým odstupem na vítězné Francouzky. Ty jenom dvakrát dobíjely a druhým Švédkám nadělily více než tři čtvrtě minuty. Třetí Němky ztratily na čelo přes minutu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih vytrvalostního závodu biatlonistek MS v Oberhofu

Reprezentantky byly v této sezoně nejlépe páté v Ruhpoldingu. Na úvod Světového poháru v Kontiolahti dojely šesté, v Hochfilzenu sedmé.

Cenný kov ze štafet naposledy získalo zlaté kvarteto Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková a Eva Háková v Borovci v roce 1993.

Titul světových šampionek obhajují Norky, které zaútočí na čtvrtý titul po sobě. Plány jim budou chtít překazit silné Švédky, kde nebude chybět ani Elvira Öbergová, která kvůli nemoci jela v Oberhofu pouze sprint.

"Jessica Jislová je pro mě stabilní členka štafety a tým to asi bude v tomhle směru pociťovat. Nejsem schopna stanovit místo, na které je odhaduju, ale držím jim palce. U kluků bych hrozně přála, aby byli v první šestce," řekla České televizi bývalá biatlonová hvězda Gabriela Soukalová.

U mužů byla situace jasnější v tom, že Adam Václavík momentálně opravdu nemá střeleckou fazónu. Ale přece jen: jistotu nominace měli Michal Krčmář, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký. Nakonec kouč Michael Málek a spol. ukázal na Jonáše Marečka.

"Tam to bylo jednoznačné hlavně z výsledků na mistrovství světa. Adam je velmi rychlý na lyžích, ale ne tak přesný na střelnici. Střelbu teď nemá stabilní a mohlo by se stát, že pojede i trestné kolo. Jonáš může ztratit na trati, ale střílí výrazně rychleji i přesněji," objasnil Vávra.

"Michal jel předchozí první úsek úplně krásně. Mikys je taky ve formě, běhá a střílí krásně. U Kuby to samý. Adam může klidně jet, má ten běh, ale střelba je nekonstantní. Jony je na trati trochu pomalejší, ale na střelnici přesnější, takže kvůli tomu hlavně," vylíčil střelecký trenér Matthew Emmons, co rozhodlo ve prospěch Marečka.

Emmons rovnou vyjmenoval úseky, na nichž čeští reprezentanti pojedou. Tedy pro pořádek: Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček. Naposledy skončili Češi ve složení Krčmář, Mikyska, Václavík, Štvrtecký šestí v Anterselvě.

Před dvěma lety skončili muži na MS v Pokljuce třináctí, v této sezoně ale byli třikrát v první desítce. V Kontiolahti dojeli pátí, v Hochfilzenu osmí. Nejhorším výsledkem v této sezoně je 15. místo z Ruhpoldingu.

Krčmář byl s Voborníkovou ve čtvrtečním singl-mixu čtrnáctý. Nezvykle musel na tři trestná kola. "Kdyby mi někdo před závodem řekl, že bude takto Michal střílet, nevěřil bych mu. Nevím, co se tam stalo, ale ta střelba mu vůbec nešla," řekl Emmons.

Sport
zdroj: ČT4

"Nezvládl jsem to. Není to o smůle a štěstí, ale v tuhle chvíli to asi nedokážu líp zajet. Je potřeba se na to v létě zaměřit," mrzelo Krčmáře.

Naprostými favority štafety jsou úřadující mistři světa Norové, kteří byli v probíhajícím ročníku Světového poháru vždy nejhůře první. Ano, vyhráli vše. Johannes Thingnes Bö bude usilovat už o rekordní šesté zlato na jednom mistrovství.

Pátou zlatou medaili přidal s Marte Olsbuovou Roeiselandovou ve čtvrtečním závodu smíšených dvojic. "Nakonec to dopadlo dobře, ale bez Marte bychom neměli šanci. Byl to skvělý týmový výkon. Museli jsme útočit a spousta týmů nám to hodně ztížila. Klidně to celé mohlo skončit jinak," prohlásil Bö.

Program MS v Oberhofu zakončí nedělní hromadné starty. Začátkem března se opět rozjedou kola Světového poháru, který bude tentokrát hostit další biatlonová bašta: Nové Město na Moravě.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články