Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Laegreid poslední ránu neustál a fantastický Bö sbírá zlato dál. Krčmář v TOP 10

Titul mistra světa z vytrvalostního závodu urval Nor Johannes Bö. Na šampionátu z Oberhofu tak má už čtvrtý nejcennější kov, a to ho ještě minimálně dva závody čekají. Nejvíc mu mohl zatopit krajan Sturla Holm Laegreid, ten ale poslední ranou minul, a zlato z Pokljuky tak neobhájil. Bö by ale pravděpodobně vyhrál i tak. Tentokrát se dařilo Čechům: Michal Krčmář byl osmý, Tomáš Mikyska si kariérní maximum zajistil čtrnáctou pozicí. Oba tak pojedou nedělní hromadný start a spolu s nimi i Jakub Štvrtecký.

"Určitě to není všechno v optimu, uvidíme, dělme pro to maximum," řekl Krčmář k lyžím. "Samuelsson ve sjezdu jsem mu nestíhal," dodal.

Střelecky se mu nicméně závod vydařil. "Pěkné umístění, ale těch desítek už pár mám a druhý, třetí den si to nikdo nepamatuje. Není to špatný, ale..." zasmál se Krčmář v rozhovoru České televizi.

Johannes Bö nasbíral od roku 2015 na světových šampionátech už šestnáct titulů. Vytrvalostní závod, v němž je olympijským vítězem z roku 2018, ale na této akci ovládl poprvé.

"Je to něco mimořádného. Nemohu uvěřit tomu, že se mi zde podařilo vyhrát další závod. Je to docela šílené. Užívám si tu každou chvíli," řekl Bö.

Přesně podle předpovědi se v Oberhofu rozpustila mlha a vrátily se dobré podmínky ze začátku minulého týdne. Dokonce je i předčily – bylo až dvanáct stupňů nad nulou.

Jasné počasí tak dávalo biatlonistům naději, že to na střelnici nebude taková mžouraná do dioptrů jako o víkendu.

Zatímco do sprintu šel jako první fenomén Johannes Bö, tentokrát vyjížděl do závodu na 20 kilometrů na trať s jedničkou český reprezentant Jakub Štvrtecký a z první, v rytmu odstřílené položky, si odvezl jednu trestnou minutu. To bylo totožné i po druhé střelbě.

Celkově za čtyři. "Škoda těch prvních dvou položek, byly to zbytečnosti. Na poslední položce jsem na tom byl se silami hodně špatně, prostál jsem tam dost času," řekl pětašedestý Štvrtecký.

Nebyl však spokojen s lyžemi. "Ze začátku se mi jelo dobře, ale musíme si promluvit, protože dneska úplně optimální nebyly," mrzelo devětatřicátého Štvrteckého v rozhovoru pro ČT sport.

Michal Krčmář se více než tři čtvrtě minuty zdržel na poslední ráně, ale nakonec ji dal, jenže chyba mu postupně i tak neušla. "Nevím, co se tam na první položce dělo," nechápal střelecký trenér Matthew Emmons.

"Nemohl jsem ji namáčknout, dlouho se mi to nestalo, třikrát jsem ji odkládal, ale velkou vědu bych v tom nehledal. Stalo se," dodal Krčmář.

Celkově nechal na střelnici jeden terč, což mu v konečném pořadí zaručovalo průběžné osmé místo, během se vešel do nejrychlejší desítky.

Skvěle si počínal i Tomáš Mikyska, který po dvou trestných minutách dojel čtrnáctý, a zaznamenal tak nejlepší výsledek kariéry.

Adam Václavík ztratil osm minut, opět příliš. "Asi bych musel mluvit sprostě. Je to furt stejná písnička."

Vadí mu, že při střelbě cítí stres. "Nebo strach, který mě nepustí do toho, co dělám standardně. Aktuálně to stojí s prominutím za hovno," uvedl muž, který byl až na začátku deváté desítky. Jonáš Mareček měl stejnou bilanci a zařadil se na 76. pozici

Sturla Holm Laegreid
zdroj: ČTK/AP

Johannes Bö si s úvodní ležkou poradil bez problému, na stojce ale udělal chybu a průběžně se zařadil za Quentina Fillona Mailleta. Za půl kola ho však pohodlně sjel, což se následně opakovalo. Bö se ovšem na třetí zastávce opět zmýlil, Francouz nedal úplně poslední terč.

Pokud tak měl někdo suverénnímu Norovi notně zatápět, byl to jeho týmový kolega Sturla Holm Laegreid, který si ze tří položek odvezl nulu. Střílel naprosto neochvějně jistě.

Bö jel na lyžích tradičně fantasticky, závod zvládl pod neuvěřitelných padesát minut, a jakmile vedoucí Laegreid netrefil úplně poslední terč, bylo jasné, že je rozhodnuto.

Na suveréna Světového poháru ztratil minutu a deset vteřin. Jen o sekundu horší byl taktéž s jednou chybou Švéd Sebastian Samuelsson.

Ve středu čeká vytrvalostní závod na MS ženy. Ve čtvrtek bude program pokračovat smíšenými dvojicemi. Po pátečním volnu vyvrcholí dění v Oberhofu víkendovými štafetami a hromadnými starty.

MS v biatlonu v Oberhofu: muži – vytrvalostní závod 20 km:

 1. J. T. Bö 49:57,5 (2 tr. minuty), 2. Laegreid (oba Nor.) -1:10,7 (1), 3. Samuelsson (Švéd.) -1:11,1 (1), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:31,9 (1), 5. Doll (Něm.) -2:09,6 (1), 6. Hartweg (Švýc.) -2:31,8 (1), ...8. Krčmář -2:49,2 (1), 14. Mikyska -4:14,5 (2), 65. Štvrtecký -8:29,7 (4), 76. Mareček -9:49,8 (4), 81. Václavík (všichni ČR) -10:01,6 (8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články