Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Švédky ovládly vytrvalostní závod. Davidová doplatila na chyby i "špatné nohy"

Markéta Davidová světový titul z vytrvalostního závodu neobhájila. Na patnáctikilometrové trati třikrát chybovala, skončila desátá a nezopakovala tak čistý výsledek z předloňské Pokljuky. Byl to švédský závod. Pro zlato si i s jednou trestnou minutou dojela Hanna Öbergová, za ní se zařadila týmová kolegyně Linn Perssonová.

"Střelnice zrádná nebyla, dalo se tam střílet. Na první ležce si bylo potřeba cvaknout, ale nezareagovala jsem na to. Přijde mi, že to jde ruku v ruce s tím, jak se cítím na lyžích," uvedla Davidová v rozhovoru pro Českou televizi.

Na jejím hlase byla znát změna. "Už tak dva dny nemluvím. Necítím na sobě, že bych byla nemocná, ale hlasivky asi trochu nateklý budou," uvedla "nakřáple".

Přišlo jí, že lyže moc nejely. "A když k tomu přidáte mé špatné nohy, je jasný, jak to může dopadnout," doplnila závodnice z Janova nad Nisou.

"Je těžké říct, že střílela špatně. Ale ano, tři chyby jsou moc. Je desátá – a být desátá, když nemáte svůj den, to není špatné," řekl trenér Egil Gjelland.

Na sluncem zalitou trať vyjížděla s číslem dva, a když mířila z první ležky, v uších jí možná zněla úterní slova asistenta trenéra Jiřího Holubce o tom, že když dá čtyři nuly, může mít medaili.

Ubránit se trestným minutám se ale české jedničce jedoucí ve zlatém dresu pro úřadující mistryni světa z Pokljuky nepodařilo. Zatímco třetí kalibrová rána spadla, čtvrtá nikoli.

Úvodní chybu si při mírném větru ale připsaly i další favoritky závodu. Třeba Italka Dorothea Wiererová (dohromady čtyři) a nejrychlejší Francouzka Julia Simonová (celkově tři), která vede dosavadní pořadí Světového poháru.

Davidová ale také sbírala jedničky dál, netrefený terč si odvezla i ze stojky a minele neušla ani na třetí položce. To už dalo hovořit o tom, že naděje na medaili je v podstatě pryč, a to i když vyčistila alespoň posledních pět fleků.

I když běžela opět skvěle, střelba nepodržela ani mistryni světa ze sprintu Denise Herrmannovou-Wickovou, celkově za sebou nechala čtyři trestné minuty.

Lisa Vittoziová
zdroj: ČTK/AP

Kdo naopak proplouval závodem jako nůž máslem, byly Italka Lisa Vittozziová i Švédka Linn Perssonová, které od sebe na čele po třetí sadě dělilo pouhých šest desetin sekundy.

Vittozziová však posledním výstřelem minula, zatímco soupeřka ze severu nikoli a rázem byla průběžně zlatá.

Ale jen do té chvíle, než ji odsunula olympijská vítězka a mistryně světa ze Švédska Hanna Öbergová, která i s jednou chybou prokázala extratřídu.

"Snažila jsem se střílet nijak speciálně, prostě normálně, podmínky těžké nebyly. Jsem šťastná, snažila jsem se předvést to nejlepší, na co jsem měla," uvedla stříbrná Perssonová po kariérním maximu.

"Je to pro mě hodně důležité vítězství, vzhledem k vývoji sezony (marodila, pozn. red.)," uvedla Öbergová a potvrdila tak, že je ve vytrvalostním závodě na velkých akcích silná.

Po zlaté olympijské medaili z Pchjongčchangu 2018 a světovém titulu z roku 2019 triumfovala potřetí v kariéře. "Asi mi ty dlouhé závody vyhovují," přiznala.

Linn Perssonová
zdroj: ČTK/AP

Druhou nejlepší Češkou byla čtyřiatřicátá Tereza Vinklárková s dvěma chybami, stejně střílela i o tři místa horší Eliška Václavíková.

"Dneska se mi to tak nějak vydařilo, jsem moc spokojená. Trať jsem čekala asi i horší, že se bude víc prohlubovat. Od kluků jsme dostali echo, že to ani včera nebylo tak hrozný. Po zdravotním trápení tuhle sezonu je to pro mě krásná útěcha, aspoň jsem posbírala nějaké body," usmívala se Vinklárková.

Ve stíhačce sedmá Tereza Voborníková tentokrát udělala pět chyb. "Mrzí mě to, nevím, co se stalo na ležce. Foukal mi vítr, reagovala jsem, ale bohužel. Po třech chybách bylo po závodě. Aspoň vyšla ta poslední střelba," hodnotila pro ČT sport až 45. pozici.

Řekla, že z její strany se vůbec nejednalo o ideální závod. A trať samotná? "Bořilo se to, ale s tím jsme musely počítat. Moc dobře se mi nejelo, navíc s tím, když člověk ví, že v půlce už má po závodu."

Pět trestných minut měla i devětatřicátá Lucie Charvátová. "Bylo to průměrné, i když běžecky trochu slušné. Zákeřné je to vedle střelnice i na trati, člověk přijede unavený, pak trochu foukne..." 

Program v Oberhofu pokračuje už ve čtvrtek, kdy se rozjede závod smíšených dvojic. V dosavadním jediném mixu SP skončili Češi začátkem ledna až patnáctí.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu, ženy – vytrvalostní závod (15 km):

1. H. Öbergová 43:36,1 (1 trest. minuta), 2. Perssonová (obě Švéd.) -10,3 (0), 3. Vittozziová -28,0 (1), 4. Comolaová (obě It.) -48,5 (0), 5. Simonová (Fr.) -1:21,7 (3), 6. Tomingasová (Est.) -2:23,3 (2), ...10. Davidová -3:01,3 (3), 34. Vinklárková -5:11,7 (2), 37. Václavíková -5:39,2 (2), 39. Charvátová -5:42,5 (5), 45. Voborníková (všechny ČR) -6:24,3 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články