Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Že už český biatlon není, co býval? Ať si lidé otevřou oči. Soukalová pro ČT o medailích i kariéře

Přestože kariéru ukončila už před téměř čtyřmi lety, dodnes zůstává jednou z hlavních tváří českého biatlonu. Gabriela Soukalová sleduje výkony českých reprezentantů dál, teď hlavně během probíhajícího mistrovství světa. Výsledky hodnotí kladně a upozorňuje, že při generační obměně není neustálý přísun medailí samozřejmostí. Ostatně jako v jiných sportech. Přímé přenosy z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

"Výsledky jsou za mě hezký. Spousta fanoušků by samozřejmě chtěla vidět neustále cinkat medaile, ale na druhou stranu si říkám, že generační výměna před lety proběhla, vše je na dobré cestě, máme skvělé mladé talenty, kteří teprve sbírají zkušenosti, seznamují se se situací, s velkými závody," říká Soukalová v rozhovoru pro Českou televizi.

Je ráda, že zdravá konkurence bují zejména v mužské části českého týmu. Tomáš Mikyska, Jonáš Mareček, ale i Jakub Štvrtecký. Ti všichni jsou budoucností domácího biatlonu.

"Mají mojí důvěru. Mám tam své favority a moc mě těší to sledovat, je to neskutečný. Je jim dvacet, jednadvacet let a už mají takhle dobře našlápnuto," chválí Soukalová.

"Věřím, že půjdou v našich stopách. Občas slyším takové názory, že to není, co bývalo. Ale ať si lidé otevřou oči, ať se podívají, který český sport má v návaznosti na každou generaci konstantní výsledky. Takový sport není," přemýšlí Soukalová.

I když jedna výjimka by se v jejích očích našla. "Tenis možná tuhle statistiku narušuje, protože tam ty výsledky jsou dlouhodobě. Ale to je opravdu jeden z mála."

Na areál v Oberhofu podle svých slov vzpomíná s láskou. "Nejen, že se mi tam vždycky dařilo navzdory počasí. Naopak mi připadlo, že mi ty podmínky přinášely hodně štěstí," připomíná Soukalová tradiční mlhu, vítr či déšť.

V sezoně 2016/17 dokázala Soukalová v německém středisku ovládnout sprint a závod s hromadným startem v rámci Světového poháru.

O dva roky dříve byla také u triumfu české štafety. "Vyhrát ve štafetě pro mě bylo ještě daleko hezčí, než v individuálu. Ta sdílená radost je něco neskutečného." Stejně jako ona, i Veronika Vítková či Eva Puskarčíková už postupně ukončily kariéru.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Soukalová po první střelbě předvedla zmatky s hůlkou

"Taky jsem tam měla jednou kuriózní start, kdy jsem dobíhala už do rozjetého startovního pole. Pak jsem to manko zvládla dojet. To se mi nesmazatelně zarylo do paměti," vzpomíná vyhlášená zmatkářka, která dokázala získat velký křišťálový globus za celkové prvenství v elitním seriálu.

Na svém kontě má i dvě zlata z mistrovství světa a tři olympijské medaile.

"Oberhof je jedna z mekk biatlonu. Vyhrát před německým publikem je něco velkolepého. Publikum je velmi vděčné, ale závodník se musí na trati vypořádávat s velkým hlukem a vším, co k tomu patří," upozorňuje třiatřicetiletá bývalá biatlonová hvězda, která se momentálně věnuje například svému nadačnímu fondu Gábi.

I kvůli velkému kotli fanoušků, ale i tratím, bere Soukalová právě Oberhof jako jednu z nejtěžších biatlonových štací. "To, že se mi tam povedlo vyhrát, je pro mě zpětně krásný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články